Cikkünk folyamatosan frissül
Újabb súlyos, de szerencsés bukás, a túlvilágról megsegített bronz és erősödő kanadai-norvég éremharc a téli olimpián, ahol százezer óvszert osztottak ki a versenyzőknek. Nem az oroszok napja eddig a kedd: törött léc és elutasított óvás akadályozza őket, curlingben pofozógép lett a csapatuk, és hétből még mindig csak egy érmük arany - női hokiban azért nyertek, ha nehezen is. A játékok eddigi legnagyobb meglepetését a triplázásra készülő hódeszkás, Shaun White bénázása okozta. A keddi történések.
08:59
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Ilyet még nem láttunk

Bemutatkozik ma két sífutónk, Szabó Milán és Simon Ágnes is, utóbbi felkészülését nagyban befolyásolta a kijutása körüli botrány (részletek itt). A női síugrás is ma debütál (részletek a sportágról ide kattintva). A keddi programról bővebben itt olvashat.

Ízelítő a női síugrásból amerikai módra:

09:08
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Még jöhet magyar meglepetés

Miklós Edit a hétfőn elért 16. helyével minden idők legjobb magyar szereplését produkálta szuperkombinációban. A magyar alpesi síző szerint azonban még ennél is jobb eredményt érhet el szerdán, a lesiklás során. Miklós Edit a Magyar Olimpiai Bizottságnak nyilatkozott:

09:24
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Gigantikus matrjoska baba

Az amerikai Keri Herman a slopestyle selejtezőben egy egy hatalmas matrjoska baba mellett száguld el.

Forrás: AFP

10:11
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Magunkra lettünk hagyva

A rövidpályás gyorskorcsolyaváltó nem jutott be tegnap a döntőbe a nők 3000 méteres távján, a jelenlegi legjobb magyar versenyző, Heidum Bernadett szerint azért sem, mert úgy érzi, magukra lettek hagyva azok után, hogy Kónya Zsófia helyett a szakágvezető lánya, Darázs Rózsa került be a váltóba. Szerinte lesz dolga bőven a magyar csapat pszichológusának. További részletek a gyorskoris balhéról ide kattintva.

10:22
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Togóban önbizalomban nincs hiány

Két versenyzővel érkezett Szocsiba, mégis nagy terveket sző Togo küldöttsége, amelynek két sportvezetője meglepő sajtótájékoztatót tartott a téli olimpia helyszínén. Nemcsak az derült ki, hogy a sportolókat az internet segítségével sikerült kiválasztani, de az is, hogy az éremszerzés a fő cél. A részletekről itt olvashat bővebben.

10:28
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Házirend a katonáknak

Olimpiai házirendet vezettek be az orosz Központi Katonai Körzet (CVO) egységeinél és laktanyáiban, hogy a katonák nézhessék a Szocsiban zajló téli olimpia közvetítéseit. A házirend megváltoztatásának célja az "orosz sport sokoldalú népszerűsítése és a versenyek bemutatása" – áll a CVO közleményében.

A katonák este nyolc és tíz óra között követhetik az eseményeket. A házirendváltozásnak köszönhetően azok is szurkolhatnak a tévé előtt, akik az időeltolódás miatt lemaradnak az élő közvetítésről, vagy harci ügyeletben vannak: ők a következő napon a hírekben és felvételről tekinthetik meg a versenyeket. Az olimpiai híreket az étkezőkben elhelyezett monitorokon is közvetítik.

Az olimpiai házirend február 23-ig lesz érvényben. A hazai olimpiai csapatban 14 sportágban a fegyveres erők 60 képviselője kapott helyet, közöttük 33 katona.

10:49
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Leszámoltak a korrupcióval?

Ismét a nemzeti lobogó alatt versenyezhetnek az indiai sportolók az olimpiákon, így a szocsi téli játékokon is - közölte Újdelhiben Radzsiv Mehta, az Indiai Olimpiai Bizottság főtitkára.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis kedden - 14 hónap után - visszavonta az India rendes tagságának felfüggesztésére vonatkozó döntését, amelyet az indiai olimpiai bizottság vezetőségében felmerült korrupciógyanú miatt rendelt el. Rendes tagság híján az indiai versenyzők az ötkarikás olimpiai zászló alatt vonultak fel a XXII. szocsi téli olimpia megnyitóján.

