Lecsó: hámozva, vagy héjastul?

lecsó gersli
Vágólapra másolva!
Aki rendszeresen főz, általában eljut arra az evolúciós fokozatra, hogy a lecsóba a paprikát és a paradicsomot is meghámozza. A végeredmény egy teljesen más étel lesz.
Vágólapra másolva!

A lecsókészítéshez az alapokat egy korábbi cikkünkben már tárgyaltuk, onnan kiderül az is, hogy a lecsó egy szabad műfaj, szokás is szabadon kezelni alapanyagok és kiegészítők területén, hiszen minden magyar embernek megvan a maga lecsója. Most az alapanyagok kezelésében és a kiegészítők hozzáadási módjában nyújtunk segítséget.

Hámozva, gerslivel Forrás: Táfelspicc-Péter Anna

Hámozni, vagy nem hámozni?

Aki evett már hámozott paradicsomból és paprikából készült lecsót, egyetért abban, hogy az egy másik étel, mint a hámozatlan zöldségekből készült változat. Sokaknak ez könnyebben emészthető -a paprika héja okoz galibát egyesek emésztőrendszerében- és teljesen más a végeredmény állaga, ebből következően az íze is. A hámozatlan, ress lecsó egy meleg salátaféleségnek tűnik a hámozott mellett, még akkor is, ha utóbbit is kellően frissre és roppanósra főzték, nem pedig pépesre.

A hámozott selymesebb és tisztább, feltétlenül érdemes kipróbálni, mert nem olyan bonyolult az a hámozás.

Hámozatlanul, gersli nélkül Forrás: Táfelspicc

A paradicsom hámozása

A paradicsomokat egészben egy lábosban lobogó forró vízbe kell dobni egy percre (néha megreped a héjuk, az nem baj, sőt, segítség) egy kanállal kiszedni a hideg vízzel teli mosogatóba és már le is lehet egyben húzni a héjukat. A héjától megszabadított paradicsomot ráadásul nem kell szeletelni, elég ha a lecsós lábos felett markunkkal összenyomva 2-3 részbe törjük.

A paprika hámozása

A 180 fokra állított, előmelegített sütőbe tolom az alufóliával kibélelt lemezre helyezett megmosott (nem kicsumázott!) paprikákat és addig tartom bent, amíg felpüffednek, itt-ott megfeketednek (kb. 1 óra). Ekkor egy csipesszel kiszedem őket egy nagy műanyag tálba, és lefedve hagyom őket kihülni. A paprikák héja így gyönyörűen lejön, további szeletelés szintén fölösleges, mehetnek is a lecsóba. A folyamatot itt képeken is lekövetheti.

A paprikák pihentetése alatt kifolyó levet ne dobják el, öntsék a lecsóba, finom.

Mivel a paprika a hámozás miatt elég kemény hőkezelést kap, a hámozott zöldségekből készült lecsó állaga akkor lesz tökéletes, ha az aranybarnára lepirított hagymára először a paradicsomot dobják és addig főzik, amíg az megtörik, kissé szétesik (15 perc), majd ekkor keverik bele a paprikát, amivel már elég csak összerottyantani. A hámozatlan lecsó esetében a sorrend paprika, hagyma, paradicsom, hiszen a három közül a nyers paprika igényli a leghosszabb idejű hőkezelést.

Tojás és gersli

Talán a két legnépszerűbb lecsóváltozat a tojásos és a rizses, utóbbi helyett inkább a gerslit ajánljuk, a szemek mérete, állaga és íze is sokkal jobban illik ebbe a zöldségraguba, mint a rizs.

A gersli főzési ideje és technológiája is jól illeszkedik a lecsóhoz, lassú tűzön kb. 30 perc alatt fő meg, ha a lecsóba keverik a főzés legelején, pont jó lesz. Azzal érdemes számolni, hogy a lecsó levéből sokat felvesz, így a végeredmény kevésbé lesz leveses, vagy főzés közben nyugodtan pótolják az elvesztett folyadékot egy kis száraz fehérborral. Külsőleg és belsőleg is.

Shakshouka Forrás: Flickr/citymama

A legjobb pedig, ami a tojásos lecsóval történhet, az a shakshouka, ami lényegében egy serpenyő lecsó, amelyre tükörtojásokat sütnek és friss, fehér sajtot olvasztanak, és megszórják petrezselyemmel. Az éppen megsziláduló fehérje, a még folyós, forró, zsíros sárgája és a savanykás sajt egészen új szintre helyezik a lecsót. Ha szeretik tojásosan, feltétlenül próbálják ki így.