Élő:
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetek eseményei ismét ráirányították a figyelmet az átigazolási szabályokra, illetve azok megszegésére: a Cristiano Ronaldo-sztorit a FIFA illetékesei vizsgálják, míg Daniel Levy Tottenham-elnök panaszai alapján Angliában is vizsgálóbizottságot állítanak fel a gyanús átigazolási manőverek miatt. A Manchester United mindkét esetben részese az ügynek: Sir Alex Ferguson állítólag ugyanazt teszi Berbatovval, ami miatt "kifelé" a Real Madridot kritizálja.

Élete legrosszabb döntését hozná, ha most a Real Madridba igazolna, nyilatkozta legutóbb Sir Alex Ferguson Cristiano Ronaldóval kapcsolatban, ami vagy igaz, vagy nem, mindenesetre az, hogy a spanyolok a portugál világsztárt csábítják, már jó ideje téma.

Miközben a Manchester United Dél-Afrikában edzőtáborozik, Sir Alexnek fél szemmel Los Angeles felé is figyelnie kell, hiszen a jelenleg sérült - és elméletben továbbra sem eladó - futballista épp ott nyaral, és nyilatkozik, kétértelműen.

A szélső tavaly tavasszal újabb öt évre elkötelezte magát az angol klubhoz, és elmondta, még hosszú évekig szeretne játszani és trófeákat halmozni a Vörös Ördögöknél. Ebben azonban júniusban már olyannyira kételkedett a manchesteri vezetés, hogy a FIFA-nál emelt panaszt a játékos ügyében, ugyanis kategorikusan kijelentették, hogy Cristiano Ronaldo nem eladó, a Real Madridnál ennek ellenére továbbra is ő számít az első számú célpontnak az átigazolások terén, ráadásul a jelenleg a világ egyik legjobbjaként számon tartott labdarúgó a napokban már inkább a jövő kifürkészhetetlenségéről filozofál a sajtó képviselőinek.

Menedzsere persze dühös, de már nem ő az egyetlen: a múlt héten Daniel Levy, a Tottenham Hotspur elnöke panaszt nyújtott be a Manchester United és a Liverpool FC ellen a Premier League illetékeseinél. A Spurs hagyományosan aktív az átigazolási piacon, és a londoniak idén nyáron is alapos játékoskeret-átalakításba fogtak, a gárda legnagyobb értékét, csatárpárosukat azonban nem szándékoznak elengedni.

Márpedig a jelek szerint Dimitar Berbatovot és Robbie Keane-t éppen a fent nevezett két klub hálózta be a Realéhoz hasonló módon: élő szerződéssel rendelkező játékosok, a hatályos szabályok szerint a klub engedélye nélkül ők, illetve ügynökeik nem tárgyalhatnak más egyesületek képviselőivel.

Valahogy mégis megtörtént a kapcsolatfelvétel, és most már mindketten a távozásukat sürgetik, Levy pedig kiakadt: hivatalosan is panaszt tett a Liverpool FC és a Manchester United, valamint személyesen Sir Alex Ferguson viselkedése miatt, aki szerinte éppen ugyanazt teszi Berbatovval, ami miatt "kifelé" a Real Madridot kritizálja. Kifejtette, hogy az ilyen "kezelést" kapott játékosok onnantól, hogy megbarátkoztak a távozás gondolatával, már hátráltatják csapattársaik felkészülését. Ezen felül a tisztelet teljes hiányát emlegette, összejöttek tehát a fő kategóriák: erkölcs, üzlet és szabályok.

Hogy igazán értékes játékosokról van szó, nem kétséges: Rafa Benítez célpontja, az ír válogatott Robbie Keane több mint 250-szer lépett pályára a Spurs színeiben, 100 gól felett jár, ráadásul tavaly nyáron 2012-ig szóló szerződést írt alá a klubbal, ahol 2002 óta a Premier League egyik legegyenletesebben teljesítő támadójaként szerepel, és a legutóbbi szezon végén a csapat szurkolói harmadszor is megválasztották az idény legjobbjának.

Forrás: Getty Images

Dimitar Berbatov a Spurs egyik legjobb játékosa

Keane különösen jól megérti magát azzal a Berbatovval, aki pedig 2007-ben harmadszor kapta meg az Év Futballistája díjat Bulgáriában - vele kapcsolatban már tavaly nyáron is hallani lehetett, hogy a MU érdeklődik iránta. A duónak köszönhetően a bajnokságban csak 11. helyen végzett londoniak több gólt lőttek az angol élvonalban, mint a Chelsea FC, távozásukkal pedig borul a White Hart Lane-en elképzelt menetrend, igaz, Keane szombaton még játszott egy félidőt a spanyol harmadosztályú CD Denia elleni, 4-2-re megnyert találkozón.

Visszatérve az alapproblémára: divattá vált a sztárokat klubjuk beleegyezése nélkül az átigazolás előnyeiről győzködni és hónapokig szellőztetni az információkat, mielőtt bármilyen hivatalos papír is eljutna a szabályok szerinti igazi illetékesekhez, a klubokhoz. A kérdés az, elég lesz-e két dühös ember ahhoz, hogy elindítsa a lavinát és kikényszerítsen valamilyen precedensértékű döntést akár angol nemzeti, akár nemzetközi szinten?

Ferguson és Levy esélyei mindenesetre nem jók, ha születik is elmarasztaló állásfoglalás, nagy valószínűséggel az sem rengeti meg a futballvilágot és az érintett klubokat, ha pedig Cristiano Ronaldo, Berbatov és Keane menni akarnak, akkor el is mennek, csupán a huzavona, a nyilatkozatháború időtartama kérdéses.

www.infosport-focivilag.hu