Vágólapra másolva!
A 70 milliós olvasottságú Goal.com futballoldal szavazásán Puskás Ferenc bejutott a döntőbe, ahol a Lionel Messit legyőző Cristiano Ronaldóval kell majd megküzdenie a világ valaha volt legjobb labdarúgója címért. A Real Madrid egykori magyar sztárjának életrajzírója szerint nem véletlen a sikere, hiszen Puskás a földön a legismertebb magyar, és összefogtak a rajongói. A Honvéd tulajdonosa és az Origo-olvasók szerint is Puskás a legjobb, egy megkérdezett szerb szakíró viszont viccesnek tart egy olyan szavazást, ahol nincs a legjobb háromban Maradona és Pelé. Nyilasi toplistájáról C. Ronaldo hiányzik. 

A londoni székhelyű Goal.com a múlt héten indította el a Legends World Cup (legendák világbajnoksága) elnevezésű szavazását, amelyben Puskás Ferenc bejutott a döntőbe, méghozzá úgy, hogy a kieséses rendszerben legyőzte Marco van Bastent, Diego Maradonát, majd az elődöntőben Zinédine Zidane-t is.

Messi kikapott Ronaldótól

A döntőben a szombati Barca–Real Madrid két főszereplője, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo közül végül utóbbi vár majd rá. A portugálok háromszoros aranylabdása a második elődöntőben több mint 400 ezer szavazat 50,5 százalékát gyűjtötte be – Magyarországról több mint 25 ezren voksoltak. Mindez azt jelenti, hogy Puskás a jelenkor két legjobb futballistája közül

Messit már biztosan megelőzi.

A Goal.com szerint meglepő Puskás menetelése, akire rengetegen szavaztak Magyarországról Forrás: Goal.com

Kedden megkérdeztük az Origo olvasóit, hogy szerintük ki a világ legjobbja, az eredmény innen, Magyarországról nézve nem meglepő. A közel 7500 szavazó 70 százaléka szerint Puskás Öcsi a legjobb, a második Messi mindössze a voksok 16 százalékát gyűjtötte be, de a többiek még nála is jóval kevesebbet (Pelé 6, C. Ronaldo 3, Maradona 2 százalékig jutott, háromszázaléknyian pedig a felsoroltakon kívül másra szavaztak volna).

Hemingway szerint megérdemelné a díjat Puskás

Hasonlóan vélekedik Puskás nevelőklubjának jelenlegi tulajdonosa: „Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a legismertebb magyar futballista Kispesten nevelkedett, itt lett a világ legjobb labdarúgója.

– nyilatkozta George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa az Origónak, hozzátéve, hogy mivel a legjobbnak tartja Puskást, így szerinte természetesen megérdemelné a díjat.

Nyilasinál C. Ronaldo nincs a legjobbak között

Az egykori ezüstcipős Nyilasi Tibor érdeklődésünkre azt mondta, nem lehet egyértelműen megmondani, ki a világ valaha volt legjobbja, hiszen minden korszakban mások voltak a követelmények, és minden időszaknak megvoltak a kiemelkedő egyéniségei. „Nincs objektív mérce, amely alapján kijelenthető volna, hogy ez vagy az a valaha élt legjobb játékos” – fogalmazott az egykori Fradi-kedvenc, aki, ha sorrendet nem is állított fel, azt elárulta, szerinte ki az 5(+1) legjobb:

Kérek egy bónusz lehetőséget is: Ronaldo (a brazil). Ők voltak, akik különböző korszakokban kiemelkedtek játéktudásukkal, olyan világklasszisok voltak, akik vonzották a nézők tekintetét. Pályán és azon kívül is kiérdemelték az emberek figyelmét” – magyarázza Nyilasi, akinek ezek szerint nincsen rajta a toplistáján sokak jelenlegi kedvence, Cristiano Ronaldo.

Itt szavazhat Puskásra vagy Ronaldóra:

Persze, külföldön másképp értékelik az efféle szavazásokat. A kínai, japán, brit és német futballoldalaknak, többek között a World Soccernek is dolgozó szerb szakíró Vladimir Novak a dobogósok kilétével nem ért egyet. „Ha Messi, Cristiano Ronaldo és Puskás végzett az első három helyen, ez azt jelenti, hogy

Ez igazán vicces” – véleményezte a szavazást Novak. Hozzátette, hogy Puskásról csak néhány archív felvételt látott, így nem tartja magát igazán autentikusnak, hogy összehasonlítsa Messivel vagy Ronaldóval, ám utóbbiak versenyében ő az argentin támadóra voksolna.

Csütörtök kora délutánig voksolhatnak a rajongók Forrás: Goal.com

De vajon miképp tudott bejutni a döntőbe Puskás a közelmúlt nagyjait is legyőzve? Puskás Ferenc életrajzírója, a Puskás Intézet igazgatója, Szöllősi György szerint a siker oka, hogy az egykori legendát még ma is nagyon sokan szeretik: „Ennyire népszerű és ennyire sikeres volt a pályafutása során, és az eredményei önmagukért beszélnek. Másrészt

a mozgósításban segített a hivatalos Facebook rajongói oldal és több magyar focis oldal. Köszönjük az Origónak is, ha segít!”

A döntőben mégis nehéz dolga lesz. „Az elődöntő számai alapján nincs sok esélye az internetezők körében az egyik legnépszerűbb, mai, aktív szupersztár ellen. De bevallom, számítunk Messi csalódott szavazóira is a döntőben, amely már elképesztő siker Puskás Ferencnek és rajongóinak” – mondja Szöllősi.

Puskás 1956 novemberében, a svédek ellen Forrás: DPA/AFP/Fritz Fischer

Puskásnak nem az első kitüntetése lesz a Goal.com-szavazáson elért első vagy második helyezés, de ha a díjjal tárgynyeremény is jár, akkor azt a Puskás Intézet megmutatja. „Természetesen az olimpiai aranyérem, a BEK-trófeák, az évszázad góllövője vagy a Golden Foot-díj azért fontosabb trófeák, és most a hét Puskás-díjasnak és magának a FIFA Puskás-díjnak a megjelenítésén dolgozunk, de ha lesz a győzelemnek vagy a második helynek valamilyen tárgyi emléke, azt föltétlenül kitesszük” – tett ígéretet Szöllősi György.

Mit jelentett Puskás a világnak?

Szöllősi György szerint Öcsi a futball immár halhatatlan klasszikusa. „A futball megváltoztatta a földkerekség kultúráját a 20. században, és ma a legnépszerűbb szórakozási forma a világon. A magyar Aranycsapat kapitányaként elért fantasztikus sikerein túl a világhíréhez nagyban hozzájárul, hogy a Real Madrid 10-eseként a valaha volt egyik legjobb és ma is legtrendibb klubcsapatnak is kulcsembere, gólkirálya volt, illetve az, hogy madridi sikerei idején már általánosan elterjedt Európában a televízió. Puskás aztán edzőként is a futball igazi, globális nagykövete volt, minden kontinensre elvitte a labdarúgás üzenetét” – nyilatkozta Szöllősi, akinek a Puskásról írt életrajzi könyvét a hetekben kellett újranyomni Angliában.

Hozzátette, hogy Puskás messze a legismertebb magyar. „Nagyszerű magyarok vannak, akik a szakmájukban egy réteg számára világhírűek, Polgár Judittól Rózsa Miklósig, de a szó igazi értelmében világsztárunk, akit ráadásul tényleg Magyarországgal azonosítanak, magyarként tartanak számon, egyedül Puskás Ferenc, hiszen ő egy hihetetlenül népszerű műfajban volt a világ egyik legjobbja.”