Vágólapra másolva!
A norvég Magnus Carlsen a moszkvai villámsakk-világbajnokságon elért fölényes elsőségével ismét elkáprázatta a sakkvilágot. Legnagyobb riválisait, az indiai világbajnok Viswanathan Anandot, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot, az ukrán Szergej Karjakint, az orosz Alekszandr Griscsukot is 2-0-ra győzte le. A nem hivatalos világranglistán már első Carlsennel a Vremja Novosztyi újságírója, Oleg Sztecko készített interjút. Magnus elárulta, hogy napi kapcsolatban van edzőjével, a sakkozás 13. világbajnokával, Garri Kaszparovval. Az edzőtáborok mellett az interneten tartják a kapcsolatot.

Magnus Carlsen igen elismerő szavakkal dicsérte a moszkvai Tal-emlékversenyt. Örömét fejezte ki, hogy az orosz fővárosban játszhatott a nagyszerű sakkozó emlékére rendezett versenyen, kevés kivétellel a világ legjobbjai játszottak a viadalon. Hasonló torna a Wijk aan Zee-i és a linaresi, de Moszkvában más élményeket is kapott, a nagyon gazdag sakk-és egyéb kulturális tradícióknak köszönhetően. Carlsen alaposan tanulmányozta a sakktörténelem legfiatalabb világbajnokának, Mihail Talnak a játszmáit, ahogy a többi világelsőét is, és természetesen a különböző korok legerősebb sakkozóinak a partijait is.

- Mivel magyarázza az emlékverseny első felében mutatott korántsem energikus játékát? A nankingi szuperversenyen mutatott fantasztikus szereplése után, legközvetlenebb riválisai előtt nagy fölénnyel megnyert torna után Moszkvában Carlsentől valami hasonlót vártak.
- Nem szeretnék bocsánatot kérni az igényes moszkvai nézőktől és a sakkrajongóktól a lassú rajtomért. A jó játékhoz egyidejűleg több komponensre van szükség. Az első napokban betegen játszottam. Nem éreztem jól magam, s ebben az állapotomban nem volt energiám. Rossz közérzettel nem tudtam nyerésre játszani.

- Jól ismert együttműködése ettől az évtől kezdve Garri Kaszparovval. Hogyan jut ez kifejezésre, milyen gyakran találkozik nagymesterünkkel?
- Tavasszal két rövid tréninget tartottunk Kaszparovval, majd két hétig Horvátországban edzettünk. Ez még augusztusban volt. Majd néhány napot szeptemberben dolgoztunk együtt. Többnyire állandó kapcsolatunk van e-mail, vagy a skype segítségével.

- Az elit nagymesterek többsége nagy jelentőséget tulajdonít a megnyitáselméleti felkészülésnek. Érdekes megtudni az ön véleményét ebben a kérdésben. Korábbi interjújában azt mondta, hogy soha nem szeretett nyitást tanulni, csak annyit, hogy normális pozíciót érjen el.
- Már korábban is értettem, hogy a magas szintű játékhoz minőségi megnyitások kellenek. De csak Garri Kaszparovval dolgozva láttam be, hogy ez igazán fontos. Még fiatal vagyok, nemrég még iskolás voltam, nem igazán szoktam hozzá a kemény, megfeszített, aprólékos munkához. A megnyitáselméleti felkészülés nehéz, fárasztó munka.

Forrás: [origo]

- Milyen versenyeket tervez a közeljövőben?
- Londonban játszom, ahova egy hétfordulós körversenyre hívtak meg, majd januárban Wijk aan Zee-ben játszom.

- Értékelje esélyeit a világbajnoki címért vívott harcban. A jelenlegi ciklus nem az ön csillagászati ideje?
- Számomra a legközelebbi tervek a legfontosabbak. Még nem nézek ennyire előre. Történik, ami történik. Nehéz tervezni valami konkrétumot a Nemzetközi Sakkszövetség bizonytalan tervei közepette. Amikor a világ legjobb sakkozója leszek, akkor tervezhetek. Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik még nagyon erősek.