Megdőlt Michael Phelps legendás, utolsó világcsúcsa a vizes vébén

SWIMMING - WORLD AQUATICS CHAMPIONSHIPS - FUKUOKA 2023 - DAY 9 AQUATICS - SWIMMING - WORLD CHAMPIONSHIPS - FUKUOKA - 400 M MEDL Horizontal
Leon Marchand (FRA) competes on Men’s 400 m Medley during the World Aquatics Championships, in Fukuoka, Japan, on July 23, 2023 - Photo Stéphane Kempinaire / KMSP (Photo by KEMPINAIRE Stéphane / KMSP / KMSP via AFP)
Vágólapra másolva!
Szabó Szebasztián és Holló Balázs révén két szereplője volt magyar szempontból a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek vasárnapi nyitónapján, ahol meg is született a vb első két világcsúcsa.

Már a második döntőben megszületett az első világcsúcs a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyei során:

az ausztrál Ariarne Titmus női 400 méter gyorson 3:55.38 perces idővel csapott célba,

ezzel a kanadai Summer McIntosh márciusban felállított 3:56.08-as idejét adta át a múltnak.

A második helyen a hétszeres olimpiai és 19-szeres világbajnok amerikai Katie Ledecky végzett, míg a harmadik az új-zélandi Erika Fairweather lett, McIntosh még a dobogóra sem fért fel.

A magyarok közül időrendben először Szabó Szebasztián volt érdekelt, aki nem jutott döntőbe 50 méter pillangón.

A 26 éves magyar versenyző, a szám 2021-es Európa-bajnoka a délelőtti előfutamból 23.27 másodperces idővel, holtversenyben a kilencedik helyen került az elődöntőbe.

A győriek kiválósága a második futamban kapott helyet, átlagos rajtját követően a táv feléig még jól állt, de a hajrában kissé leszakadt az élmezőnytől és 23.17 másodperces idővel összesítésben holtversenyben a tizedik lett.

Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás előfutamában a fukuokai vizes világbajnokságon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Ugyan már egy ideje nem az ötven pillangó van a fókuszban, hiszen nem olimpiai szám, de azért bevallom őszintén, egy kissé csalódott vagyok, hogy ennyi munka után is csak ilyen időre vagyok képes. Ugyanakkor tavaly a budapesti világbajnokságon hasonlóan kezdtem, és akkor jó lett a vége" - nyilatkozta az MTI-nek Szabó, aki fő számára, az 50 méter gyorsra koncentrál.

Holó Balázs a férfi 400 méteres vegyesúszásban a 8. helyen végzett.

Ebben a számbna elvette Michael Phelps utolsó, még élő egyéni világcsúcsát a francia Leon Marchand,

aki 4:02.50-es idővel csapott a célba. A francia sztár a legendás Michael Phelps utolsó, még élő egyéni világrekordját adta át a múltnak. Az amerikai klasszis 4:03.84 perces ideje még a pekingi olimpián született cáparuhában, mostanáig a leghosszabb ideig érvényben lévő világcsúcs volt. Minden idők legeredményesebb olimpikonja, a 23-szoros aranyérmes Phelps a helyszínen nézte végig a történelmi úszást, ugyanis az NBC stábjának szakkommentátora. Telegdy Ádám délelőtti 4:21.19-es idejével összesítésben a 19. lett.

Leon Marchand örül a világcsúcsnak Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A délelőtti programban Rasovszky Kristóf olimpiai szintidőt teljesített 400 méter gyorson,

amivel összesítésben a 10. helyen zárt. Női 200 méter vegyesen Sebestyén Dalma a 19. helyen végzett, női 100 méter pillangón a kilencedik vb-jén induló Jakabos Zsuzsanna állt rajtkőre, aki elmondása szerint csak azért ugrott medencébe, hogy egy kicsit "megérezze" a világbajnokság hangulatát.

Női 400 méter gyorson Késely Ajna és Fábián Bettina az utolsó, bombaerős futamba került, többek mellet a 7-szeres olimpiai és 19-szeres világbajnok amerikai Katie Ledeckyvel együtt úsztak. Késely ugyan délelőtt igencsak jónak mondható, 4:07.08 perces időt úszott, de ez sem volt elég a nyolcfős döntőbe kerüléshez, kilencedikként zárt. A 19 esztendős Fábián - aki a nyíltvízi csapattal ezüstérmet nyert - 4:12.83 perccel a 23. helyen végzett.

Az első nap előfutamai a 4x100 méteres gyorsváltók selejtezőjével zárultak: a nőknél a Senánszky Petra, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett összeállítású négyes a 13. helyen végzett (3:40.02), míg a férfiaknál a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Kós Hubert összeállítású kvartett 3:14.42-vel 11. lett, így egyik egység sem került a döntőbe.