Dollármilliókra perelik a spammereket

Vágólapra másolva!
Texas állam több millió dolláros kártérítést kísérel meg behajtani két férfin, akik korábban több millió kéretlen reklámlevelet küldtek szét a világhálón.
Vágólapra másolva!

A texasi államügyész bejelentése szerint a Texasi Egyetem egyik 22 éves diákja, Ryan Pityak, és 40 éves társa, Mark Trotter ellen indítottak pert. A két férfit azzal vádolják, hogy cégeiken keresztül 2002 óta több millió darab, kéretlen reklámlevelet, azaz spamet küldtek szét az interneten. Az illegális spamküldéssel vádolt két férfi jogi képviselője egyébként azzal érvel, a vádlottak internetmarketinggel foglalkozó cégei teljesen legálisan, a hatályos törvényeknek megfelelően működnek.

Mint ismeretes, az Egyesült Államokban a kereskedelmi reklámlevelek kiküldését a CAN-SPAM (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act) törvény szabályozza. Ezt életbe lépése óta számos bírálat érte többek között azért is, mert számos állam helyi törvényeit felülbírálva az "opt-out" nevű reklámlevélküldési eljárást legalizálja. Ez a módszer az e-mail címek felhasználóinak előzetes beleegyezése nélkül is lehetővé teszi a relámüzenetek elküldését, csupán a leiratkozásra való lehetőséget követeli meg.

A felperes Texas állam több millió dolláros kártérítést szeretne bevasalni a perbe fogott cégvezetőktől, akiket egyébként a levélszemét ellen küzdő Spamhaus.org szervezet a világ öt legaktívabb spamküldője közé sorolt.