Vágólapra másolva!
Nincs nagy esély rá, hogy komoly izgalmak lesznek a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek első visszavágóin, hiszen a Bayern München és az Atlético Madrid is győzni tudott az Arsenal, illetve a Milan pályáján. A címvédő németek futballja a legerősebbeknek is a torkán akadna, az Arsenalnál mégis bíznak a lehetetlenben, a Milannak viszont csak az esélytelenek nyugalma ad esélyt Madridban.

Bayern München–Arsenal, 20.45, Sport1 (az első meccsen: 2-0)

A nyomasztó fölénnyel megnyert legutóbbi Bajnokok Ligája-szezon után nem nagyon látszott, hogyan tud javítani Jupp Heynckes elképesztően erős Bayern Münchenjén Pep Guardiola. A válaszhoz talán közelebb visz, hogy az Opta nevű sportstatisztikai oldal adatai szerint a Bayern legutóbbi hat Bundesliga-meccsén a kapusának olyan kevésszer kellett védenie, hogy akkor is megnyerte volna mindet, ha kapus nélkül áll fel. Vagyis kevesebb lövés ment a csapat kapujára, mint ahány gólt szerzett!

Az Arsenal nem a Bundesligában játszik, hanem a Premier League egyik idei esélyese, és a BL-nyolcaddöntő első 20 percét uralni tudta hazai pályán, mégis szinte reménytelen helyzetben utazik Münchenbe. A jó kezdést Mesut Özil kihagyott büntetője számszerűleg és érzésre is lenullázta, és bár a remény a szünetig megmaradt (köszönhetően David Alaba elhibázott 11-esének), a második félidőben a Bayern bedarálta az emberhátrányban játszó londoni csapatot.

A Bayern csapatként hozta azt a roppant erős átlagot, amit mindig hoz, amellett Londonban is voltak kiemelkedő egyéni teljesítményei: Toni Kroos fergetegesen futballozott, Philipp Lahm 123 passzába nemcsak belefért két gólpassz, de gyakorlatilag hibátlan (99 százalékos) precizitással játszott. Az Arsenal ellen látott nyomasztó fölény (79 százalékos labdabirtoklás, 27 kapura lövés) nyilván részben Wojciech Szczesny kiállításának volt köszönhető, de ha kiegészítjük néhány adattal, sokat elmond a Bayern München játékáról is.

Robben harcol az Arsenal védőivel Forrás: AFP

A Bayern kezdőjében egyetlen játékos, a 67. percben le is cserélt Mario Mandzukic passzolt 90 százaléknál gyengébb hatékonysággal, és hárman is átlépték a 100-as határt a passzok számát illetően, miközben az Arsenal legjobbja Jack Wilshere volt, 30-cal. Kroos a gólja mellett 22 hosszú (15 méternél hosszabb) passzából 21-et célba juttatott. A németek játéka annyiból Guardiola Barcelonájára hajaz, hogy rengeteg rövid passzal tartják a labdát, és azonnal visszatámadnak, ha elveszítik, viszont jelentős különbség a Barcával szemben, hogy a Bayern játékosai fizikailag is roppant erősek.

Arsene Wenger azt nyilatkozta, "tudják, hogy képesek megcsinálni, mert már korábban is megtettük", de ha csak abból indult ki, hogy tavaly hasonló helyzetből indulva sikerült győzniük az Allianz Arénában a biztos továbbjutás tudatában pályára lépő Bayern ellen, akkor csalódni fog. Főleg Wilshere, Walcott, Szczesny biztos, Ramsey és Koscielny valószínű távollétében – miközben a Bayernbe visszatér Franck Ribéry.

A Bayern–Arsenal mérkőzésről akkor sem marad le, ha sokan tolonganak a képernyő előtt a kocsmában, vagy ha épp a kezdő sípszó előtt romlik el a tévéje: egy regisztráció és a 330 forintos "meccsjegy" kifizetése után akár mobilon is láthatja a Sport TV közvetítését. Később, a BL-idény minden szakaszában megtalálja az online streamet a Sport TV meccseiről.

Atlético Madrid–Milan, 20.45 DigiSport1 (az első meccsen: 1-0)

Nehéz megmondani, jól kezdett-e Clarence Seedorffal a Milan, hiszen a mélabús semmittevést valóban futball váltotta fel az egykori klasszis érkezésével, de az eredmények csak döcögősen jönnek. A Milan hiába érdemelt győzelmet az Atlético és a Juventus ellen is, mindkét meccsét elbukta hazai pályán, így számszerűleg nem sok minden változott Massimiliano Allegri nézhetetlen célfocijához képest. Az utolsó állva maradt olasz BL-csapatnak most már csodára lenne szüksége, hogy 0-1-ről rajtolva saját pályáján ejtse ki az Atléticót.

Poli fejel az Atlético-védők között Forrás: AFP

A spanyolok kirobbanó formában vannak (igazából Diego Simeone érkezése óta), hazájuk bajnokságában a Barcelonát megelőzve tapadnak a Real Madridra, a Bajnokok Ligájában pedig a legutóbbi hét meccsükből hatot megnyertek. Az Atlético ráadásul legerősebb felállásában léphet pályára, míg a Milanban sérült Stephan El Sharaawy, eltiltott Riccardo Montolivo, Keiszuke Honda pedig nem játszhat a BL-ben. Az Atlético egyébként is jobb csapat a jelenlegi, formálódó Milannál, most még ráadásul minden más körülmény is a spanyolok továbbjutását ígéri.