Uniós informatikai támogatás hat városnak

Vágólapra másolva!
Hat város 2,7 milliárd forintos támogatást nyert el az önkormányzati elektronikus ügyintézés bevezetését segítő uniós informatikai pályázaton - jelentette be az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) csütörtökön.
Vágólapra másolva!
EU-pályázatok az [origo]-nhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15

A szaktárca közleménye szerint a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) "szolgáltató önkormányzat, az önkormányzatok információs szolgáltató tevékenységének fejlesztése" pályázaton a támogatás mértéke a megvalósítandó projekt összes költségének legfeljebb 87,5 százaléka, pályázatonként azonban maximum 540 millió forint.

Veszprém 433 millió forintot, a pécsi régió 537,5 millió forintot, Eger térsége 540 milliót, Szombathely és térsége 375 milliót, Szekszárd és környéke 262,5 milliót, míg a kecskeméti régió 540 millió forint támogatást kapott. A településeknek odaítélt összesen 2,7 milliárd forint támogatás által összesen 3 milliárd forintnyi informatikai fejlesztés valósulhat meg a következő két évben.

A támogatást többek között on-line közigazgatási információk szolgáltatására, az e-ügyintézés gyakorlati megvalósítására, hatékonyságának, átláthatóságának és a folyamat irányíthatóságának növelésére fordíthatják a települések. A fejlesztések által az ügyintézés jelentősen egyszerűbbé, a sorban állás megszűnésével gyorsabbá is válik, emellett mivel az e-közigazgatási rendszerek szolgáltatásai elérhetővé válnak majd a térségben működő kis- és középvállalkozások számára is, így hozzájárulhatnak azok gazdasági aktivitásának és üzleti lehetőségeinek erősödéséhez.

A nyertes önkormányzatokkal a támogató levél átvételét követő 30 napon belül köti meg a támogatási szerződést az IHM pályázatkezeléssel foglalkozó társasága, az IT Információs Társadalom Kht. E pályázati célra az idén 2,18 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, míg a következő két évben összesen további 5,8 milliárd forint. A tenderre 2004. augusztus 2-ig 55 pályázat érkezett be, melyekben az önkormányzatok és társulásaik több mint 18 milliárd forint támogatásra pályáztak. Mivel a beérkezett pályázatok támogatási igénye előreláthatóan a 2006-ig tervezett pénzügyi keretet kimeríti, így a pályázatok befogadását már 2004. augusztus 2-án felfüggesztették.