Császármorzsa kell a sílécen

hüttében kajálás, hütte, síelés
Vágólapra másolva!
Húsleves palacsintatésztával, rántott hús áfonyalekvárral, sajtos nokedli és rétes. Mi ezeket szeretjük leginkább az osztrák síkocsmákban, de vajon ön mit enne szívesen? 
Vágólapra másolva!

Síelni jó. Különösen jó, amikor egy széthajtott délelőtt után kipirulva, égő combizmokkal végre be lehet esni a kocsmába ebédelni. Ausztria ezen a téren különösen kellemes, a hüttekoszt ugyanis általában egyszerű, de finom. Annyira, hogy egy év elteltével már Bécsnél tudja az ember, mi lesz az első ebédje, ha végre megérkezik a síterepre. Fritattensuppe, kaiserschmarrn, naná. Persze a választék ennél sokkal bővebb, és éhesen, fáradtan, néhány rumos tea, forralt bor vagy fügés vodka után már nem is olyan könnyű megtalálni a tökéletes kosztot. Most megosztjuk önnel a kedvenceinket.

Egy nagyon szép császármorzsa Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A jó leves alap

Az éhes síelő legjobb barátja a leves. Meleg, ráadásul azt a vizet is pótolja, amit a csúszások között elfelejtettünk bevinni. Vagy kiizzadtuk. Vagy, amit elvitt az alkohol. Az osztrákok levesben elég jók, minden hüttében kapható például egy csészényi üres húsleves, amibe aztán tésztát, májgombócot vagy szalonnás, sajtos zsemlegombócot, esetleg vastagon megsütött, felcsíkozott palacsintatésztát is választhatunk betétnek. Gulyásleves is sokfelé akad, bár ez állagra általában inkább pörkölt és leves közötti átmenet, és korántsem megy előétel számba, ahogy keresztapánk, a táfelspicc, azaz a tányérhús sem. Mondjuk, ezt kevés pályakocsma tartja.

Egy kis rántott hús Forrás: AFP

Fehérje kéne?

Húsételekből sajnos nem állnak túl jól a hütték, nagyjából virsli van, meg rántott hús. Persze ez éhesen tökéletes, de gondoltunk már vissza párás szemekkel a bolgár síkocsmák előtt grillen sütögető bácsikra. A rántott hús ugyan az osztrák krumplisalátával adja ki igazán, de a hegy tetején sült krumplival és áfonyalekvárral kell enni. Egyszerűen úgy jó, és kész.

Kasespatzle Forrás: Táfelspicc

Szénhidrát az bőven van

Ha nem sajnálja az időt az emésztésre, akkor a Käsespätzle, a serpenyőben tálalt sajtos nokedli remek választás. Sokszor erősebb sajtokkal kínálják, szóval ha már egy érlelt ementáli szagától is felfordul a gyomra, ugorjon inkább az édességekhez, abból ugyanis bőven akad választék, ráadásul mind elég jó. Az almaszósszal tálalt császármorzsa megunhatatlan, ahogy az almás és a túrós rétes is, de vannak akik germknödelre, azaz a mákkal megszórt gőzgombócra esküsznek. Ők furák.