Vágólapra másolva!
Szeptember 4-én kezdődődött meg az Amerika-kupának - a világ leghíresebb vitorlásversenyének - a selejtezőjére, a Louis Vuitton-kupára való felkészülési versenysorozat, a Louis Vuitton Act. A verseny helyszíne Marseille, amely nagy csatában ugyan, de nem szerezte meg a döntő rendezési jogát, ami a Valenciának sikerült.

A Louis Vuitton Act egy olyan versenysorozat, amely az egyik legfontosabb felkészülési állomás a tényleges selejtező verseny előtt. Érdekesség, hogy eddig nem volt szokás a címvédőnek elindulni, de most kivételt tettek, így az Alinghi is rajthoz áll. Hat induló csapatra szeptember 8-ig nyolc flottafutam vár, és utána következhetnek a páros futamok.

És most lássuk a csapatokat:
A legnagyobb figyelem természetesen a svájci Team Alinghi részvételét övezi. A közvélemény kíváncsian várja, miként vészeli át az Alinghi, hogy néhány hete konkrétan kirúgták a csapatot győzelemre vezető kapitányt, Russel Coutts-t. Amúgy lényegében a csapat magja nem változott, míg a kormánynál Jochen Schömann és Peter Holberget találhatjuk.

A legnagyobb ellenfélnek az amerikai BMW ORACLE Racing tekinthető. A csapatban 15 nemzet vitorlázói küzdenek egyetlen cél érdekében, hogy megszerezzék a 2007-ben rendezendő Amerika-kupát. A kormányos Chris Dickinson, ám rajta kívül is rendkívül erős "emberanyaggal" vágnak neki a nem mindennapi megmérettetésnek. Gavin Brady, John Kostecki és Bertrand Pacé neve például igencsak jól cseng a nemzetközi vitorlázó közegben.

Az előző Amerika-kupa kiírás nagy vesztese a Team New Zealand - jelenlegi hivatalos nevén Emirates Team New Zealand - volt. A csapat feje az élő legenda Grant Dalton, míg a kormányos Dean Barker. A legutóbbi döntő óta megváltoztak kissé a dolgok a csapat háza táján, hiszen a költségvetést immár nem csak Új-Zéland finanszírozza, hanem egy bizonyos arab befektető és Ernesto Bertarelli, a Team Alinghi tulajdonosa pénzeli.

Jelen van két francia hajó, amelyből az egyik a K-Challenge. A kormányos Thierry Poponnet 1988-ban Szöulban olimpiai aranyat, míg 1984-ben Los Angelesben bronzérmet nyert 470-es hajóosztályban.

A másik francia csapatnak, a Le Definek az idei immáron a harmadik részvétele a kupában. A csapat feje Philippe Presti, de gyaníthatóan ő viszi a hajót is. Presti mindazonáltal finndingi-világbajnok, és a tavalyi balatonföldvári csillaghajó-vb-n bronzérmes lett.

Végül de nem utolsósorban a dél-afrikai csapat, a Team Shosholoza (a név jelentése: Gyerünk előre!) a kupa újonca. A Prada 2000-es hajói közül vásároltak egyet, és úgy döntöttek, kipróbálják, mire is képesek. A kormányos Geoff Meek, aki Dél-Afrika egyik leghíresebb vitorlázója.