Vágólapra másolva!
Kulcscsonttörést szenvedett Tibolya Péter a lovaglás során, emiatt befejezte szereplését a magyar csapat a római öttusa-világbajnokság keddi férfi váltóversenyében. A győzelmet Dél-Korea szerezte meg Németország és Oroszország előtt.

A Tibolya mellett Marosi Ádám és Demeter Bence alkotta válogatott utolsó előttiként lovagolt a pályára, mivel két szám után a második helyen állt.

Marosi hibátlanul, Demeter pedig egy rontással teljesítette feladatát, Tibolya viszont az első akadálynál bukott. Lovát a pálya túloldalán fogták meg, de ő nem arra indult el, hogy újra nyeregbe szálljon, hanem a magyar tábor felé gyalogolt.

Először kiabáltak neki, hogy fusson, mert megy az idő, de aztán többen észlelték, hogy bal válla lejjebb van a másiknál, majd mikor odaért, közölte, hogy eltört a kulcscsontja, pár másodperc múlva pedig azt, hogy most már kezd rosszul lenni. Miközben a túloldalról elindult a mentő, leültették, majd egy-két percen belül hordágyra fektették, és kórházba szállították.

Tibolyának 2007-ben már volt hasonló balesete, akkor a jobb kulcscsontja tört el a berlini világbajnokság előtti edzőtáborozás során. "Ezzel nemcsak az itteni szereplése, hanem az egész szezonja elúszott" - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. Demeter mellett Tibolya esélyes volt arra, hogy a kvalifikációs ranglistáról olimpiai kvótához jusson.

Szerencsére a sportolót nem kellett megműteni, a röntgenfelvétel alapján nem csúsztak el a törött csontrészek, így elég volt rögzíteni a sérült testrészt. Tibolya még az este folyamán elhagyja a kórházat, s aztán a lehető leggyorsabban hazautazik Magyarországra.

A magyarok a férfiaknál - csakúgy, mint a nőknél - rendelkeznek már két részvételi joggal: Marosi Ádám és Kasza Róbert nevezhető a londoni játékokra. A szabályok szerint egy nemzetből ugyan nemenként csak két öttusázó szerepelhet a játékokon, de több szerezhet indulási jogot. Amennyiben ez így történik, az adott szövetség határoz, hogy kinek az ötkarikás részvételét támogatja.

A világbajnokságot végül a dél-koreai válogatott nyerte, a második helyen a németek, a harmadikon pedig az oroszok végeztek.

Eredmények, férfi váltó:
1. Koreai Köztársaság (Jung Dzsin Hva, Hong Dzsin Vu, Hvang Vu Dzsin) 6230 pont
2. Németország (Delf Borrmann, Alexander Nobis, Stefan Köllner) 6208
3. Oroszország (Ilja Sugarov, Makszim Kusztov, Alekszandr Szavkin) 6194
Magyarország (Marosi Ádám, Tibolya Péter, Demeter Bence) a lovaglás után visszalépett

Szerdán a vegyes váltót rendezik, abban nem lesz magyar induló. Csütörtökön és pénteken a hagyományos verseny női, illetve férfi selejtezőjére kerül sor, a hétvégén pedig a döntőket bonyolítják le.