Vágólapra másolva!
Az orosz elnök szerint a homoszexuálisokat Oroszország nem fogja diszkriminálni a téli olimpián, de be kell tartaniuk a meleg propagandát tiltó orosz törvényeket.

"Nem a hagyományossal ellentétes szexuális kapcsolatokat büntetjük, hanem a pedofília és a homoszexualitás propagandáját" - mondta Vlagyimir Putyin a szocsi téli olimpia helyszínén tett látogatásakor. Az orosz államfő azokra a korábban hozott orosz törvényekre utalt, amik miatt több európai politikus is bojkottálja a játékokat. Tavaly decemberben előbb Joachim Gauck német államfő jelentette be, hogy nem utazik Szocsiba, majd Washington és Párizs is jelezte, sem az elnökök, sem magas beosztású állami tisztviselők sem utaznak.

Putyin arra is kitért, hogy az orosz jog még így is liberálisabb más országokénál. "Bizonyos amerikai államokban a homoszexualitás még mindig büntetendő."

Arra a felvetésre, hogy az önkéntesek mégis szivárványszínű olimpiai formaruhát viselhetnek ezt mondta: "Semmit sem tiltunk be, senkit sem viszünk el. Nyugodtak lehetnek, nem kell feszengeniük, de kérem, hagyják békében a gyerekeket".

Az orosz törvények többek közt tiltják a melegek gyülekezését is. A Guardian azt írja, olyan aggodalmak is felvetődtek, hogy a szivárványszínű zászlók vagy melegeknek jogot követelő plakátok miatt letartóztatások lesznek majd Szocsiban. Ugyanakkor az orosz hatóságok is elismerték, hogy készülnek a melegeket érintő törvények elleni tüntetésekre.