Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupában az elmúlt években rendre olyan döntőket játszottak, amelyeken sok gól született, és az idei finálé egyik résztvevője, a Zenit Szankt-Petyerszburg szintén garancia lehet a látványos futballra. A másik csapat azonban a skót Rangers FC lesz, amely nem a támadójátékának, hanem remek védelmének köszönhetően jutott el idáig - a meccs tehát két különböző játékstílus összecsapását is hozza majd.

A City of Manchester Stadiumban rendezett fináléban alighanem a Rangers FC érezheti majd hazai pályán magát, hiszen a skót drukkereknek alig 350 kilométert kell utazniuk ahhoz, hogy eljussanak a mérkőzés színhelyére, míg az orosz fanatikusok számára több, mint kétezer kilométer az út Manchesterbe.

A hangulatra tehát aligha lesz panasz, és az utóbbi idők UEFA-kupa-döntőin a gólokban sem volt hiány, hiszen az előző három fináléban egyaránt négy gól született, és 2000 óta mindössze egyetlen olyan döntőt játszottak, ahol nem esett legalább négy találat - de azért kétszer akkor is betaláltak a csapatok.

Ha a Zenit Szankt-Petyerszburgon múlik a találatok száma, akkor ebben most sem lesz hiba, elvégre az orosz együttes az előrecsatározások során nem fukarkodott a gólokkal. A szentpéterváriak a döntőhöz közelítve fokozatosan egyre több alkalommal találtak be: az egyenes kieséses szakaszban előbb kettő, majd három, aztán négy, végül pedig öt szerzett találattal búcsúztatták az aktuális ellenfelüket. Arra kicsi az esély, hogy a sorozat a Rangers ellen folytatódik, és a Zenit egy hatost rúg a fináléban (annál is inkább, mert most nem kettő, hanem csak egy meccse lesz erre), de az orosz gárda támadójátéka az ínyencek számára is megfelelő volt - legalábbis eddig.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a torna gólkirályi címét is a szentpéterváriak egyik futballistája szerezte meg (holtversenyben Luca Tonival): Pavel Pogrebnyak tíz alkalommal volt eredményes. A csatár azonban mégsem lehet teljesen elégedett, hiszen a Bayern München elleni elődöntőn összeszedett egy teljesen felesleges sárga lapot, és így eltiltás miatt nem játszhat a fináléban.

Ez mindenképpen nagy veszteség az oroszok számára, ám a csapat holland mestere, Dick Advocaat szerint ahogyan a müncheniek ellen megoldották az eltiltott Radek Sirl, Fernando Ricksen és Andrej Arsavin pótlását (főleg a karmester hiányát tartották sokan sorsdöntőnek), úgy Pogrebnyak nélkül is képesek lesznek jó teljesítményre.

A kérdés már csak az, hogy mire mennek majd a Rangers ellen, amely elsősorban védekezésének köszönhetően jutott el idáig. A skótokat meglehetősen divatos "antifutballal" vádolni, pedig csak arról van szó, hogy a tréner, Walter Smith felmérte a csapat lehetőségeit, és hamar nyilvánvalóvá vált a számára, hogy a nemzetközi porondon a defenzívebb taktikával juthat messzire.

Getty Images

Hadvezér II. - Dick Advocaat ugyancsak jól ismerheti a döntőbeli ellenfelet: az egykori holland szövetségi kapitány négy évig volt a Rangers mestere

Így aztán az egyenes kieséses szakaszban a Rangers tíz mérkőzésen mindössze öt gólt ért el, viszont csupán kettőt kapott - utoljára még március 12-én, a nyolcaddöntő visszavágóján a Werder Bremen volt eredményes a skótok ellen. Hogy így aztán a tíz találkozóból négy is gól nélküli döntetlenre végződött, az a Rangers híveit a legkevésbé sem zavarta.




A Rangers a Sporting ellen bizonyította, hogy nem csak a védekezéshez ért: ez a kontra tanítanivaló

A skót szurkolók számára biztató lehet, hogy a klub eddigi egyetlen európai kupagyőzelmét éppen egy orosz gárda ellen érte el: a Rangers 1972-ben a KEK döntőjében a Dinamo Moszkvát verte 3-2-re. A glasgow-iak győzelme ráadásul azt jelentené, hogy Skóciának mind a három európai kupasorozatban lenne győztese (skót csapat UEFA-kupát még sohasem nyert), amit csak hat ország mondhat el magáról: Olaszország, Spanyolország, Anglia, Németország, Hollandia és Portugália.

Ami az oroszokat illeti, a Zenit a CSZKA Moszkva nyomába léphet, amely 2005-ben a Sporting CP ellen hódította el az UEFA-kupát - ez az orosz futball egyetlen nemzetközi diadala. A szentpéterváriak hivatalos tétmérkőzésen még sohasem játszottak skót együttes ellen, ám 2006 augusztusában egy barátságos találkozón már meccseltek a Rangersszel. Az az összecsapás a holland védő, Fernando Ricksen transzferének a része volt, a bekk ugyanis éppen a skótoktól igazolt az oroszokhoz - mint ahogyan a Zenit mestere, Dick Advocaat is dolgozott korábban a glasgow-iaknál.