Az indiaiak vasárnap új vezetőséget választottak, a szövetség elnöke Narajna Ramacsandran, a Nemzetközi Squash Szövetség (WSF) elnöke lett, pénztárnoka pedig Anil Khanna, az Indiai Tenisz Szövetség vezetője. A választással távoztak a vezetőségből a korrupcióval gyanúsított korábbi vezetők.

11:06
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Doppingolók, rettegjetek!

Eddig 1116 doppingtesztet végeztek el a szocsi téli olimpia résztvevői között. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság keddi tájékoztatása szerint a mintákból 891-et edzéseken, 225-öt pedig az ötkarikás versenyek során vettek le. Egyelőre nem tudni, hogy közülük hozott-e valamelyik pozitív eredményt.

Az ellenőrök a február 23-i záróünnepségig összesen rekordot jelentő 2453 tesztet végeznek el. A szocsi seregszemle előtt három sílövő szervezetében bukkantak tiltott teljesítményfokozó szerekre, a 2010-es vancouveri játékokat megelőzően 30 sportoló bukott le doppinggal.

11:31
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Hoppá!

Hétfői sikere után meglepetésre kedden Kanadától vereséget szenvedett a címvédő svéd nőicurling-válogatott a szocsi téli olimpia selejtezőjének második játéknapján.

Eredmények, női curling, selejtező:
Svájc-Dánia 7-6
Kanada-Svédország 9-3
Oroszország-Egyesült Államok 9-6
Koreai Köztársaság-Japán 12-7

11:53
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Meleg van, hó és edzés nincs

A meleg időjárás miatt annyira puhává vált a hó a hegyekben, hogy törölni kellett a nők ezen a napon esedékes lesiklóedzéseit Krasznaja Poljanában.

Alig van hó Forrás: MTI/AP/Christophe Ena
Ami van, az is puha Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

11:56
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

White és a történelem

Ha megnyeri a síkrobatika félcső számát, akkor Shaun White lehet az első olyan amerikai sportoló, aki zsinórban harmadik aranyát szerzi meg a téli olimpián. A 27 éves világklasszis Torinóban és Vancouverben sem talált legyőzőre, Szocsiban pedig a harmadik érmével új inspirációt remél. A részletekről itt olvashat.

12:11
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Homorú jégkocka

Itt, a Jégkocka Curlingközpontjában rendezik a szocsi olimpia curlingmérkőzéseit.

Forrás: MTI/AP/Robert F. Bukaty

12:17
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Az első arany

A nap első aranyérmét a kanadai Dara Howell szerezte a női síakrobaták lejtő stílusú versenyében. Kanada így már négy aranyéremmel vezeti az éremtáblázatot.

12:30
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Nem akar beszélni testvére haláláról

Amennyiben Astrid Jacobsen érmet nyerne a női sífutók délutáni sprintdöntőjében, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásai ellenére sem vesz részt a kötelező sajtótájékoztatón. Egil Kristiansen edző bejelentette, hogy a bátyját gyászoló sportoló ugyan rajthoz áll, de nem akar a családjára vonatkozó kérdésekkel szembesülni, ezért éremszerzés esetén se nyilatkozik az újságíróknak. „Mindent meg kell tennünk, hogy megvédjük Astridot” - mondta az edző, aki elárulta, Jacobsennek péntek óta pszichológus segítségét is igénybe kellett vennie.

12:54
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Célba ért a háromgyerekes családanya

Simon Ágnes a 66. helyen zárta a női sífutók szabadstílusú sprint versenyszámának selejtezőjét a szocsi téli olimpia keddi versenynapján. A 39 éves, háromgyerekes családanya 32.65 másodperccel maradt el a győztes idejétől, és egy riválisát előzte meg. A mezőnyből az első 30 jutott be a negyeddöntőbe.

Simon Ágnes felkészülését nagyban befolyásolta a kijutása körüli botrány - részletek itt.

