Vágólapra másolva!
Ismét a Litkey Farkas vezette vitorlás nyerte a HotSpring Kékszalag Magyar Nagydíjat, az elmúlt két évben is diadalmaskodó versenyző ezúttal az Olaszországból érkezett Lisa nevű hajót vezette sikerre a Balatonon.

"Mesterhármast" korábban csupán Németh István (1951, 1953, 1955) tudott elérni a nagy hagyományokkal rendelkező versenyen. A viadalon - amely egyes felmérések szerint Európa legnagyobb tavi vitorlásversenye - rekordlétszámú mezőny, összesen 374 egység rajtolt, Litkeyék már az első kilométereken az élre álltak, és végig vezetve, hatalmas fölénnyel értek a célba. Idejük - 9:25:30 óra - azért nem számít új csúcsnak, mert az alacsony vízállás miatt az útvonalat részben módosították a szervezők, s így az eredetileg tervezett 160 km helyett csak 140-et teljesítettek a résztvevők.

Az 1934 óta megrendezendő viadal - amelynek hagyományos útvonala Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred - rekordját 1955 óta a Nemere II. tartja 10:40 órával.

A Lisa indulása egyébként vitát váltott ki a versenyzők körében. A szövetség tavalyi döntése szerint ugyanis a Kékszalagot a korábbi kettővel szemben minden évben megrendezik. A páros esztendőkben az új fejlesztésű hajók is rajthoz állhatnak, míg a páratlanokban csak a klasszikus építésűek.

A Lisa ugyan megfelelt az idei verseny előírásainak, az indulását ellenzők viszont úgy vélték: technikai fejlesztése nem összeegyeztethető a szabályok szellemével és semmiképpen nem nevezhető hagyományos építésűnek.