A Linux-társadalom megkezdte a .Net klónozását

Vágólapra másolva!
A nyílt kód jegyében dolgozó fejlesztőcégek bemutatták a Microsoft C# programozási nyelv és a Passport központi regisztrációs rendszer alternatíváját. A Linux operációs rendszer tökéletesítését végző cégek elhatározták, hogy kiterjesztik a .Net technológiát a Windows-mentes világra.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint a lépéssel sokat nyerhet a Microsoft, hiszen ezáltal elképzelései a Linux világában is kulcsfontosságú szerephez juthatnak. A fejlesztőcégek tudatában vannak ennek, azonban számukra fontosabb az, hogy a Microsoft minél kisebb befolyást szerezhessen szoftverein keresztül az internetes közegben.

Mint ismeretes, a redmondi óriásvállalat azon fáradozik, hogy szolgáltatásait és szoftvereit az asztali PC-ken túl egységesen minden platformra - mobiltelefonokra, kézi számítógépekre - kiterjessze. Ennek elengedhetetlen alapfeltétele egy olyan programozási nyelv létrehozása, amellyel a hardvertől és a használt operációs rendszertől függetlenül lehet különféle alkalmazásokat készíteni. Továbbá szükség van egy világméretű központi regisztrációs rendszerre is, hogy a Microsoft minden szolgáltatása egyértelműen azonosítani tudja az internetezőket.

A Sun Microsystem Java programozási nyelvének mintájára alkotta meg a szoftveróriás a C#-ot, amelyet a Ximian nevű fejlesztőcég most Mono néven kíván bevezetni a Linux világába. Elkészült továbbá a Passport azonosítórendszer másolata is, a DotGNU, amely a Microsoft saját szolgáltatásától függetlenül fogja kezelni a felhasználók adatait.

- A két technológiával a C# programozási nyelv használható lesz anélkül, hogy fel kellene adnunk a programkód tanulmányozásához, megosztásához és megváltoztatásához fűződő szabadságunkat - mondta el Richard Stallman, a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) elnöke.

A Microsoft termékmenedzsere, Tony Goodhew üdvözölte a lépést, úgy vélte, a Mono és a DotGNU megjelenése a .Net elképzelést erősíti. Hozzátette, pont azért kérték korábban az általuk kigondolt technológia nemzetközi szabványosítását, hogy ahhoz ingyenesen mások is hozzáférhessenek, beépítsék saját operációs rendszereikbe és eszközeikbe.

Azonban Goodhew úgy vélte, problémákat okozhat az, hogy a Microsoft szabványosított .Net technológiája mellett nyílt kódként is megjelennek a stratégia egyes elemei. A szoftveróriás álláspontja szerint a nyílt kódú licencek nem lesznek kompatibilisek a szabványügyi hivatal által elfogadott, hivatalos engedélyekkel.

(ZDNN)