13:21
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Újabb magyar a célban

Szabó Milán a 73. helyen végzett a férfi sífutók szabadstílusú sprint versenyszámának selejtezőjében a szocsi téli olimpián. A 23 esztendős magyar sífutó 31.33 másodperccel maradt el a győztes idejétől, és 13 riválisát előzte meg. A mezőnyből az első 30 jutott be a negyeddöntőbe.

13:43
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Burke a túlvilágról segítette a bronzot

Kim Lamarre végig érezte a tavaly elhunyt csapattársa, Sarah Burke jelenlétét, miközben kedden megnyerte a bronzérmet slopestyle-ban. "Egész nap velem volt, teljesen tisztán éreztem" - mondta a Reutersnek a kanadai hódeszkás. "Mielőtt elkezdtem az utolsó gyakorlatomat, felnéztem az égre, és annyit mondtam, gyerünk Sarah, együtt meg tudjuk csinálni!"

A NOB nem engedélyezte, hogy a versenyzők karszalaggal emlékezzenek meg az edzés közben halálos balesetet szenvedő Burke-re, de Lamarre azt mondta, ki fognak találni valamit, amivel tisztelegni tudnak előtte, és a szervezetnek sem szúrja a szemét.

14:07
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Minden adott az orgiákhoz Szocsiban

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság százezer óvszert osztott szét a sportolók között Szocsiban. Egy amerikai szexuálpszichológus állítja, teljesen normális, hogy egy olimpiai faluban extrém mennyiségben szexelnek a sportolók.

"Úgy kell ezt elképzelni, mint amikor az embernek megvan minden alapanyag a pörköltfőzéshez. Itt is erről van szó, hiszen adottak a szexuális összetevők. Mindenki stresszes és feszült, így a szervezetben adrenalin és endorfin termelődik. Ennyi elég az orgazmusközeli állapothoz" - elemezte Judy Kuriansky, a New York-i Columbia Egyetem szexuálpszichológusa az Abcnews.go.com portálnak.

További részletek itt olvashatóak a nyári után a téli olimpiát is elárasztó románcokról.

14:27
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Megúszta a horrorsérülést a hódeszkás

Nincs nagyobb baja a keddi slopstyle-versenyen megsérült kanadai versenyzőnek. Yuki Tsubota a hátára esett, és mozdulatlan volt, miközben levitték a pályáról. A Ria Novosti egy kanadai forrásra hivatkozva azt írja, a hódeszkást jelenleg is ápolják, de sérülése nem súlyos.

A szocsi slopestyle pályán rengeteg sérülés történt, több versenyző is élesen bírálta a veszélyessége miatt, az amerikai klasszis Shaun White pedig ki is hagyta végül a férfiak versenyét. A pályaproblémát ebben a helyszíni cikkünkben jártuk körül.

14:40
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Menetelnek a svéd hokisok

Második mérkőzését is megnyerte a svéd válogatott a szocsi téli olimpiai női jégkorongtornáján, miután 4-0-ra kiütötte a németeket a B csoportban. Az első körben Svédország Japánt verte 1-0-ra, míg az oroszok 4-1-re a németeket.

A női torna lebonyolítása speciális, az A csoportba az erősebb négy csapat került (USA, Kanada, Finnország és Svájc). Az A csoport két legjobbja automatikusan az elődöntőbe jut, a harmadik és a negyedik pedig megmérkőzik a B csoport első és második helyezettjével az elődöntőbe jutásért.

A férfi hokisok tornája szerdán kezdődik Szocsiban.

15:02
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

A legjobbak is esnek-kelnek az olvadó havon

A sífutók keddi sprintversenyén 66. helyen végzett Simon Ágnes elárulta, a norvégoktól kapott lécekkel indult, s ezekhez foghatókkal előzőleg még sose futott. "Van egy jó ismerősöm a norvég csapatban, egy hete kértem tőle ezt a szívességet, azóta nem is beszéltünk, de ma egy pár síléc fogadott a tárolóban. Fantasztikus volt ezekkel futni" - mondta Simon Ágnes, aki előzetesen a legjobb hatvanba szeretett volna kerülni, de végül csak egy török riválist tudott megverni.

