Vágólapra másolva!
Az állítólagos rasszizmusra hivatkozó, ravaszkodó értelmiségi, vagy egyszerűen csak egy gyenge edző Ricardo Moniz? Ami biztos: mindenféle kifogások mögé bújva próbálja megmagyarázni, hogy semmi felelőssége nincsen a jó játékosokból álló, jól szervezett ZTE NB I-es csapatának tavaszi rossz szereplésében. Két idénynél többet sehol sem töltött trénerként, számos helyről kirúgták, azaz vagy nagyon jó ügynöke lehet, vagy olyan dumája van, ami másnak nincs. Ricardo Moniz, a Zalaegerszeg edzője. Jelenleg.

A ZTE még a katari focivébé előtt, 2022. november 8-án szerezte meg legutóbbi győzelmét a bajnokságban. Akkor egészen váratlanul a dobogós helyen álló Kisvárda otthonában nyertek 3-0-ra. Ezzel a győzelemmel az ötödik helyen álltak a tabellán, hátrányuk mindössze 4 pont volt az akkor második Kisvárda és a harmadik Kecskemét mögött. Nézzük, mi történt azóta.

  • 16. forduló: ZTE-Kecskemét 0-0
  • 2. fordulóból elhalasztott mérkőzés: ZTE-Ferencváros 1-2
  • 17. forduló: Debrecen-ZTE 3-0
  • 18. forduló: ZTE-Mezőkövesd 0-0
  • 19. forduló: Puskás Akadémia-ZTE 1-0
Ricardo Monizzal gödörbe került a Zalaegerszeg Forrás: Getty Images

Ha a nyárról januárra halasztott, az FTC ellen elvesztett meccset ki is vesszük a sorból, akkor is a három tavaszi körben szerzett 1 pont és 0-4-es gólkülönbség siralmas képet fest. A ZTE még mindig hatodik a tabellán – de már 8 pont a hátránya a második Kecskeméttel szemben – viszont csak 5 pont választja el a jobbik kieső helytől. A hét végi, Puskás Akadémia ellen elvesztett meccs után a csapat holland edzője megint elővette a szokásos magyarázkodását. Most éppen abban látta az újabb vereség okát, hogy a góllövőlistán második Eduvie Ikoba nem kapott elég labdát.

Apropos, Eduvie Ikoba! A ZTE holland mestere vele kapcsolatban előhúzta másik kedvenc ötletét, azaz rasszizmust kiabált.

Ezt a 17. fordulóban a Debrecen ellen idegenben 3-0-ra elvesztett meccs után húzta ki a pakliból. Tény, hogy ezen a mérkőzésen a bíró megítélt egy olyan tizenegyest a Debrecennek, amely nem volt az. A DVSC már 1-0-s előnyben volt, amikor Káprály Mihály kiállította Mocsi Attilát, a Loki pedig büntetőt lőhetett. Mocsi – akit ősszel Marco Rossi már a válogatott keretébe is meghívott – egy pillanatra rátette a kezét Sós Bence hátára, aki ettől összeesett. Minimum szigorú, de inkább nevetséges ítélet, amelyen a videóbírós vizsgálat sem változtatott.

„Minden héten az áldozat szerepébe kerül a csapatom, és ezt már amatőrségnek tartom.

Az ilyen szituációkon, amelyek hétről hétre történnek velünk, nem vehetünk revánsot, nehéz, hogy nem lehet nyilatkozni, amikor igazságtalan dolgok történnek velünk. Ma ismét nagy sebet kapott a csapatom."

Ebben a nyilatkozatban a holland edző burkoltan rasszizmussal vádolta meg - teljesen indokatlanul - a meccset vezető Kárpály Mihályt, de bővebben – természetesen – nem fejtette ki, mire gondolt, miként azt sem tudtuk meg, hogy bíró mit mondott – ha egyáltalán mondott valamit – Ikobának.

Moniz óvatossága azért is volt érthető, mert éppen e meccsre tért vissza abból az eltiltásából, amelyet az őszi ZTE-Honvéd meccs után kapott, amikor a mérkőzés közben lehívta a pályáról a csapatát.

A ZTE-Honvéd meccset 2-0-ra a kispesti csapat nyerte meg. A balhé az 54. percben, 2-0-s Honvéd-vezetésnél robbant ki, amikor Christy Manzinga egy akció végén versenyt futott Albi Dokával, az albán játékos taszajtott rajta egyet, ezt követően Manzinga megcsúszott és nekiütközött a reklámtáblának. Ez után hamar lökdösődés alakult ki a két csapat játékosai között, a bíró pedig sárga lapot mutatott fel Manzingának és Szabó Alexnek. Közben a pályán tiltakozott Ricardo Moniz, a hazaiak vezetőedzője, aki ezért piros lapot kapott.

A Honvéd-szurkolók állítólagos rasszista megnyilvánulásai miatt feldúlt tréner levezényelte csapatát a pályáról. Egyeztetés következett a játékvezető, Moniz és a Honvéd trénere, Tam Courts között. Ezt követően a hazai csapat az öltöző felé indult, de a lelátóról Dragóner Attila sportigazgató is közbeavatkozott, végül pontlevonástól tartva a hazai csapat visszament a pályára.

