Vágólapra másolva!
Pelikán János és Rózsa Balázs is kiválóan ment a 41. Tour de Hongrie negyedik szakaszán. A változatos időjárási körülmények között megrendezett etapon mindketten szökésben voltak. A győzelem végül mezőnyhajrában dőlt el, és ismét Jakub Mareczko sprintelt a leggyorsabban.

A Magyar Körverseny keddi szakasza egyfajta bemelegítésként szolgált a másnapi királyetapra. A mezőny ezúttal Sárospatakon kezdte meg 180 kilométeres útját a Bükk felé, hogy egy Kazincbarcika körüli körpályát két alkalommal teljesítve a „színes városban" döntsék el, hogy ki a legerősebb.

A sokszínűség nem csak a város mottója, hanem az egész etapé is nyugodtan lehetett volna. Délelőtt még szakadt az eső a rajt helyszínéül szolgáló Sárospatak környékén, így ezt a gyönyörű borvidéket is ilyen körülmények között láthatta a világ. A Zempléni-hegységet délről kerülve az idő egyre tisztább lett, és mire Kazincbarcikán megkezdték az utolsó kört, már a nap is kisütött.

Borvidéken járt a mezőny kedden Forrás: Szendrei Zoltán

Azonban addig is történtek bőven események. Az első, szerencsi gyorsasági részhajrá még a mezőny legjobbjai között dőlt el (Itamar Einhorn nyerte), majd utána egy öt fős szökevénycsoport ragadta magához a vezetést. Köztük volt két magyar versenyző is, Pelikán János és Rózsa Balázs mellett Chris Harper, Diego Sevilla és Alejandro Osorio voltak elől.

Legnagyobb előnyük három és fél perc volt a többiekkel szemben. Amikor megérkeztek Kazincbarcikára, már nagyon sokan kint voltak az utak mellett. De ez összességében az összes településre igaz, amit a Tour de Hongrie érintett az elmúlt négy napban. Szinte mindenki, akinek a háza az útvonal mentén volt, kivitte a családját és lelkesen buzdították abban a pár percben a pelotont, amíg eltekertük előttük.

Öten együtt érkeztek be a körpályára, ahol a két hazai versenyző szépen gyűjtögette a gyorsasági, illetve a hegyi pontokat. A második részhajrában Rózsa második, az utolsóban Pelikán harmadik lett. A körpálya két, Tardonában kijelölt hegyi hajrája közül az elsőben Rózsa és Pelikán is pontot szerzett.

A célegyenes ráfordítója kb. 250-300 méterrel a vége előtt Forrás: Szendrei Zoltán

Ekkor már Rózsa leszakadt a többiektől, de a másik magyar még mindig jól tartotta magát. Az ausztrál Harper elszakadt a többiektől a második „mászáson", 25 kilométerrel a vége előtt egy perccel volt Pelikán előtt, aki kiválóan tartotta magát. Harper két perccel érkezett meg Tardonára a mezőny előtt.
A lejtmenetben a fantasztikusan tekerő Pelikánt is befogta a mezőny,

A lejtmenetben Harpernek sem volt esélye, Peák Barnabás vezetésével a Mitchelton-Scott pillanatok alatt ledolgozta egyperces lemaradását. Az utolsó kilométereket egy másik World Tour csapat, a Trek-Segafredo irányította, egészen az 1300 méterrel a vége előtt történt bukásig. Ebbe a sárga trikós Kaden Groves is bekerült,így Peák csapattársa kimaradt a hajrából.

Jakub Mareczkót nem lehet legyőzni, ő a legjobb sprinter a magyar körön Forrás: www.facebook.com/VanikZoltanFoto/Www.Facebook.Com/Vanikzoltanfoto

Nem úgy Jakub Mareczko, akit ezúttal sem lehetett megverni. A zöld trikós harmadik szakaszát nyerte a Tour de Hongrie-n

- félelmetes, amilyen sebességgel ott hagyta vetélytársait, esélyt sem adva nekik. A nap legjobb hazai eredményét Karl Ádám szolgáltatta, aki a bravúros 10. helyezést érte el.

A Tour hivatalos oldala szerint erre a viadal 95 esztendős történetében 1953-ban volt példa legutóbb, akkor a magyar Bartusek Béla tudott egymás után három szakaszsikert begyűjteni.

– mondta a CCC Team olasz szakaszgyőztese az M4 Sportnak.

Mivel a bukás három kilométeren belül történt, ezért Groves megtarthatta első helyét az összetettben. Nem az ausztrál volt az első, aki sárga trikósként balesetbe keveredett: két napja, Hajdúszoboszlón az akkori első Jon Aberasturi járt pórul. A legjobb magyar továbbra is Szatmáry András, a válogatott színeiben induló versenyző a hatodik helyen áll, hét másodperccel az olasz mögött.

41. Tour de Hongrie, 4. szakasz
Sárospatak-Kazincbarcika, 180 km
1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:55:53 óra
2. Emils Liepins (lett, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. David van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) a. i.
10. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett állása:
1. Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) 14:10:38 óra
2. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 2 mp h.
3. Lennard Hofstede (holland, Jumbo-Visma) 3 mp h.
6. Szatmáry András (magyar válogatott) 7 mp h.
16. Dina Márton (Kometa-Xstra) 12 mp h.
22. Valter Attila (CCC Team) 12 mp h.
24. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) 12 mp h.
A gyorsasági pontversenyben:
Zöld trikóban: Jakub Mareczko (olasz, CCC Team)
A hegyi pontversenyben:
Piros trikóban: David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)
A legjobb magyar versenyző:
Fehér trikóban: Szatmáry András (magyar válogatott)

Szerdán jön a Tour de Hongrie utolsó szakasza, ami az ötnapos verseny királyetapja is egyben. A Miskolc és Kékestető közötti 188 kilométer során a bringások átmennek a Bükkön, hogy aztán Eger érintésével a Mátra felé vegyék az irányt. Előbb Mátraházáig, majd teljesen feltekernek az ország legmagasabb pontjára.