"Nagyon kegyetlen volt a pálya. Eddig gyors és kemény volt a hó, de ma annyira meleg van, hogy erősen olvadt. Amikor elkezdődött a verseny, láttam, hogy a legjobbak, például svédek is esnek a lejtők végén a kanyarokban, ezért óvatosan mentem, talán túlságosan is, nem akartam elesni" - értékelte teljesítményét a láthatóan elfáradt Simon, aki kifejtette, fagyott pályán, amikor hibátlanul csúsznak a lécek, kisebb a különbség a versenyzők között, mert a latyakos hóban szinte kétszer annyi energiát emészt fel a sífutás. 

Hozzátette, a lelkének jobban esett volna, ha vannak még mögötte páran az eredménylistán. Ennek ellenére kijelentette, élete egyik legnagyobb élménye volt, hogy itt lehetett az olimpián, még akkor is, ha reggel elkeseredett, amikor meglátta, milyen havon kell versenyeznie. Jövőre a svédországi világbajnokságon szeretne indulni.

15:10
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Szabó Milán 113 százalékra pörgött fel

A gyöngyösi Szabó Milán 13 versenyzőt megelőzve 3. lett a sífutók sprintversenyén, de bukása miatt nem volt elégedett. A pálya 80 százalékáig 113 százalékon érezte magát, de aztán azt hitte, túl van a nehezén, emiatt dekoncentrálttá vált, így következett be az esése.   

"Nagyon jó formában voltam. Azért bánt nagyon ez az esés, mert enélkül egész jó helyezést érhettem volna el, elvégre még így is sok riválist megelőztem" - mondta Szabó, aki pénteken még indul a klasszikus stílusú 15 kilométeres viadalon. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, elsősorban a sprintre készült, mert korábbi biatlonosként a szabadstílust jobban kedveli.   

Elmondta, hogy a zárónapon esedékes 50 kilométeren nem indul el, mert nem tudna végigmenni a pályán, mivel 5 kilométeres köröket alakítottak ki a szervezők, s így leköröznék őt. Pályafutásával kapcsolatban pedig azt mondta, elsősorban a pénztől függ, hogy folytatja-e.

15:20
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Elbukta az ötödik aranyát a norvég klasszis

A sífutó Marit Björgen elesett a női sprint elődöntőjében, és végül lemaradt a továbbjutásról. A norvég klasszis Vancouverben három olimpiai aranyat nyert, és már Szocsiban is begyűjtött egyet 15 km-en.

15:30
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Törött léccel sem adta fel az orosz sífutó

Hatalmas közönségsikert aratott a sífutók sprintszámában Anton Gafarov. Az orosz versenyzőnek egy bukásnál eltört a léce, ám ő nem adta fel, és a lejtőn fölfele is tovább küzdötte magát. Végül egy beugró segítő hozott neki egy új lécet, és ezzel teljesítette a maradék távot, hangorkán kísérte a célba.

15:45
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Pofozógép lett a házigazda válogatott

A svéd válogatott a harmadik mérkőzését is megnyerte a szocsi téli olimpia férfi curlingtornáján: kedden a címvédő Kanadát győzte le. A házigazda oroszok ugyanakkor harmadik találkozójukon is sikertelenek maradtak, ezúttal a norvégoktól kaptak ki.   

Férfi curling, selejtező:
Svédország-Kanada 7-6
Kína-Egyesült Államok 9-4
Nagy-Britannia - Németország 7-6
Norvégia-Oroszország 9-8  

Az állás:
1. Svédország 3 győzelem/0 vereség, 2. Kína, Norvégia 2/0, 4. Nagy-Britannia 2/1, 5. Dánia, Svájc 1/1, 7. Kanada 1/2, 8. Németország, Egyesült Államok 0/2, 10. Oroszország 0/3

A tíz csapatból az első négy jut az elődöntőbe.


