Vágólapra másolva!
A szezon hajrájába érkezve sorra dőlnek el a különböző címek és trófeák: a múlt héten az UEFA-kupa, az FA-kupa valamint a Bundesliga győztesének kilétére derült fény. Természetesen mindhárom együttesből akad játékos álomcsapatunkban, amely ezúttal különösen kemény védelemmel rendelkezik.

Aki megbabonázta az Espanyol büntetőrúgóit: Andrés Palop (spanyol, Sevilla FC)
Az elmúlt hét legfontosabb eseménye az UEFA-kupa döntője volt, amely elképesztő izgalmakat hozott, és a címvédő sevillaiak ismét megnyerték a trófeát. A kupa büntetőpárbajban dőlt el, és a már a rendes játékidőben is több bravúrt bemutató Palop itt feltette koronát teljesítményére, elvégre három tizenegyest is hárított.

Remekelt hátul is, elöl is: Cristiano Zenoni (olasz, Sampdoria)
A genovai gárda a kiesés ellen küzdő Cataniát fogadta a hét végén, és győzelmével tovább stabilizálta a helyét a Serie A középmezőnyében. A meccs egyetlen gólját a jobbhátvéd Zenoni szerezte egy kapushibát kihasználva, és a bekk az alapfeladatát is remekül látta el.

A meglepetéscsapat pillére: Gonzalo Sorondo (uruguayi, Defensor Sporting)
Az uruguayi egyesület nagy meglepetésre ott van a legjobb nyolc között a Libertadores-kupában, sőt, akár még az elődöntőbe kerülésre is van esélye, hiszen a negyeddöntő első mérkőzésén 2-0-ra verte a brazil Grémiót. A hazai meccsen a középhátvéd Sorondo már az első percekben betalált, majd vezérletével csapata útját állta a Grémio rohamainak.

A legjobbkor lépett pályára: López Rekarte (spanyol, Real Sociedad)
A baszk együttes pár hete még menthetetlennek tűnt a Primera Divisiónban, de már korántsem olyan reménytelen a helyzete, köszönhetően a Celta Vigo elleni kiesési rangadó megnyerésének. López Rekarte ugyan csak csereként lépett pályára, de így is főszereplővé vál, hiszen előbb a gólvonalról mentett, majd nem sokkal később góllal biztosította be csapata győzelmét.

A tartaléksorból előlépve bizonyított: Riccardo Bonetto (olasz, Lazio)
A római egyesület némi meglepetésre hazai pályán nem bírt a Parmával, de ez legkevésé sem a csapat balhátvédjén, Bonettón múlott. A szezon során kevés játéklehetőséget kapó focista most a kezdők között kapott helyet, és a mezőny legjobbjaként bizonyította, hogy lehet bízni benne.

Életben tartotta a Valencia álmait: Joaquín (spanyol, Valencia CF)
Az RCD Mallorca otthonában egészen az utolsó percig úgy tűnt, hogy a Valencia nem tudja begyűjteni a három pontot, és ezzel végleg kiszáll az aranyéremért folyó küzdelemből. A végig rendkívül agilisan futballozó Joaquín azonban ekkor megszerezte a győztes találatot.

Bajnoki címet ért a gólja: Sami Khedira (német, VfB Stuttgart)
A hét végén a Bundesligában is eldőlt az aranyérem sorsa, és a stuttgartiak az utolsó fordulóban nem engedték ki a kezükből a bajnoki címet. Az Energie Cottbus ugyan ráijesztett a svábokra, akik azonban fordítani tudta, és a győztes találatot a saját nevelésű Khedira fejelte, aki a szezon egyik nagy felfedezettje volt.

Forrás: EPA

Hilbert (jobbra) érkezik a fejesgólt szerző Khedira köszöntésére

A BL-be vezette a Marseille-t: Samir Nasri (francia, Olympique Marseille)
A patinás egyesület hatalmas sikerként érte meg, hogy egy fordulóval a bajnokság zárása előtt megszerezte az ezüstérmet Franciaországban, s ezzel kiharcolta a BL-részvételt. Mindezt az AS Saint-Etienne legyőzésével érte el az OM, és a meccs legjobbja a marseille-iek középpályása, Nasri volt, aki a csapat mindegyik támadásában benne volt.

Egyedül elintézte az Aachent: Juan Pablo Sorín (argentin, Hamburger SV)
A hamburgi gárda számára végül pozitívan zárult az idény, mert bár sokáig a kiesés ellen küzdött, végül az Alemennia Aachen legyőzésével egészen a hetedik helyig nyomult előre. Az aacheniek ellen az argentin bal oldali középpályás, Sorín alaposan kitett magáért, hiszen két gólt szerzett és egy gólpasszt is adott.

Forrás: EPA

Érthető Sorín öröme: a nehéz kezdés után végül simán bentmaradt a Hamburg

A kupadöntők hőse: Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea FC)
Az új Wembley volt a helyszíne az idei FA-kupa döntőjének, amelyben az egész szezonban egymással rivalizáló Chelsea és Manchester United csapott össze. A kevés gólhelyzetet hozó találkozó csak a hosszabbításban dőlt el, amikor a Kékek támadója, Drogba villant egyet, és feltette a koronát az egész szezonban nyújtott kiváló teljesítményére. Érdekesség, hogy korábban a Ligakupa döntőjében is az ő gólja döntött.

A saját térfeléről is gólt szerzett: Roberto Soldado (spanyol, CA Osasuna)
A pamplonai együttes az UEFA-kupából való búcsút követően alaposan visszaesett, és már-már a kiesés fenyegette a Primerában - de most a Levante elleni idegenbeli győzelemmel ez ismét távolivá vált. A találkozó Soldado jutalomjátékát hozta, a támadó mesterhármast ért el, ráadásul a harmadik gólt a saját térfeléről szerezte.

www.global-soccer.eu