Így lesz tökéletes a vasárnapi rántott hús

rántott hús
Vágólapra másolva!
A Mindmegette sorozata olyan konyhai praktikákból szemezget, amelyeket olvasóik küldtek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. A népszerű gasztronómiai portál ezúttal arra hozott egy tippet, miként lesz tökéletes a rántott hús.
Vágólapra másolva!

A rántott hús az az étel, amit mi, magyarok különösen kedvelünk. Sőt, nem csak a húst, de a zöldségeket is szívesen fogyasztjuk ropogós vagy éppen omlós bundában. Imádjuk a rántott sajtot, de a halat is, annak ellenére, hogy pont a panírozással és a bő zsiradékban sütéssel tesszük egészségtelenné és magas kalóriatartalmúvá még a legegészségesebb húst vagy zöldséget is.

De ha figyelünk az étrendünk összeállításánál, és változatosan, vitamindúsan táplálkozunk, néha belefér a rántott hús.

És ha már lúd, legyen kövér: úgy szeretjük, ha a panír tökéletesen simul a hús fölé, és szinte roppan, amikor beleharapunk.

Leggyakrabban zsemlemorzsába forgatjuk a húst, amelyet fűszerekkel (pl. rozmaringgal, kakukkfűvel) vagy magokkal (pl. tökmaggal, napraforgómaggal vagy szezámmaggal) dúsíthatunk. A japán panko morzsa kéregtelen kenyérből készül, így ropogósabb lesz a végeredmény.

A zsemlemorzsán túl használhatunk durvára őrölt kekszet, diót, sőt kukoricapelyhet is. Panírozni nem ördöngösség, néha mégis túl puha lesz a panír, esetleg leesik sütés közben. Hogy mit tehetünk Eláruljuk:

  1. A hússzeletet először lisztbe mártjuk: egy nagyobb edényt használjunk, amibe belefér a hússzelet.
  2. Nem kell tapogatni, nyomkodni, egyszerűen rázogassuk az edényt, és hagyjuk, hogy mindenhol szépen bevonja a liszt a húst. Ezután a lisztbe mártott ételt felvert tojásba vagy íróba mártjuk, és ezután jöhet a zsemlemorzsa.
  3. A forró zsiradékba tett panírozott ételt ne piszkáljuk, hagyjuk, hogy néhány perc alatt megsüljön és csak utána fordítsuk meg nagyon óvatosan.
Számos háztartásban rántott hús az ebéd hétvégén, hiszen rengetegen szeretjük. Forrás: Kobako / Wikipedia

Ha így készítjük a rántott húst, valószínűleg minden rendben lesz, de hogy biztosan szép és ropogós legyen a végeredmény, még egy fontos lépés van: miután bekentünk a húst liszttel, takarjuk le és tegyük egy órára hűtőszekrénybe. A liszt ragacsossá válik és sokkal jobban magához vonzza a zsemlemorzsát. Végül pedig ha a serpenyőbe szellősen sütjük a hússzeleteket, egészen biztos, hogy szép, aranybarna héjat kapunk.

Rántott hús

Hozzávalók:

  • 6 szelet csont nélküli karaj (kb. 50-60 dkg)
  • 5 ek liszt
  • 1 ek fokhagymás só
  • 1/2 tk piros paprika
  • 1/2 tk frissen őrölt fekete bors
  • 3 db tojás
  • 2 csésze panko morzsa
  • zsiradék a sütéshez

Elkészítése:

  1. A hússzeleteket kb. ujjnyi vastagra kiklopfoljuk.
  2. Három tálba tesszük az alapanyagokat. Az elsőbe tesszük a lisztet, amihez hozzákeverjük a fokhagymás sót, a paprikát és a borsot. A másodikba felverjük a tojásokat, a harmadikba pedig beleszórjuk a morzsát.
  3. A hússzeleteket először beleforgatjuk a lisztbe, majd egy jénai edénybe helyezzük, lefedjük és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Utána a felvert tojásba mártjuk, a felesleges tojást visszacsepegtetjük a tálba, majd a morzsában meghempergetjük.
  4. Forró zsiradékban, közepes hőmérsékleten, oldalanként 3-4 percig sütjük. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük.