Jobban keresnek majd a férfi teniszezők

tennis Horizontal
Spain's Rafael Nadal poses with The Musketeers' Cup as he celebrates after victory over Norway's Casper Ruud during their men's singles final match on day fifteen of the Roland-Garros Open tennis tournament at the Court Philippe-Chatrier in Paris on June 5, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
A játékosok és a tornarendezők fele-fele arányban részesülnek a profitból, a pénzdíjak pedig növekedni fognak 2023-tól a férfi profi teniszversenyeket szervező ATP csütörtöki közleménye szerint.

A szervezet kiemelte: a OneVision névre keresztelt projekt két év előkészítés után kapott zöld jelzést. Ennek legfontosabb célja, hogy növeljék a média- és televíziós jogokból származó bevételeket, a tornák ne a mostanihoz hasonló mértékben függjenek a jegybevételektől.

Az átláthatóság hiánya régóta probléma volt a tornaszervezők és a játékosok között, az ezzel kapcsolatos hangok pedig felerősödtek, amikor a koronavírus-járvány miatt csökkenteni kellett a pénzdíjakat.

Andrea Gaudienzi, az ATP elnöke kijelentette: ennek elkerülésére jövő évtől kezdődően a játékosoknak rálátása lesz a tornák auditált pénzügyi kimutatásaira, bevezetik az 50-50 százalékos profitmegosztást, továbbá

megnövelt pénzdíjakra számíthatnak cserébe azért, hogy az 1000-es versenyek közül a madridi, a római és a sanghaji is jövő évtől hosszabb lesz az eddigieknél.

Mostanáig az Indian Wells-i és a miami viadal volt a megszokott nyolchoz képest 12 napos, mivel ezeken 96-an indulhattak a főtáblán. A kanadai és a cincinnati verseny 2025-től áll át erre a lebonyolításra.

A Grand Slam-tornák utáni legnagyobb versenyeken a hosszabb programért cserébe a következő három évben 35 százalékkal emelkednek majd a pénzdíjak, míg az év végi bónusz a mostanihoz képest közel duplájára nő, és az eddigi 12 helyett a legjobb 30 játékos részesül majd belőle.

A megváltozott pénzelosztásból a tanulmányok szerint több mint 140 teniszező profitál majd.