16:00
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Taroltak a norvégok sífutásban

A női és a férfi sífutás sprintszámában is norvég aranyérem született Szocsiban. A nőknél Maiken Caspersen Falla lett az első, honfitársát, Ingvild Fluqstad Oestberget megelőzve, a harmadik a szlovén Vesna Fabjan lett. A férfiaknál Ola Vigen Hattestad két svédet, Teodor Petersont és Emil Joenssont utasított maga mögé.

16:21
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Shaun White nem cicózott

Shaun White a legjobb eredménnyel jutott be a döntőbe a férfi hódeszkások félcső versenyén. Az előző két olimpia aranyérmese 95.75-ös pontszámmal lépett az esti fináléba.

White az első amerikai lehet, aki zsinórban harmadik olimpiáján is aranyérmet nyer.

Mindenki tőle várja a legnagyobb show-t és mutatványokat, de ezt nem érzi plusz nyomásnak az eddig 20 miilió dollárt kereső hódeszkás. Az amerikai fenegyerek karakterét ebben a cikkünkben mutattuk be.

16:44
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Fejlövés vette el az olimpiáját

Nincs utazásra alkalmas állapotban, így kihagyja a szocsi téli olimpiát David Poile, az amerikai férfi hokiválogatott koronggal fejbe lőtt főigazgatója. A vezető az NHL-es Nashville Predators főigazgatója is egyben, és csapata pénteki edzésén egy erős lövés után az arcába csapódott a korong. Kétszer kellett megműteni.



17:12
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Nemzeti fogvédővel támad a brit lány

Katie Summerhayes síakrobata kilihegi magát a slopestyle selejtezője után. A nyújtott nyelv mellett figyelemre méltó még a hazája zászlaját idéző fogvédője.

Forrás: AFP
17:21
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Norvég-kanadai csata az éremtáblán

A sífutásban kedden két aranyat nyerő norvégok egy órán belül beérték Kanadát 4 arannyal, 2 ezüsttel és 4 bronzzal. Kanada 4-3-2-vel hajszálnyi előnnyel még vezet, a harmadik hollandok mérlege 3-2-2. A részletek itt.

17:30
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország első aranyérme

Daria Domracseva megnyerte a nők 10 km-es üldözéses versenyét biatlonban. A fehérorosz sílövőnek még arra is volt ideje, hogy az egyik szurkolótól elkérje hazája zászlaját, és azzal érkezzen be a célba. Fehéroroszország első érmét nyerte Szocsiban.

17:50
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Az orosz cséká egész életében Szocsira várt

Pavel Dacjuk, az orosz hokiválogatott csapatkapitánya egész életében arra várt, hogy hazai jégen szerepelhessen téli olimpián. A Detroit kétszeres NHL-győztes sztárja idén csak két mérkőzésen játszott térdpanaszai miatt, de nem akar kispadozni.    

"Erre vártam egész életemben! Játszani fogok az első meccsünkön" - mondta a 35 éves center, aki 2012-ben világbajnok is volt. A házigazda először csütörtökön lép jégre, ellenfele az olimpiai debütáns szlovén együttes lesz.   

Az oroszok utoljára 1992-ben nyertek (akkor FÁK néven) olimpiai aranyérmet, legutóbb 2002-ben tudtak dobogóra állni, amikor Salt Lake Cityben harmadikok lettek.



18:01
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Megint megverték az oroszokat

A dél-koreai Sang Hwa Lee nyerte a női 500 méteres versenyt a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál, megelőzve az orosz Olga Fatkulinát. Dél-Korea első érmét szerezte meg Szocsiban, az oroszok már hét érmet nyertek, de ebből csak egy arany, a mérlegük 1-3-3.

18:17
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Hiába óvott a házigazda

Nemzetközi Síszövetség (FIS) elutasította az oroszok óvását, amelyet a szocsi téli olimpia vasárnap rendezett férfi 30 kilométeres sífutó számát követően nyújtottak be. A hazaiak azért tiltakoztak, mert szerintük a norvég Martin Johnsrud Sundby a célegyenesben akadályozta Makszim Vilegzsanyint, és így szerezte meg a bronzérmet az orosz előtt.

18:39
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Koreai öröm

A dél-koreai Li Szang Hva megvédte címét a női gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyében. Ez volt az első gyorskorcsolyaszám, ahol nem holland siker született.

