Giorgio Locatelli: Ízek Itáliája vs. Il cucchiaio d'argento

Il cucchiao
Vágólapra másolva!
Fogtuk a két legjobb olasz szakácskönyvet és egymásnak küldtük őket. Az egyik óriási hátránya, hogy nem jelent még meg magyarul, a másikban viszont sokkal kevesebb recept van.
Vágólapra másolva!

A Cucchiaio d'argento (Silver Spoon) a brutális alap. Aki beszél angolul, vagy olaszul, és érdeklődik az olasz konyha iránt, szikáran a konyha iránt, rendelje meg és élete végéig meg van oldva az olasz szakácskönyv. Az először ötven éve kiadott, tucatnyi séf szerkesztésében készült könyv alapanyagok szerint rendezi az olasz konyha klasszikusait és kevésbé ismert, de mindig egyszerű receptjeit, így a nem túl gyakorlott, de változatosságot kereső érdeklődöknek is jó alapkönyve.

A fejezetek elején minden alapanyagot, tisztítását bemutatja és az alapvető technológiákat is ismerteti.

Forrás: Táfelspicc

A közismert tésztaételek mellett innen meg lehet ismerni és el lehet tanulni az olasz húsételek elkészítési módját is, az ossobuccotól a vitello tonnatóig, ahogy rengeteg hal és még több zöldséges recept sorakozik a tisztességes téglányi könyvben.

A képanyag rusztikus és kevés, ez nem egy mesekönyv, nem egy képesalbum, hanem ésszerűen szerkesztett receptlexikon, több mint kétezer recepttel az öntetektől az ünnepi főételekig.

Kiknek ajánljuk az Ezüst kanalat: Kicsit gyakorlottabbaknak és a hazai viszonyok között sem nehézkesen beszerezhető, elkészíthető recepteket keresőknek. Ez a könyv nem csinál kedvet, nem vonz be, nem mesél, de elég belenézni a találomra kiválasztott oldalpárba, hogy meggyőzzön elsöprő információtartalmáról és konyhában eltöltött évtizedek receptigényét gond és ismétlés nélkül lefedő változatosságáról. Angol, német, francia, spanyol, olasz nyelveken jelent meg.

Giorgio Locatelli: Ízek Itáliája

"Locatelli, belőled sosem lesz szakács!" - ripakodott rá a főszakács, és elzavarta zöldbabot pucolni. A nagymamája azt tanácsolta neki, menjen vissza és mutassa meg neki. Így aztán visszament, és megmutatta. Ma Michelin-csillagos étterme van Londonban.

Giorgio Locatelli Ízek Itáliája című könyve egyrészt tankönyv, mert részletesen tárgyalja az alapanyagokat, minden hagyományos olasz receptet bemutat a rizottótól a ragú alla bologneseig, egyszerűen, érthetően, Locatelli tanácsaival kiegészítve. A könyv gasztronómiai útikönyv is, gyönyörű képekkel vezet végig Olaszországon,. A hangulatos képek mellet vannak technológiai galériák is, lépésről-lépésre adnak segítséget az étel elkészítéséhez. Minden recepthez tartozik egy mese is.

A hatszáz oldalas könyv dugig van információval, tanácsokkal nem véletlen és túlzás a tankönyv haladóknak, kézikönyv séfeknek alcím.

Amiért különösen szerethető, az Locatelli üzenete. Elkötelezett híve a helyben, hagyományos módszerekkel készített termékeknek, vallja, hogy az alapanyagok jobb minősége megéri a fáradozást, az anyagi áldozatot, mert többszörösen megtérül, és ezt a hozzáállást nem a Savoyban tanulta meg, hanem a kis olasz faluban, a nagyszüleitől. Kiknek ajánljuk: Az olasz konyha híveinek kötelező darab, de kezdőknek is hasznos, akik még csak most kezdtek főzni, most ismerkednek az alapanyagokkal. Ebből a könyvből nemcsak főzni lehet megtanulni, de az ételkészítés örömét, a főzés szeretetét is.

Kiknek ajánljuk az Ízek Itáliáját: Az olasz konyha híveinek kötelező darab, de kezdőknek is hasznos, akik még csak most kezdtek főzni, most ismerkednek az alapanyagokkal. Ebből a könyvből nem csak főzni lehet megtanulni, de az ételkészítés örömét, a főzés szeretetét is.

Teljesen kezdőknek a Locatelli, a szikár, egy életre elég olasz konyhatartalomra vágyóknak az Ezüst Kanál a jó választás.