Gitározzon billentyűzettel!

Vágólapra másolva!
Mindig is irigyelte a sikoltozó tinilány-hordáktól körülvett rockszárokat? Még nem késő: faragjon magából gitárhőst ön is a Frets on Fire-ban.
Vágólapra másolva!

A Frets on Fire a Playstation konzolon befutott úgynevezett ritmusjátékok örököse - olyan programról van szó, amelyben zenére szinkronizálva kell gombokat nyomkodnunk. A stílusalapító Dance Dance Evolution-ben, amelyet a pesti játéktermekben is láthatunk elvétve, a dübörgő diszkózene ütemére kell koreográfiát táncolnunk, figyelve arra, hogy hova tesszük lábunkat egy érintőkkel megszórt táncfelületen. Itt kevésbé izzasztó feladatunk van - riffekkel keményen megtűzdelt rockszámok gitárosait kell imitálnunk öt funkcióbillentyű és egy enter segítségével.

Gitárlecke kezdőknek

Aki még életében nem fogott gitárt a kezében, annak nem lesz egyhamar barátnője, de aggódásra semmi ok, olvasson csak tovább, egyszerű. Jobbkezes játékos esetén bal kézzel fogjuk le a hangszer húrjait (jó esetben hat van rajta), jobbal meg pengetjük a húrokat, ha már lefogtuk őket.

Billentyűzetre hangolva is hasonló a megoldás. Kapjuk meg a billentyűzetet az illusztráción látottak szerint - bal kezünk négy ujját helyezzük az F1-F4 funkcióbillentyűkre, jobb kezünk leggyorsabb ujját meg az Enter gombra. (Előtte illik egy morzsaporszívót használni a billentyűzeten, furcsa dolgok kerülhetnek elő ilyenkor.)

Forrás: [origo]
Szakszerű gitárfogás a billentyűzeten

A négy funkcióbillentyűnek négy húr felel meg (balról jobbra), ha pengetnünk kell (hosszú színes csík fut a végtelenített bundokon), akkor nyomjuk le a megfelelő billentyűt és tartsuk mellette nyomva az Entert addig, amíg a csík le nem fut. A játék méri pontosságunkat, illetve azt, hogy hány hangot tudtunk hibátlanul lejátszani két rontás között, eszerint pontozza szereplésünket.

Van hová továbblépni

A programban három számot gyakorolhatunk be három nehézségi szinten - érdemes a legkönnyebbel kezdeni, a későbbi szinteken ugyanis bejön az F5 billentyű is, amit igazából a nem létező hatodik ujjunkkal kéne manipulálni, illetve egyszerre több húrt is le kell fognunk. Ha rontunk (rossz időben játszanánk rossz húron, kihagynánk hangokat), akkor vagy disszonáns hangokat játszik be a program vagy csak elhalkítja a gitársávot. Hozzátesszük, ez gitárszóló közben eléggé illúzióromboló, és rontja a játékélményt.

Forrás: [origo]
Így néz ki a "kotta"

Egyszerű és bulikban frenetikus hangulatot generáló alapötletről van szó, sajnos a megvalósítás már hagy maga után kivetnivalókat. Van ugyanis összehasonlítási alapunk, a PS2-es Guitar Hero, amely gyakorlatilag ugyanezt a koncepciót viszi, ott azonban világhírű zenészektől vannak összeválogatva ismert számok (a Queentől kezdve a Panteráig és a Black Sabbathig), akad benne színpadi szereplésmérő, és hozzá még jól is néz ki. A Frets on Fire kevésbé, de ezt a való életben lehet kompenzálni azzal, hogy felcsavarjuk a szőnyeget, vezeték nélküli billentyűzetet kapunk a kezünkbe, és egy gitárszóló közben térdre vetődve becsúszunk a szoba közepére.