A 24 éves dél-koreai sportoló az első futamban 37.42 másodperces idejével 15 századmásodperccel volt gyorsabb a második orosz Olga Fatkulinánál. A második körben Fatkulina a 37.49-es eredménye után bizakodhatott, ám Li 37.28-as olimpiai rekordot ért el, és összesítésben csaknem négy tizedmásodperces előnnyel nyerte meg az aranyérmet. Az ázsiai sprinter 74.70-es összetett eredménye szintén olimpiai csúcs.

gyorskorcsolya, női 500 méter, olimpiai bajnok: Li Szang Hva (Koreai Köztársaság) 74.70 másodperc (első futam: 37.42 mp, második futam: 37.28 mp)
2. Olga Fatkulina (Oroszország) 75.06 (37.57, 37.49)
3. Margot Boer (Hollandia) 75.48 (37.77, 37.71)

18:55
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Kínlódnak a hokis nők is

A többtételes orosz pechszéria a női hokisokat is utolérte. A hazai válogatott a legalacsonyabban rangsorolt csapata, a világranglistán tizedik Japán ellen is szenvednek az oroszok: tíz perccel a vége előtt 1-1-re áll a csata a B csoportban. Oroszország a tavalyi vébén bronzérmes lett, míg a japánok ki sem jutottak.

19:03
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Orosz ellencsapás

Japán kapufát, ám épp, mikor kezdték beleélni magukat a bravúros pontszerzésbe, Alekszandra Vafina kicsikarta a 2-1-es vezetést az oroszoknak.

19:06
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Felemás lebonyolítás

A női hokitorna B csoportjában délután a svédek 4-0-ra megverték a németeket, így két meccsből két győzelmük van.

A torna lebonyolítása igen speciális: az A csoportba az erősebb négy csapat került (USA, Kanada, Finnország és Svájc), a két legjobb automatikusan elődöntőbe jut, a harmadik és a negyedik pedig megmérkőzik a B csoport első és második helyezettjével, szintén az elődöntőbe jutásért.

19:14
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Megtört a jég

A nap változatos orosz szenvedései után a női hokisok megmentették a haza becsületét: 2-1-re megverték Japánt, amely az utolsó fél percben kapus nélkül játszott, és minden mindegy alapon ment előre.

19:29
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Történelmi ugrás jön

Az amerikai Sarah Hendricksoné lesz az olimpiák történetének első női síugrása. Csupa mosoly, vagy ahogy a Twitteren írta: "ALL SMILES:)". A női síugrás 18.30-kor kezdődik normálsáncon, a döntő 19.25-kor kezdődik majd.

19:36
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Domracseva nyerte az üldözést

Az elrontott sprintverseny után a két nagy esélyes, a fehérorosz Darja Domracseva és a norvég Tora Berger visszavágott riválisainak a sílövők női 10 kilométeres üldözéses viadalán: előbbi arany-, utóbbi ezüstérmes lett. A szám 2012-es világbajnoka elsősorban annak köszönheti elsöprő és magabiztos sikerét, hogy ismét bebizonyította, ő a mezőny legjobb sífutója, hiszen hiába indult 32 másodperces hátránnyal a sprintben győztes szlovák Anastasiya Kuzminával szemben, őt már a második lövészetnél utolérte. A világkupában Domracseva előtt vezető norvég Berger is javított, fokozatosan előretörve lett második a meglepetésre bronzérmet szerző szlovén Teja Gregorin előtt.

A sprintben 23. helyen végző, román színekben versenyző Tófalvi Éva ezúttal 26. lett. A megnyitón a román zászlót vivő sportolónak az első két sorozatban egy és két lövőhibája volt, igaz utána, álló helyzetből már nem rontott.

