Vágólapra másolva!
A galanga a távol-keleti konyha egyik alapja, csodás levesek készülnek vele, vodkák és likőrök fűszere, itthon azonban kevesen ismerik és használják. Egykor afrodiziákum és hangulatjavító volt, ma pedig az új rákellenes csodaszer. De eszik vagy isszák? Galanga-kisokos.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Luca Invernizzi Tettoni

Galangának (más néven galangál, kínai gyömbér) három, egymáshoz hasonló növény gyökerét (nagy, kis és kaempferia galanga) hívjuk, amely az ázsiai konyha egyik fő alapanyaga. Feltehetőleg Indonéziából származik, manapság főleg Indokínában, Thaiföldön, Malajziában és Indonéziában termesztik. A gyöktörzsön (rhizóma) sárgásfehér levélalapok maradványai rendeződnek gyűrűs alakban, az oldalából rózsaszínű vagy vöröses oldalhajtások nőnek, ezek miatt könnyen megkülönböztethető a gyömbértől. Európában már az ókorban és a középkorban is használták, Oroszországban ecetet ízesítenek vele, valamint egy likőr (nasztojka) és a lengyel Zoladkowa Gorzka egyik fűszere.

Három fajtája közül a legismertebb a nagy galanga (Alpinia galanga), más néven laos, ezt használják a legtöbbet főzésre. A gyökerének édeskés íze és illata van, aromája hasonlít a gyömbérre, borsra, citrusfélékre és fenyőre, húsa enyhén sárgás, de lehet hófehér is. A növény piros gyümölcsét a kínai gyógyászatban használják, íze a kardamoméhoz hasonlít.

A kis galanga (Alpinia officinarum) húsa narancssárgás, aromásabb, csípősebb ízű, és nem meglepő módon méretében különbözik a nagy galangától, kisebb annál.

A harmadik fajtája a kencur (Kaempferia galanga), amely a gyökér húsa és bőre alapján könnyen összetéveszthető a nagy galangával. Ezzel a fajtával szárított és őrölt formában főznek.

Forrás: AFP/Laurence Mouton

Gyógyhatás

A galanga csupa jó tulajdonsággal rendelkezik, magas C-vitamin-, vas-, és nátriumtartalma van, és gyulladáscsökkentő hatású. Egy kis darab elrágcsálása enyhíti a hányingert, hasmenést, megfázáskor, torokgyulladás és köhögés esetén is hasznos. Enyhíti a viszkető bőrkiütéseket, porított galangás borogatást kell a bőrre tenni. Őshazájában csodaszernek tartották, emellett hangulatfokozó és serkentő hatásúnak. Nemrég fedezték fel rákellenes hatását, a tesztekben ugyanis a növény elpusztította a rákos sejteket, emellett az egészséges sejtek védekezőképességét is serkenti. Persze ezek a tulajdonságok sok más növényben megvannak, az viszont ritka, hogy együttesen előforduljanak.

Hogyan használjam?

A galangát a gyömbérhez hasonlóan meg kell tisztítani, ezután lehet szeletelni, reszelni, aprítani. A távol-keleti konyha egyik jellegzetes fűszere, a népszerű thai konyhai egyik alapja, ahol curry, leves aligha készül nélküle, emellett jól illik a bárányhoz, halhoz, tenger gyümölcseihez. Elég bizarr, de céklával párosítva csokoládét is ízesítenek vele. Itthon speciális ázsiai üzletekben lehet vásárolni, de nagyobb bevásárlóközpontokban is lehet találni elvétve. Ha sikerül frisset szerezniük, a gyömbérhez hasonlóan 2-3 hétig is eláll a hűtőben.

Receptek galangával: