Vágólapra másolva!
A Bundesligában ebben a szezonban meglehetősen biztos volt az edzők helye a kispadon, hiszen a téli szünetig mindössze csapatnál váltottak trénert, az idén azonban megszaporodtak szakember-cserék. Előbb Klaus Toppmöllert küldték el a Bayer Leverkusentől, a hét végén pedig a Borussia Mönchengladbach mestere, Hans Meyer távozott egyesületétől, igaz, ő saját szándékából mondott le posztjáról. A 'Gladbach ugyan visszaesett a kieső helyek egyikére, ám a vezetőség megbízott Meyerben, aki azonban úgy érezte, hogy ugyanez a bizalom a játékosok részéről már nincsen meg, ezért jobbnak látta, ha leköszön.
Forrás: EPA
A finn válogatott Forssell sem hozott megváltást 'Gladbachban Fotó: EPA

Az egykori NDK-ból származó szakember még 1999-ben került a Borussia élére, amikor a tradicionális egyesület meglehetősen nehéz helyzetben volt, hiszen a másodosztályban is kieső helyen áll. Meyernek azonban sikerült megmentenie a klubot a Regionalliga szégyenétől, sőt, két év alatt visszavezette a Bundesligába a klubot. Az előző idényben újoncként a 'Gladbach a tizenkettedik helyet szerezte meg, és ez elsősorban a kiváló csapategységnek volt köszönhető, márpedig ez legfőképp Meyer érdeme volt. A vezetőség pedig egyre bizakodóbb lett: noha hivatalosan ebben a szezonban is az élvonalbeli tagság megőrzése volt a cél, az elnökség a közeljövőben szerette volna, ha a csapat kilép a nemzetközi porondra, és meg is kezdték egy új, hipermodern stadion építését.

A nyáron ugyan nem tudták jelentősen megerősíteni a keretet, csupán három új focista érkezett, ám a szezonkezdet ennek ellenére nem volt rossz: négy forduló után az ötödik helyen állt a csapat, és a nyolcadik játéknapot követően is ott volt a tabella első felében, ezt követően azonban egyre lejjebb csúszott. Igaz, a Borussia meglehetősen balszerencsés volt, hiszen sorra dőltek ki a kulcsjátékosa: az előző idény házi gólkirálya, a holland Arie van Lent még a holtszezonban szenvedett térdszalag-szakadást, a helyére igazolt belga Joris van Hout pedig decemberben szenvedett ugyanilyen sérülést, és ezzel eldőlt, hogy ő ebben az idényben már nem léphet pályára, és egy harmadik támadó, Peter van Houdt is operáción esett át. Rajtuk kívül a védő Steffen Korellt is meg kellett műteni, és ha mindez nem lett volna elég, a csapat egyik legjobbja, az első öt fordulóban három gól szerző jobbhátvéd, Markus Münch összekülönbözött a trénerrel, aki a Werder Bremen elleni mérkőzés előtt a tartalékok közé száműzte a rutinos futballistát.

Toppmöllert menesztette a Leverkusen/sport/focivilag/20030216toppmollert.htmlA Bundesliga állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030301abundeliga.htmlBundesliga 2002/2003 - menetrend/sport/focivilag/20020809bundesliga.html

A vészes csatárhiány miatt felmerült a nagy kérdés: szerződtessen-e a téli átigazolási időszakban egy új támadót a klub, vagy bízzanak abban, hogy a kevéssel a bajnokság kezdete előtt megvett dán Morten Skoubo, és a tavasszal a féléves kihagyás után visszatérő Van Lent megoldja a problémát. Az egyesület sportigazgatója, az egykori kiváló védő, Christian Hochstätter végül úgy döntött, hogy egy támadóra még szükség van, és januárban minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy a 'Gladbach igazoljon valakit. Az első számú kiszemelt, a holland Erik Meijer megszerzése a HSV-tól nem jött össze, de végül csak érkezett egy futballista a Csikókhoz a finn Mikael Forssell személyében. Forssell 21 éves kora ellenére már három esztendeje a Chelsea futballistája, ám az elmúlt fél évben sérülés miatt nem játszhatott, és jelenleg kevés esélye volt arra, hogy beverekedje magát a londoniak kezdő csapatába, így örömmel vette a Borussia megkeresését. A germánok elsősorban azért döntöttek a finn mellett, mert a fiatal támadó Németországban látta meg a napvilágot, tökéletesen beszél németül, és ez alaposan megkönnyítette a beilleszkedését - na és persze az sem volt mellékes szempont, hogy csak kölcsönbe érkezett, és így nem kellett érte túl sokat fizetni.

Az új csatár leigazolása és Van Lent felépülése ellenére az első idei meccsen Skoubo kezdett a középcsatár pozíciójában, de a következő találkozón, a Kaiserslautern ellen már Forssell is ott volt a kezdő tizenegyben. Kevés sikerrel: a tavaszi szezon első három mérkőzésén a 'Gladbach egyetlen gólt sem szerzett, ennek köszönhetően a pontszerzés sem jött össze, és egyre gyülekeztek a viharfelhők a tréner feje felett. Nem csak a gyenge eredmények miatt: a játékosok egy része ugyanis elégedetlenségét fejezte ki Meyer mester szerintük túlságosan szigorú stílusa miatt, és ennek a sajtó hasábjain hangot is adtak. A vezetőség azonban biztosította bizalmáról a tréner, aki be is keményített: előbb a nemrég még a csapatkapitányi karszalagot is viselő Marcel Witeczeket zárta ki a keretből, majd miután a Wolfsburg elleni győzelmet követően a Stuttgart ellen kilátástalan teljesítményt nyújtott a gárda, és 4-0-s vereséget szenvedett, Markus Münch is hasonló sorsra jutott, de Marcel Ketelaernek, Daniel Felgenhauernek és Stephane Stassinnak is "büntetőtréningen" kellett részt vennie.

A német sportsajtó biztosra vette: amennyiben a Schalke elleni hazai találkozót nem nyerni meg a gárda, akkor Meyert ki fogják rúgni, ám nem így történt: a gelsenkircheniek elleni 2-2-t követően a vezetőség továbbra is megerősítette a szakvezetőt pozíciójában. A hatvanesztendős edző azonban úgy érezte: nincs szüksége arra, kockára tegye egészségi állapotát, és ígéretéhez híven (egy korábbi nyilatkozatában ugyanis kijelentette, hogy amennyiben úgy érzi, hogy már nem tud segíteni a csapaton, akkor azonnal lemond) felállt a kispadról. Hogy ez túlságosan váratlanul mégsem érhette az egyesületet, azt azért jól jelzi, Meyer utódját még lemondása napján sikerült megtalálni, a ’Gladbach új mestere Ewald Lienen lett, aki korábban a Hansa Rostockkal, az MSV Duisburggal és az 1. FC Kölnnel szerepelt a Bundesligában, legutóbb pedig a spanyol másodosztályú CD Tenerife mestere volt, ahonnan pár héttel ezelőtt menesztették. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a játékos-edző párharcban a focisták, még pontosabban az elégedetlenkedők hangadója, Markus Münch győzedelmeskedett volna: a védő szerződését ugyanis azonnali hatállyal felbontották.