Sílövészet, női 10 km-es üldözéses verseny, olimpiai bajnok: Darja Domracseva (Fehéroroszország) 29:30.7 perc (0+0+0+1 lőhiba) 2. Tora Berger (Norvégia) 37.6 mp hátrány (0+0+0+1) 3. Teja Gregorin (Szlovénia) 42.0 mp h. (0+0+1+0)

19:43
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Kónya kissé letört

Kónya Zsófia elismerte, kissé letört amiatt, hogy kimaradt a rövidpályás gyorskorcsolya váltóból, de mostantól csak arra összpontosít, hogy sikeres legyen az egyéni számában, illetve a váltó B döntőjében, ahol reméli, már ő is szerephez juthat.

"A betegségem alatt sokat gondolkodtam, fel voltam rá készülve, hogy kimaradok a csapatból, de kicsit azért meglepődtem. A csapathirdetéskor már nem volt gond az egészségemmel" - mondta Kónya a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának, ugyanakkor hangsúlyozta: az edző feladata összeállítani a váltót, és neki ezt tudomásul kell vennie.

Kónya úgy érzi - bár távolinak tűnik a jövő kedd - egyre inkább rá tud koncentrálni a B döntőre, főleg úgy, hogy várhatóan visszakerül a négyesbe. A sikeres szereplés zálogának azt tartja, hogy nyugalom legyen a válogatott körül, s hogy "mindenki csak a saját dolgára koncentráljon", és  ő is így fog tenni szombaton, amikor kedvenc távján, 1500 méteren áll rajthoz egyéniben.

Kónya azt egyáltalán nem kifogásolja, hogy a csapatnak nincs húzóembere, szerinte mindenki egyenrangú, és a pozitívumok között említi, hogy valamennyi váltót érintő kérdést meg tudnak beszélni egymás között.

A női rövidpályás gyorskorcsolya váltó hétfőn a negyedik helyen végzett a 3000 méteres elődöntőben, és így a B döntőben folytathatja szereplését. A Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa összeállítású négyes a második váltásnál szinte rögtön visszaesett az aranyéremre is legesélyesebbnek tartott dél-koreai és kanadai staféta mögé. Innentől esélye sem volt a továbbjutásra, mert a két favorit messze elhúzott, ráadásul az oroszok is megelőzték a magyarokat.

"Ez nem az a váltó, amellyel érmet nyertem az Európa-bajnokságon és az Universiadén. Nemcsak az összetételére gondolok, hanem egyénekre lebontva. Erről viszont nem szeretnék beszélni, beszéljenek az okokról azok, akik illetékesek ebben, én nem fertőzöm az agyamat ilyen gondolatokkal" - mondta akkor rendkívül feldúltan Heidum.

Keszler szerint nagy csalódás, hogy még az oroszoktól is lemaradtak, azaz velük sem tudták tartani a lépést, márpedig ha szeretnének valami komolyat elérni a B döntőben, akkor ezen változtatniuk kell jövő hét keddig.

19:50
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Magabiztos szánkósnő

Natalie Geisenberger, Vancouver bronzérmese ezúttal aranyat nyert a női szánkósoknál, méghozzá nagyon magabiztosan: a negyedik futam után 1.139 másodpercet vert a legközelebbi üldözőjére, a szintén német Tatjana Hüfnerre.

20:09
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Shaun White bénázott

A zsinórban a harmadik aranyára hajró Shaun White elszúrta a félcső-döntő első menetét: három látványos ugrás után hibázgatott, pontszáma alapján az utolsó előtti (11.). Ám mivel itt nem összeadódnak az eredmények, hanem a két futás közül a jobban sikerültet veszik figyelembe, White még nyerhet is.

20:12
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Szoros a verseny

A női siugrók első sorozata után a német Carina Vogt vezet a francia Coine Mattel és a japán Takanasi Szara előtt. De nagyon szoros a verseny.

20:15
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

iPod vezet!

Félcsőben megy már a döntő második sorozata, az iPod becenevű Iouri Podladtchikov feltette a lécet: 94.75-ös pontszámot kapott, ezzel átvette a vezetést.

20:32
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

White hoppon maradt

Shaun White hoppon maradt a félcsőben! Csak 90,25-ös pontszámot kapott, így iPod győzött (94,75), mögötte pedig két japán tinédzser: a 17 éves Hirano Ajumu (93,50), illetve a 18 éves Hiraoka Taku (92,25). Ez eddig Szocsi legnagyobb meglepetése.

