Vágólapra másolva!
A kihagyott vb után az Európa-bajnokságon egy támadóbb felfogású svéd válogatottat láthat viszont a világ, a csapat azonban még mindig túlságosan is függ legnagyobb sztárja, Zlatan Ibrahimovic formájától. Szabadrúgásból nagyon veszélyesek, hátul viszont a szokásosnál sebezhetőbbek lehetnek.

Miért érdemes szurkolni nekik?

A magyar válogatott a selejtezők során hazai pályán legyőzte a svédeket 2-1-re, és ez a győzelem idővel annál értékesebbé válik, minél messzebbre jutnak Zlatan Ibrahimovicék az Európa-bajnokságon.

Forrás: AFP/Hrvoje Polan

Hogyan lehet legyőzni őket?

A szélsővédők sokat mennek előre, és a mögöttük lévő területet ki lehet használni, azonban a jól fejelő középhátvédek mellett beívelésekkel nem érdemes próbálkozni. Ibrahimovic kikapcsolása kulcsfontosságú, és a tizenhatos környékén nem szabad sokat szabálytalankodni, mert a svédeknek rengeteg kiváló szabadrúgáslövőjük van.

Mit várunk tőlük?

Ibrahimovic minden támadásban benne lesz, időnként majd teátrálisan veszekszik csapattársaival, az edzésen esetleg össze is ugrik valamelyikükkel. Sebastian Larsson és Kim Källström pontrúgásai mindig gólveszélyt jelentenek.

Kire figyelünk?

Ibrahimovic mellett természetesen nem lehet elmenni, de a svéd csapatban akad néhány fiatal tehetség, aki az Eb-n válhat nemzetközileg is ismertté. A holland bajnokságban rendkívül eredményesen futballozó csatár, John Guidetti végül nem került be a keretbe, de a teljes bal szélt bejátszani képes Martin Olsson jelentősen növelheti értékét a nyáron.

Forrás: AFP/Hrvoje Polan

A gyenge pont

A selejtezők során biztos pontnak számító védelemből februárban Daniel Majstorovic kidőlt, és első számú helyettese, Andreas Granqvist is sérüléssel bajlódik, így az összeszokott hátsó alakzat már a múlté. A másik probléma a túlságosan nagy Ibra-függőség: ha a sztár a pályán van, akkor a többiek mindig tőle várják a megoldást.

Róluk mondták

"A svéd nagyon jó csapat, úgy fogalmaznék, hogy ott van Európa legjobb tíz válogatottja között. Nem olyan jók, mint a spanyolok, de a selejtezők során megverték a hollandokat, vagyis bárkit le tudnak győzni" - mondta a horvát szövetségi kapitány, Slaven Bilic a két csapat februári barátságos meccse előtt. A svédek akkor 3-1-re nyertek.

Kapusok: 7/10

Andreas Isaksson majd egy évtizede biztos pont a svéd válogatott kapujában, és a selejtezősorozatban is az övé volt az egyes számú mez. A PSV Eindhoven légiósa a vonalon rendkívül magabiztos, de a magas beíveléseknél hajlamos a hibákra, ráadásul egy ideje vállsérüléssel bajlódik. Tartalékja az FC Köbenhavnben szereplő Johan Wiland.

Védelem: 7/10

A védősor egyik alapembere, Daniel Majstorovic februárban súlyos sérülést szenvedett, és valószínűleg nem lehet ott az Európa-bajnokságon, ami komoly fejtörést jelent a szövetségi kapitánynak, főleg, hogy Andreas Granqvist is csak májusban épül fel.

Középpálya: 7/10

Ezt a csapatrészt főleg dolgos munkásemberek alkotják, igaz, az alapvetően védekező feladatot ellátó Pontus Wernbloom vagy Sebastian Larsson kifejezetten gólerősek, elsősorban pontrúgásoknál veszélyesek. Källström annak ellenére is alapember, hogy mostanában klubjában, az Olympique Lyonban kevesebb játéklehetőséget kap.

Csatársor: 8/10

A svéd válogatottról mindenki Ibrahimovicra asszociál, és a világklasszis támadó szerepe valóban meghatározó. Mivel úgyis minden támadás rajta keresztül halad, így Hamrén megpróbálja kicsit hátrébb vonni Ibrát, az előretolt ék így Johan Elmander lehet.

Szövetségi kapitány: 7/10

A kicsit sótlannak tartott Lars Lagerbäck után a 2009-ben kinevezett Erik Hamréntől azt várták, hogy megújítja a válogatottat, ami részben sikerült is neki. Nem is annyira a keret változott, hanem inkább a hozzáállás. A svédek sokkal támadóbb futballt játszanak, Hamrén nem igyekszik uniformizálni a játékosokat. Viszont az Eb lesz az első nagy nemzetközi tornája, és a rutintalanság gondot is okozhat.

Összesen: 36/50



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

A svédeknek a selejtezők során kifejezetten stabil alapcsapatuk volt, ami csak ritkán változott, ám a védelemben most Hamrénnak újítania kell Majstorovic sérülése miatt. A középhátvéd posztjára több jelölt is akad, de a legjobb megoldás talán a West Bromwich Albionban légióskodó Jonas Olsson lehet, akinek megvan a kellő rutinja. Ibrahimovic árnyékékként való szerepeltetése telitalálat, de előfordulhat, hogy mégis őt kell feltolni az ellenfél tizenhatosára, ez esetben Ola Toivonennek érdemes mélyebbről indulnia.

Forrás: AFP/Hrvoje Polan

Út Ukrajnába és Lengyelországba

A svéd válogatott a magyarral egy csoportban szerepelt a selejtezők során, és éppen Egervári Sándor csapata ellen kezdte meg menetelését, Stockholmban a hazaiak 2-0-ra nyertek. A hollandok elleni rangadón viszont 4-1-re kikaptak, ami egyben azt jelentette, hogy innentől kezdve minden mérkőzésen nagyon fontos volt a három pont begyűjtése, hiszen csak így maradt esélyük arra, hogy odaérjenek az első helyre, vagy esetleg ők legyenek a legjobb csoportmásodikok. A moldávok ellen hazai pályán ugyan megizzadtak a svédek, de ezt követően két magabiztos diadal következett. Budapesten aztán nagy meglepetésre 2-1-re kikaptak, de mint kiderült, ennek a botlásnak nem voltak súlyos következményei, hiszen innentől kezdve megint nem veszítettek pontot. Az utolsó játéknapon a már biztos továbbjutó Hollandiát verték 3-2-re, és így pótselejtező nélkül, a legjobb csoportmásodikként kvalifikálták magukat az Eb-re.

Csoportellenfelek: Ukrajna, Anglia, Franciaország.

www.global-soccer.eu