Vágólapra másolva!
Valaha a címben említett csatorna jelentette a brit birodalom előnyét: ha támadás érte az országot, könnyebben védekezhettek, ha hódításra készültek, megvárhatták a legkedvezőbb időpontot, amikor az ellenfél a legkevésbé sem számított támadásra. A csatorna biztonságot nyújtott, mesterséges bástyaként védte a szigetországot. Ha akkoriban lettek volna olyan bátor ifjak, akik csak úgy átússzák a tengerszorost, nem ülhetett volna oly kevélyen trónján a mindenkori angol király.
Forrás: [origo]
A La Manche-csatorna

De ilyen erős és kitartó harcos, ahogy manapság, úgy akkor sem termett minden bokorban.

Hogy miként jön ez ide? Tizenöt évvel az utolsó sikeres magyar kísérlet után, idén Székely Máténak is sikerült átúsznia a La Manche-csatornát.

- Máté, meg tudnád mondani, hogy hány ember úszta át eddig a csatornát?
- Eddig hatszázan tettek sikeres próbát. Ez a szám kevesebb, mint amennyien a Mount Everestet megmászták.

- És a hatszáz sportember közül hány volt magyar?
- Velem együtt három.

- Tulajdonképpen mi késztetett erre a nem mindennapi feladatra?
- Mindig is próbálgattam a határaimat. Az egyetemi évek alatt eleinte a hosszútávfutással próbálkoztam, de egy idő után új kihívásokra vágytam, így került képbe a távúszás. Részt vettem a Balaton-átúszáson, de a távot túl rövidnek találtam. A következő állomás Zürich volt, ahol már 26 kilométer várt rám. Svájcban megismerkedtem egy skót fiúval, ő hívta fel a figyelmem a csatorna átúszásra.

Forrás: Arany-Média
Székely Máté úton
- Miként készülhet fel valaki, aki netán kedvet kap arra, hogy kövesse a példádat?


- Segített valaki a kísérlet során?
- Az említett skót fiú segítségével ismertem meg egy londoni srácot, ő segített az angol illetékes szövetségben regisztráltatni a kísérletem, valamint a kísérőhajót és a személyzetet kibérelni. Menet közben ő etetett. Szerettem volna magyar segítőt, de arra már nem futotta a pénzemből.

- Mennyibe kerül a hajó bérlése?
- Sajnos igen borsos az ára, 1500 font, vagyis több mint félmillió forint.

- Honnan sikerült ezt a tetemes összeget előteremtened?
- Egész évben erre gyűjtöttem, de még így is kölcsön kellett kérnem a szüleimtől, barátaimtól.

- Milyen volt az időjárás úszásod során?
- Az idő szép volt, nem úgy, mint tavaly, amikor kénytelen voltam feladni a küzdelmet a rossz idő miatt. Mostani kísérletemnél viszont erős áramlat nehezítette a haladásom, amit az ottaniak spring tide-nak, kikeletnek neveznek. Szerencsére a "nyári tavasz" idén nem jelentett leküzdhetetlen akadályt számomra.

- Végül is mennyit "repesztettél"?
- 13 óra 5 perc alatt úsztam le a magam kb. 40 kilométerét. Azért csak körülbelül, mert pontosan senki nem tudja, mennyit is úszik, mivel az áramlatok miatt nagy kerülőt tehet egy-egy sportoló.

- A te eredményed milyen időnek számít?
- A világcsúcs 7 óra 17 perc, a legjobb magyar idő, melyet Szlavicsek Gizella ért el 1988-ban, 10 óra 47 perc. Viszont tudok olyanról is, aki 26 óra alatt teljesítette a távot. De véleményem szerint az idő csak támpont, nagyon sok függ az időjárástól és a már említett áramlatoktól.

- Megpróbálkozol jövőre a javítással?
- Nem, úgy gondolom, ez marad a legjobb időm. Nem hiszem, hogy még egyszer belefognék egy ilyen nehéz felkészülésbe.

- Mégis mik a terveid, most hogy már sikeres csatornaátúszónak vallhatod magad?
- A jövőben az ultratriatlonnal szeretnék foglalkozni, vagyis ismételten új kihívásokat keresek, tudod, szeretem kipróbálni a határaimat!