20:36
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Curlingcsúcs

Egy enden belül elért hét ponttal olimpiai rekordot állítottak fel a britek a női curlingtornán, az amerikaiak ellen 12-3-ra megnyert meccsen. Az eddigi csúcs hat pont volt, ezt egyformán férfi együttesek érték el 2002-ben, illetve 2006-ban. Egy enden, azaz játékrészen belül maximum nyolc pontot tud szerezni egy csapat.

női curling, selejtező:
Nagy-Britannia - Egyesült Államok 12-3
Svájc-Koreai Köztársaság 8-6
Japán-Dánia 8-3
Kína-Oroszország 7-5
Svájc-Dánia 7-6
Kanada-Svédország 9-3
Oroszország-Egyesült Államok 9-6
Koreai Köztársaság-Japán 12-7

Az állás: 1. Svájc 3 győzelem/0 vereség, 2. Kanada 2/0, 3. Oroszország 2/1, 4. Kína, Nagy-Britannia, Japán, Svédország és Koreai Köztársaság 1/1, 9. Dánia és Egyesült Államok 0/3
A tíz csapatból az első négy jut az elődöntőbe.

20:51
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Lindsey Van ugrik

Az amerikai síugrónő mindenkinél messzebb repült Vancouverben (a férfiakat is ideértve), de ott a női síugrás még nem volt a hivatalos program része. Van most is szépen ugrott, de csak az ötödik helyen áll, egyelőre a német Carina Vogt vezet 126,8 ponttal.

21:04
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Női örömkönnyek

Az utolsóként ugró Carina Vogt nyerte a női síugrást, ezzel a szám történetének első olimpiai bajnoka lett. A német 247,4-es összpontszámmal győzött Danila Iraschko-Stolz (246,2) és Coline Mattel (245,2) előtt. Vogt a leérkezés után örömkönnyekben tört ki.

21:12
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

White legyőzője

A svájci Iouri Podladtchikov a dobogó tetején ünnepli félcső-sikerét Forrás: AFP/Javier Soriano

21:26
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

A nap győztesei

A keddi versenynapj aranyérmesei:

gyorskorcsolya, női 500 m: Li Szang Hva (Koreai Köztársaság)
hódeszka, férfi félcső: Iouri Podladtchikov (Svájc)
síakrobatika, női slopestyle: Dara Howell (Kanada)
sífutás, női és férfi egyéni szabadstílusú sprintverseny: Maiken Caspersen Fallan (Norvégia)
Ola Vigen Hattestad (Norvégia)
sílövészet, női 10 km-es üldözéses verseny: Darja Domracseva (Fehéroroszország)
síugrás, női normálsánc: Carina Vogt (Németország)
szánkó, női verseny: Natalie Geisenberger (Németország)

21:31
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Éremtáblázat

A norvég-kanadai versenyhez Németország is csatlakozott az éremtáblázaton - eddig mindhárom ország sportolói négy-négy aranyat nyertek Szocsiban.

Az állás:
Norvégia 4 arany, 3 ezüst, 4 bronz
Kanada 4 3 2
Németország 4 1 -
Hollandia 3 2 3
Egyesült Államok 2 1 4
Svájc 2 - -
Oroszország 1 3 3
Ausztria 1 3 -
Franciaország 1 - 2
Fehéroroszország 1 - -
Dél-Korea 1 - -
Lengyelország 1 - -
Szlovákia 1 - -
Svédország - 3 1
Csehország - 2 1
Szlovénia - 1 2
Japán - 1 1
Olaszország - 1 1
Kína - 1 -
Finnország - 1 -
Nagy-Britannia - - 1
Ukrajna - - 1

21:40
2014. február 11.
Vágólapra másolva!

Így örült Vogt

Az első olimpiai bajnok síugrónő fotójával búcsúzik a keddi percről percre. Szerdán többek közt férfi hokisokkal, Berecz Anna és Miklós Edit alpesi sízésével jelentkezik majd Szocsi.

Carina Vogt épp megtudja, hogy aranyat nyert Forrás: AFP/John Macdougall