Vágólapra másolva!
Minden országban vannak olyan klubok, amelyek hagyományosan nagycsapatnak számítanak, köszönhetően a múltban elért eredményeiknek vagy népszerűségüknek. A kiemelt státusz sok esetében még akkor is megmarad, ha az együttes már évek, vagy akár évtizedek óta nem nyert bajnokságot.

A Liverpool FC kétségtelenül a világ legnépszerűbb és legsikeresebb klubjai közé tartozik, nála több trófeát egyetlen gárda sem nyert Angliában: a csapat hét-hét alkalommal hódította el az FA- és a ligakupát, és ötször végzett az élen a legrangosabb európai kupasorozatban. Természetesen a hazai bajnokságban is liverpooliaké a rekord, 18 aranyérmüket eddig senki sem tudta utolérni, legnagyobb bánatukra azonban az utolsó bajnoki címüket már közel két évtizede, 1990-ben szerezték. Mindez azt jelenti, hogy amióta létrejött a Premier League, a Liverpool még nem tudott az élen végezni, sőt, második is csak egyszer volt. Kap is ezért hideget-meleget az ellenfél fanatikusaitól, mert bár ebben az időszakban mindössze öt klub nyert bajnokságot, mégis csak kínos, hogy az LFC immár 19 éve vár az újabb aranyéremre. Arról nem is beszélve, hogy ha a jelenlegi bajnokságban listavezető Manchester United megvédi a címét, akkor az aranyérmek számában utoléri a Liverpoolt. Nem meglepő, hogy a Liverpool hívei számára lassan a BL-nél is fontosabb a bajnoki elsőség megszerzése, és nagyon bíznak abban, hogy ez Rafa Benítez vezérletével az idén végre sikerül.

Franciaországban a Paris Saint-Germain van hasonló helyzetben: a nemzetközi közvélemény számára a párizsi együttes az elmúlt esztendőkben ugyanúgy sztárcsapatnak számít, mint a korábbi évtizedekben, pedig a fővárosiak már 15 éve várnak arra, hogy bajnoki aranyérmet ünnepelhessenek. Utoljára 1995-ben végeztek az élen a Ligue 1-ben, azóta egy-egy trófeával időnként enyhítették szurkolóik kínjait (a csapat 2004-ben és 2006-ban is megnyerte a Francia Kupát, tavaly pedig a ligakupában diadalmaskodott), ugyanakkor a bajnokságban soha nem látott mélységbe süllyedtek. A PSG a legutóbbi két idényben egyaránt a benjtmaradásért küzdött, és nem sok hiányzott ahhoz, szégyenszemre kiessen a legjobbak közül: 2007-ben 15., tavaly pedig 16. lett
.
Most viszont a PSG ott van a Ligue 1 élmezőnyében, akárcsak a másik patinás francia sztárcsapat, az Olympique Marseille, amely még régebben vár a bajnoki címre, hiszen utoljára 1992-ben lett aranyérmes Franciaországban. A klub ugyan a pályán elért eredmények alapján 1993-ban is az élen végzett, de az emlékezetes bundabotrány miatt ezt az elsőséget elvették a tőle, sőt, két évre a másodosztályba száműzték. A marseille-iek ugyan azonnal visszakerültek, és sztárklub státuszukat is megtartották, azonban immár 16 éve nem szereztek semmilyen trófeát. Az utóbbi időben legalább rendre a dobogó környékén végeznek a bajnokságban, de nekik is volt olyan időszakuk, amikor a kiesés ellen küzdöttek: 2000-ben és 2001-ben egyaránt a 15. pozícióban fejezték be a bajnokságot.

A sokak szemében a Real Madrid és az FC Barcelona mögött a harmadik számú spanyol egyesületnek számító Atlético Madrid viszont a kiesést sem tudta elkerülni. A csapat 2000-ben végzett az utolsó előtti helyen a Primera Divisiónban, és első nekifutásra nem is tudott visszakerülni a legjobbak közé, majd amikor ez végre összejött, akkor évről évre az volt a célja, hogy kiharcolja a nemzetközi szereplést. Erre azonban további öt évet kellett várnia, új trófea pedig 1996 óta nem került a Vicente Calderón stadionba. Az Atlético 13 évvel ezelőtt a bajnokságot és a Spanyol Kupát is megnyerte, de azóta semmilyen sorozatban nem végzett az élen - és már ebben a szezonban sem fog.

A német Hamburgnak viszont erre van még esélye, hiszen a klub jelenleg csak egy ponttal van lemaradva a Bundesliga listavezetőjétől, a Herthától. A hamburgi egyesület utoljára 1983-ban nyert bajnoki címet, az 1987-es Német Kupa-győzelem óta pedig semmilyen trófeát nem tudott elhódítani. Az egyesület egyedüli klubként mondhatja el magáról, hogy egyetlen szezonban sem hiányzott a Bundesligából, ráadásul ebben az idényben nem csak a bajnokságban remekel, hiszen az UEFA-kupában ott van a legjobb nyolc között, a Német Kupában pedig elődöntős - vagyis az sem elképzelhetetlen, hogy a szezon végén egyszerre három trófeát nyerjen. A szurkolók valószínűleg azt mondanák: erre 26 évet is érdemes volt várni.

www.global-soccer.eu