Vágólapra másolva!
A német klubok közül talán a Borussia Mönchengladbachnál várták a legjobban a 2004-2005-ös szezon kezdetét, hiszen mostantól kezdve az egyesület vadonatúj stadionban, a Borussia Parkban játssza hazai mérkőzéseit. Az egyesületnél nagyon bíznak abban, hogy a Bökelberg stadion elhagyása az eredményeket tekintve is új korszak kezdetét jelenti majd, és a 'Gladbach ismét visszatér a Bundesliga élcsapatai közé, de legalábbis rendszeres résztvevője lesz az európai kupaküzdelmeknek.

A Borussia Mönchengladbach utoljára az 1995-96-os idényben szerepelt a nemzetközi porondon, köszönhetően az 1995-ös kupagyőzelemnek, és azóta a szurkolóknak kevés örömben volt részük. Két szezont a másodosztályban is lehúzott a gárda, és a 2001-es feljutást követő mindhárom idényben a kiesés ellen küzdött, még ha végül mindegyik alkalommal sikerült is viszonylag jó helyezést elérnie (két 12. és egy 11. pozíció).

A hetvenes évek sikerkorszaka, amikor a 'Gladbach nemcsak a Bundesliga, hanem Európa élcsapatai közé tartozott, bizony nagyon távolinak tűnik, ugyanakkor a legutóbbi időszak eseményei némi reményre adtak okot. Megkezdődött az új, minden igényt kielégítő modern stadion építése, miközben a vezetőségnek sikerült ésszerűsítenie az egyesület gazdálkodását is, így aztán a nyárra minden lehetőség adott volt, hogy a csapat feljebb lépjen a ranglétrán: elkészült a vadonatúj, 53 ezres befogadóképességű új aréna, a Borussia Park, és a klub anyagi helyzete is stabilizálódott, sikerült eltüntetni az adósságokat.

Most már csak a játékoskeret megfelelő átalakítására volt szükség, és ebben sem volt hiba. Az előző szezon közben kinevezett edző, Holger Fach már a bajnokság közben igyekezett megfiatalítani a csapatot, és a húszas éveinek elején járó Václav Sverkos, Thomas Broich vagy Enrico Gaede egyaránt meghatározó játékossá nőtte ki magát.

Az igazi nagytakarítás azonban csak a nyáron kezdődött, és a klub megvált azoktól a focistáktól, akikre Fach nem tartott igényt. A távozók többsége az idősebb generációból került ki: elhagyta a 'Gladbachot a két veterán kapus, Claus Reitmaier és Jörg Stiel, a 34 esztendős támadó, Arie van Lent és az idén a harmadik ikszbe lépett finn szélső, Jonas Kolkka.

Mindez azonban azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a csapatban nem marad igazán rutinos játékos, márpedig Fach tisztában volt azzal, hogy erre is szükség van, így aztán az új szerzemények a tapasztaltabb futballisták köréből kerültek ki - de csupa olyan labdarúgó személyében, akik már nemzetközi szinten is letettek valamit az asztalra, és ismert játékosnak számítanak.

Ebből a szempontból a legnagyobb fogás az Angliából hazatért Christian Ziege volt, aki pályafutása során megfordult a Bayern Münchenben, az AC Milanban és a Liverpool FC-ben, 72-szeres német válogatottnak, valamint Európa-bajnoknak és világbajnoki ezüstérmesnek számít. Az ingyen leigazolt bal oldali focistának (védőként és középpályásként egyaránt bevethető) gyorsan sikerült vezéregyéniséggé válnia a 'Gladbachnál, hiszen a felkészülési időszak alatt máris megkapta a csapatkapitányi karszalagot, és nagyon elégedettek a teljesítményével.

Az országhatáron belülről, de szintén ingyen megszerzett Oliver Neuville is sokat megélt már a futballpályákon, elég, ha csak a Bajnokok Ligája döntőjét említjük, és a Bayer Leverkusentől leigazolt csatártól azt várják a Borussiánál, hogy két számjegyű lesz góljainak száma - az előző két idényben ez ugyanis egyetlen gladbachi támadónak sem jött össze. Szintén a Bundesligából érkezett a cseh bekk, Milan Fukal, akiért ugyan papíron 350 ezer eurót kellett fizetni a Hamburgnak, de az összeg nagy részét maga a futballista állta, mivel mindenképpen távozni akart a kikötővárosból.

Nem kellett fizetni viszont a szerb középpályás Vladimir Ivicért, aki a Partizan Beograd csapatkapitányi karszalagját hagyta ott a Borussia kedvéért, mint ahogyan ingyen érkezett a kapus, Darius Kampa (1. FC Nürnberg) is. Vetélytársáért, a bosnyák Saed Ramovicért ugyan kénytelenek voltak kiadni 200 ezer eurót, de ez volt a legnagyobb összeg, amit focistáért a nyáron kifizetett az egyesület.

Aligha kétséges, hogy az elmúlt évek legerősebb kerete állt össze a klubnál, a csatárposztot kivéve minden pozícióban versenyhelyzet alakult ki, ami részben nehezíti ugyan Holger Fach dolgát, ugyanakkor mindenképpen jót tesz a gárdának. Ezzel együtt viszont a nyomás is nagyobb lesz a csapaton, hiszen ilyen előzmények után és ilyen körülmények között a tabella első felébe kerülés a minimális cél, de akadnak olyan hangok is, amelyek szerint akár az európai kvalifikáció sem elérhetetlen az egyesület számára.

Ami bizonyos: a 'Gladbach rekordszámú szezonbérletet adott el; az első hazai találkozó, a Borussia Dortmund elleni összecsapás előtt valóságos eufórikus hangulat uralkodott a klub háza táján, és nagyon szeretnék, ha ez egészen a szezon végéig kitartana.