Vágólapra másolva!

Milyen túrabakancsot húzzunk télen?

Télen a túrázóknak gondot okoz a hó: a sportcipő hamar átázik. A vizes, sáros terepen pedig könnyen megcsúszhat és a földön találhatja magát az ember. Hogy a túrázás ne kellemetlen élményekkel és felfázással érjen véget, érdemes a szakemberek véleményét megfogadni.

A bakancs kiválasztásánál rengeteg szempontot figyelembe kell venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen terepen, sziklán, sárban, fagyban használjuk a lábbelit. Aztán a testsúly is sokat dob a latba, nem beszélve a márkáról és a kényelmi szempontokról.

"A súlya sok vásárlónál elsődleges, a legtöbben a könnyű kirándulócipőt keresik; ezek viszont már nem felelnek meg például egy tátrai túrához" - mondja Luzsa Norbert a Tengerszem túrabolt üzletvezetője, majd hozzáteszi: "a legtöbb vásárló úgy lép be az üzletbe, hogy vízálló bakancsot szeretne. A probléma az, hogy - kicsit sarkítva - vízhatlan bakancs nincs. Az a gumicsizma. Ellenben rengeteg jó bakancsot lehet kapni, melyek gondozással, vaxolással százszázalékosan vízállóvá tehetők. A kérdés csupán az: mennyi ideig? A vékonyak rövid ideig, a keményebb bakancsok hosszabb ideig ellenállnak a víznek. Ez főként havas időben fontos, amikor a térdig érő hó a párolgás miatt ráolvad a bakancsra, majd ezt követően a baj tovább fokozódik: vizes lesz a zokni, ami meg kidörzsöli a lábat."

szezon szerint

A bakancsokat keménységüket illetően is kategorizálják. A Tengerszemnél betűkkel, "A"-tól "D"-ig (lásd táblázat), de van ahol számokkal. A legpuhább talpalávalót "A"-val, a legkeményebbet "D"-vel jelzik. Ezzel nemcsak a talp keménységét, merevségét jelzik, hanem a hozzá tartozó bőrét is. Aki a városban használja, annak elég az "A" ketgóriás, aki viszont Magyarországon terepre is kíván menni, annak mindenféleképpen "B"-s kell. Aki még merészebb, és mondjuk a szomszédos országok nehezebb terepein is szeretne túrázni, annak a minimum a "B" vagy "BC"-s lábbeli ajánlott.

"Minél kevesebb a varrás és minél kevesebb szintetikus anyagot tartalmaz a bakancs, annál jobb. Tehát ne "idegen" (gyöngyvászon, hasított bőr stb.) anyagokból álljon. A legjobb a bőr belső, bőr külső" - hangsúlyozta Luzsa Norbert, majd hozzátette: "amit mindenkinek ajánlok, az az úgynevezett Vibram talp. Ez egy speciális anyagú talp, amely nedves körülmények között sem csúszik, stabil, rugalmas, jó a kopásállósága, télen nem fagy meg, nyáron pedig nem lágyul. Az ilyen "csúszásgátló" bakancsokat sárga Vibram jelzéssel (talpon) jelölik." A jó márkájú cipők javarésze már ilyen talpakkal rendelkezik. Mint azt a szakembertől megtudtuk: a talppal foglalkozó cég csak megfelelő minőségű bakancsokhoz adja a nevét.

A talp több szempontból is főszerepet tölt be a bakancs életében: egyrészt semlegesíti a talaj egyenetlenségeit, másrészt - mint azt gyakorlott túrázók mondják - a talp a cipő motorja. Ezért is fontos, hogy ne "piaci" ragasztott talpú bakancsot vegyünk, mert az sok bosszúságot okozhat: az átázáson, kényelmetlenségen kívül megeshet, hogy egy éven belül egyszerűen eltörik! A szakboltokban árult bakancsok használattól függően több évig, évtizedig is kitartanak. A legaktívabb, hétvégenként 20-30 kilométert gyalogoló természetbarát lábán is minimum három évet kibír a bakancs. A "kocatúrázó" pedig 10-15 évig is használhatja. A bakancs tartósságát persze meg kell fizetni, de évekre lebontva jobban megéri, mint az olcsóbb cipő, ami hamar tönkremegy. Nem is beszélve a kényelmi szempontokról.

Szakboltban húszezer forint alatt nem ajánlanak cipőt! Luzsa Norbert 22 000-24 000 forinttól ajánlja, és mint mondja: a határ a csillagos ég, de kihangsúlyozta, hogy az olcsóbb nem azt jelenti, hogy rosszabb; csak legfeljebb kevesebb anyag van benne. Aki nem kívánkozik extrém terepre, annak tökéletesen megfelel a maximum 42 000 forintos is - a drágábbakat már sokan nem használják ki. Vagyis 28 000-30 000 forintért tökéletes bakancs kapható.

A bakancs kiválasztása nem olyan egyszerű, mint az utcai cipőé. Kevesen számolnak például azzal, hogy a túrázás közben a láb boltozata megsüllyed, és a lábunk ilyenkor fél-egy centivel is megnyúlhat. Tehát akinek 43-as lába van, az minimum fél számmal nagyobbat vásároljon. Aki először szándékozik bakancsra cserélni cipőjét, az mindenféleképpen szakboltba menjen, ott ugyanis a - túrázásban és mászásban is jártas - szakemberek segítenek a kényelmes és hasznos lábbeli kiválasztásában.