Elképesztő jelenetek zajlottak le a ZTE és a Honvéd bajnokiján Forrás: Budapest Honvéd FC/Balogh David

Az MLSZ az ebben az esetben kiszabható legenyhébb büntetéssel sújtotta a holland edzőt, aki egy hónapos eltiltást kapott. Kiderült az is, hogy Moniz edzői pályafutásában nem ez volt az első ilyen eset. Az edző egyik korábbi játékosát, Ahmed Mendes Moreirát szidták szélsőséges stílusban, még az Excelsior együttesében, Hollandiában. A ZTE jelenlegi trénere szerint akkor mindenki a támogatásáról biztosította őt, mégsem történt semmi. Hollandiában.

Magyarországon viszont Moniz nem fogta be a száját az ominózus Kispest elleni meccs után sem. Kijelentette, hogyha az MLSZ érvényben hagyja a piros lapot, elmegy az UEFA-ig. (Arról nincs hírünk, hogy ez az ügy most éppen hol tart.)

Azt is elmondta, hogy ha kell, a magyar miniszterelnökig is elmegy, mert szerinte, ami a stadionokban történik, az tűrhetetlen .

De ha mindezeket az eseményeket félre is tesszük, akkor azt kell megállapítani, hogy a holland egy sikertelen edző. Egyetlen állomáshelyén sem töltött el eddig két idénynél többet. A 2011-12-es szezonban az osztrák Salzburg mestere volt, onnan érkezett 2012 nyarán a Ferencvároshoz, miután az Üllői úton kirúgták Détári Lajos vezető edzőt. 2013. december elején viszont a Fradi megelégelte a holland tevékenységét és kirúgta őt. (Moniz 2012. augusztus 25. és 2013. november 30. között volt a Fradi edzője.) A magyarázatok most sem maradtak el.

- nyilatkozta a holland Voetbal Internationalnek Ricardo Moniz.

Moniz 45 meccsen irányította a Fradit, de ebből csak 20-at nyert meg Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Salzburg és a Hamburg egykori edzője szerint egy emberi dráma miatt történt mindez, a csúcson, az Újpest elleni csata megnyerését követően a csapat elveszítette egyik legjobbját, Akeem Adamst. A 22 éves trinidadi válogatott védő színinfarktust kapott, napokig kómában volt, majd a szövődmények miatt egyik lábát amputálni is kellett.

- nyilatkozta Moniz, aki még szeptember közepén 2016-is meghosszabbította szerződését.

A csapat 16 forduló után 24 pontot szerezve csak a 8. helyen állt a tabellán, amikor a Fradi vezetése kirúgta a hollandot.

Arról mélyen hallgatott a holland, hogy a 2012-13-as szezon sem volt éppen diadalmenet a Fradi számára. A bajnokság végén a csapat az 5. helyen zárta az akkor még 16 csapatos NB I-et. Ezzel a teljesítménnyel egyetlen nemzetközi kupában sem indulhatott el a zöld-fehér csapat. Ráadásul úgy, hogy a 2012-13-as idény felénél a 6. helyen állt a Fradi a tabellán, s ebből kerekedett ki a szezon végi 5. helyezés. Az őszi szezonban minden rossz eredményért Moniz elődjét, Détári Lajost tette felelőssé, de a tavaszi idényben már azok a játékosok fociztak az Üllői úton, akiket a holland idehozatott. Mégsem történt meg a nagy áttörés és csak egy helyet tudott a táblázaton előre lépni a Fradi.

A Ferencvárosból való eltávolítása után 2014-ben előbb a lengyel Gdansk, majd a német 1860 München edzője lett. Lengyelországban személyes okok miatt mondott le, a német klubcsapat viszont kirúgta őt, miután több játékosával – köztük az akkor éppen ott védő Király Gáborral is – összeveszett. Később kiderült, hogy mik voltak ezek a személyes okok:

Gdanskban a lengyel klub biztonsági embereivel keveredett kis híján verekedésbe, mert nem engedték be az öltözőbe a civil ismerősét.

Az 1860 Münchennél meg szinte megőrültek tőle a játékosok, mert a német sportsajtó heteken át arról cikkezett, hogy a müncheni focisták a legszívesebben kirúgatnák a szerintük felkészületlen szakembert.

Ricardo Moniz legutóbb 11 évvel ezelőtt, a Salzburg edzőjeként nyert trófeát Forrás: AFP/Wildbild

2015-ben a harmadosztályú angol Notts County csapata következett, ahonnan az együttes gyenge szereplése miatt még 2015 decemberének végén kirúgták.

A 2016-17-es szezont az FC Eindhoven (nem azonos a PSV Eindhovennel) kispadján töltötte.

2018-ban ismét két csapata volt. A dán Randers (innen is kirúgták) és a szlovák Trencsén, ahol mindössze négy hónapot töltött. Az itteni távozása is érdekes volt: saját bevallása szerint nem bírta elnézni a szlovák bajnokságban uralkodó korrupciót. Az egyik trencséni meccs után a következőket mondta: „A legutóbbi mérkőzésünk hajrájában ellenfelünk tizenegyest kapott, azonban a játékvezető számomra érthetetlen okok miatt megismételtette.

A 2019-20-as idényben jött a holland Excelsior, amellyel kiesett a holland első osztályból, ezért a vezetőség itt is kirúgta. Majd kisebb szünet következett, s így érkezett meg 2022 nyarán Zalaegerszegre.

Egészen elképesztő ez az edzői lajstrom, mert aki ezt végig olvassa, azt látja, hogy Ricardo Moniz sikertelen, gyenge edző, akit a legtöbb állomáshelyéről idő előtt menesztettek. Most már csak két kérdésünk maradt. Az első, meddig dolgozhat még Zalaegerszegen? A második: ki az ügynöke? Akárki is az, zseniális ember lehet, hogy egy ennyire sikertelen edzőt újra és újra el tud adni.