Vágólapra másolva!
A Magyar Asztalitenisz Szövetségnél (MOATSZ) titkon bíztak abban, hogy Majoros Bence kvótát szerez a tokiói olimpiára - árulta el a szervezet elnöke, Nátrán Roland.

A 23 éves magyar játékos kedden, a dohai világselejtezőn harcolta ki az indulási jogot úgy, hogy a 73 fős mezőnyből mindössze négyen jutottak kvótához.

A sportvezető csütörtökön, az M4 Sport Sporthíradó című műsorában kiemelte: az indulási jogot a világranglistáról, vagy valamelyik kvalifikációs versenyen lehet megszerezni, az utóbbi a nehezebb út, ezért is nagyon büszkék Majoros teljesítményére. Hozzátette: Szudi Ádám, aki Katarban nem járt sikerrel, tovább küzd az egyéni kvótáért, de nem lesz könnyű dolga, mert óriási a tülekedés.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fiatal játékosról van szó - Szudi 25 esztendős -, így ha most nem sikerül, a következő játékokra még lesz esélye kijutni egyéniben.

A magyar női csapat már tavaly januárban kiharcolta az indulási jogát az olimpiára, a háromfős együttesből ketten egyesben is asztalhoz állhatnak majd a japán fővárosban, s Majoros kvótaszerzése mellett a Szudi, Pergel Szandra vegyes páros is jó helyen áll a világranglistán.

Majoros Bence kvótát szerzett a tokiói olimpiára Forrás: Gradvolt EndreEndizajn

jelentette ki a MOATSZ elnöke.

Az ötkarikás elvárásokkal kapcsolatban Nátrán Roland azt mondta, nehéz jósolni, sok függ a sorsolásoktól, de ő titkon pontszerző hely(ek)ben reménykedik. A cél az, hogy a sorsolástól függetlenül a verhető ellenfeleket verjék meg a válogatott tagjai, s ha emellé még egy-két bravúr is születik, akkor elégedettek lesznek.

A MOATSZ elnöke a múlt héten szintén Katarban járt, ahol tárgyalásokat folytatott a nemzetközi szövetség (ITTF) vezetőivel arról, hogy Magyarországra kerüljön a megreformált versenyrendszer egyik legjelentősebb viadala.

"Annyit kell tudni, hogy az ITTF égisze alatt működő World Table Tennis átszervezi az éves versenyrendszert, amely hasonlóvá válik a teniszhez. Még abban a tekintetben is, hogy a legjelentősebb versenyek, az úgynevezett Grand Smash-tornák 10-15 évig egy helyszínen kerülnek majd megrendezésre. Az egyik házigazda majdnem biztosan Kína lesz, a másik jó eséllyel Szingapúr, és mi azért küzdünk, hogy az európai GS-helyszín Magyarországon, Budapesten lehessen" - mondta Nátrán Roland.

Hozzátette: a tárgyalópartnerek nyitottak voltak, így ha Magyarország megfelelően elő tud készülni, akkor a főváros megkapja a Grand Smash rendezési jogát. A céljuk az, hogy már nyáron aláírják azt a szerződést, amely a következő tíz évre - vagy hosszabb időszakra - biztosítja Budapestnek a rendezés jogát. Nátrán Roland hangsúlyozta: Európában nem lesz hasonló verseny, és az egész világon is csak további három évente, így ez óriási fejlődési lehetőséget kínál majd a magyar asztalitenisz számára, és a gazdasági hozadéka is jelentős lesz.