Vágólapra másolva!
Az egyetemi bajnokság (NCAA) döntője miatt csak egy elmaradt meccs pótlására került sor az NBA-ben hétfőn, amelyen a Utah viszonylag könnyen átlépett a tartalékos Memphisen. A Grizzlies motivációja kisebb volt: ők már benn vannak a rájátszásban, míg a Jazznek talán épp ez a siker kellett a továbbjutáshoz.

"Talán most jobb esélyünk van a Denvernél vagy a Portlandnál" - mondta Andrei Kirilenko, a Jazz egyetlen "tophúszas" játékosa a meccs után, úgy értékelve, hogy csapata 41-37-es győzelem-vereség mutatója jobb, mint a Nuggets (40-37) vagy a Blazers (39-37) helyzete. Igen, most 8. a Jazz, de a két vetélytárs kevesebb meccset játszott, azaz könnyebben javíthat, ráadásul a Utah a hátralévő négy meccséből hármat playoffrésztvevők ellen játszik. A meccset eredetileg január 7-én játszották volna, de a Grizzlies akkor elakadt Portlandben egy hóvihar miatt. "Most egész más volt a meccs hangulata. ezek már nagyon fontos meccsek. Talán meglepő, hogy ilyen jól szerepel egy ilyen fiatal gárda, de szerintem nagyon jó a játékosállományunk" - mondta Gordan Giricek, a mérkőzés legeredményesebbje 25 ponttal.

A hazaiaknak különösen nagy lökést adhatott, amikor meglátták John Stocktont a kivetítőn: a Jazz az elmúlt húsz évben végig ott volt a playoffban, és Stockton ezek közül a legutóbbi 19-nek aktív részese volt. Tavalyi visszavonulása óta azonban nem jelent meg Utah-ban a nyilvánosság előtt, és most is a közönség soraiban szúrta ki a kamera. Amikor megjelent a képe a kivetítőn, a Delta Center 19 911 néző azonnal viharos tapsban tört ki az NBA valaha volt legjobb előkészítője és labdaszerzője láttán. "Kirázott a hideg, mikor megláttam" - mondta Carlos Arroyo, aki Stockton egykori posztján játszva 14 pontot, hét gólpasszt és kilenc lepattanót szerzett. "Egy élő legenda. és eljött megnézni minket, ez hatalmas megtiszteltetés."

A Memphis jó esélyt adott a Jazznek, miután már biztosan ott lesznek a playoffban (és majdnem tutira az ötödik helyen jutnak tovább), pihentették legjobbjukat, a fájós lábú katalán Pau Gasolt, illetve a hátfájással küzdő Bonzi Wellst. Ráadásul Jason Williamst a második, James Posey-t a negyedik negyedben kiállították, így nyolc játékossal igazán nem voltak verhetetlenek. A hazaiak a lepattanózást 56-29-re nyerték, ami azért nem kis különbség. "Ez azért durva volt, ez a 27" - ismerte el a Memphis edzője, Hubie Brown, aki a utah-i Jerry Sloannal együtt a legesélyesebb az év edzője címre, amit az utóbbi azzal is kiérdemelt, hogy a liga legolcsóbb csapatával érte el az idei sikereket (34 747 676 dollárt fizetnek ki a játékosoknak, ez kilencmillióval kevesebb a fizetési maximumnál, amit idén 26 klub lépett túl, a legsúlyosabban a New York Knicks, amely csaknem 90 milliót adott ki játékosfizetésre). De Sloan valószínűleg csak akkor nyerhet, ha bejuttatja csapatát a rájátszásba. Ebben segített most neki a kolléga.

Utah Jazz - Memphis Grizzlies 92-81 (30-27, 17-20, 23-14, 22-20)
legjobb dobók:
Giricek 25, Kirilenko 17 (11 lepattanó), Arroyo 14 (9 lep.), M. Moore 13 (10 lep.), illetve Posey 18, L. Wright 16, Battier 13, Watson 11 (12 lep.).

[origo]