Hamisak a szomorú kurvák emlékei

Vágólapra másolva!
Az irodalmi Nobel-díjat nyert Gabriel García Márquez új könyve, a Memorias de mis putas tristes (Szomorú kurváim emlékei) korábban jelenik meg a vártnál, ugyanis idő előtt a piacra került az író szülőhazájában - persze több száz példányban - egy kalózkiadás a regényből.
Vágólapra másolva!

"Nem tudjuk, miképp történhetett meg, ezt próbáljuk kideríteni. A kalózkiadás egy eredeti példány alapján készült. Valószínűleg a nyomdából, a raktárból lophatták el, vagy a szállítás során" - nyilatkozta a Reutersnek Moisés Melo, a Márquez könyveit szülőhazájában megjelentető Norma kiadó vezetője. Kolumbia még a latin-amerikai országok közt is dobogós, ami a hamis szoftvert vagy a jogdíjat nem fizető könyveket illeti: a feketepiac persze ott is milliárdos károkat okoz a gazdaságnak.

Az 1982-ben irodalmi Nobel-díjat nyert szerző, García Márquez könyve egy 90 éves öregemberről szól, aki úgy dönt, hogy születésnapját egy ifjú szűzlánnyal ünnepli meg - majd jön a visszaemlékezések sora.

A könyvet 4,7 dollárnak megfelelő összegért árusították kapualjakban és a piacon (az eredeti 10 dollárba kerül), így a rendőrök kifejezetten ezeket a hamis kópiákat kezdték keresni. Melo szerint eddig 200 darabot találtak az árusoknál, de arról nincs adat, hány kelt el korábban. A kínos intermezzo miatt a kiadó úgy döntött, hogy az október 27-re tervezett megjelenést előre hozza.

"A kolumbiai hatóságok válaszlépése igen meggyőző volt, gyakorlatilag megszüntették az illegális árusítást. De immár a közönség is türelmetlen, így azonnal kijövünk a könyvvel" - ígérte a Norma igazgatója. Melo elárulta, hogy az Andok országaiban (Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Peru és Venezuela) első kiadásként 350 ezer példány jelenik meg. Spanyolországban legalább félmilliót nyomnak belőle.

A 77 éves Márquez - akinek legismertebb regénye a Macondóban lakó Buendíák öt generációjának életét bemutató Száz év magány - az elmúlt éveket Mexikóban és Kubában töltötte.