Eláruljuk, lehet-e mikróban tésztát főzni

tésztafőzés, tészta mikró
tésztafőzés, tészta mikró
Fotó: Pixel-Shot
Vágólapra másolva!
A legtöbbünknek minden bizonnyal akadnak fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy lehet-e a mikrohullámú sütőben a szó szoros értelmében főzni. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a mikró – korlátainak figyelembe vételével és megfelelő technikával – praktikus eszköz lehet tésztafőzéshez is. Mutatjuk, hogyan.
Vágólapra másolva!

Mikróban kétségtelenül nagyon gyorsan elkészül a tészta, így tökéletes ez a módszer, ha nincs időnk vagy lehetőségünk a tűzhelyen főzni. Az íze és az állaga azonban nem lesz olyan, mint a hagyományos, bő vízben főzéskor: picit lágyabb lesz, és az is előfordulhat, hogy lesznek benne keményebb részek – ezért például a spagettitésztát picit problémásabb mikróban készíteni, de nem lehetetlen!

tésztafőzés, tészta mikró
Mikróban kétségtelenül nagyon gyorsan elkészül a tészta, így tökéletes ez a módszer, ha nincs időnk vagy lehetőségünk a tűzhelyen főzni.
Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

A mikrohullámú sütőben való tésztafőzés tehát más megközelítést igényel, mint amit megszoktunk. A tökéletes végeredmény érdekében válasszunk rövid tésztafajtát!


Így fussunk neki:

  1. A tésztát egy nagyobb, mikrohullámú sütőben használható tálba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
  2. Megsózzuk és adunk hozzá pár csepp olívaolajat. Lefedjük a tálat egy másik edénnyel vagy fóliával úgy, hogy egy piciny részt hagyunk, amin a gőz távozhat.
  3. Nagy teljesítményen 3-5 percig főzzük, átkeverjük, majd újra betesszük a mikróba. Ezt addig ismételjük, míg a tészta megfő.
  4. Ha a tészta ízlésünk szerint megfőtt, óvatosan leszűrjük.

Aki kíváncsi egyéb hasznos konyhai praktikákra is, keresse fel a Mindmegette oldalát!