Január elején jöhet ki a Google-mobil

Vágólapra másolva!
Az internetes vállalat január ötödikére hívta össze az újságírókat egy termékbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóra, ami várhatóan a Google saját mobiltelefonja, vagyis a Nexus One premierje lesz.
Vágólapra másolva!

A Google képviselői egyelőre csak annyit árultak el a bejelentésről, hogy ott az Androidról, vagyis a cég mobilos operációs rendszeréről lesz szó, de semmi többet - írja az Inquirer. A szaklap szerint ez csak annyit jelenthet, hogy a cég január 5-én készül leleplezni saját a márkaneve alatt árult androidos okostelefont, a Nexus One-t, amelyet idén karácsonyi ajándékként kaptak meg a cég dolgozói. Korábban, még a Google sajtóeseményének meghirdetését megelőzően már szivárgott ki információ arról is, hogy a készülék ezen a napon kerül majd forgalomba.

Ha ez tényleg így van, a bejelentéssel cég megelőzi az év technológiai eseményének számító Las Vegas-i CES-t, ahol mindenki más bemutatja a 2010-es újdonságait (leszámítva a rendre saját eseménnyel jelentkező Apple-t).

A Gizmodo által kiszivárogtatott információk szerint a készülék az amerikai T-Mobile-nál két éves hűséggel 180 dollárba kerül majd (körülbelül 35 ezer forint), kártyafüggetlen változatban pedig 530 dollárt (körülbelül 100 ezer forint) kell majd fizetni érte. Ugyan a Google korábban nem tervezte saját tervezésű, vagy saját márkás androidos készülék megjelentetését, a Nexus One komoly lendületet adhat majd a platform elterjedésének.

Az androidos készülékek eladásai az USA-ban egyre nagyobb ütemben nőnek, és az új, nyílt forráskódú mobilplatform eredményességét mutatja, hogy a felhasználói hasonlóan aktívan használják a letölthető alkalmazásokat, mint az iPhone-ozók. A platformot fejlesztő, gyártókat és internetes vállalatokat, szoftvercégeket is tömörítő Open Handset Alliance tagjai azonban mindeddig nem rukkoltak elő az Apple iPhone-hoz hasonlóan vonzó multimédiás készülékkel. Az első ilyen az idén novemberben bemutatott, teljes billentyűzettel is ellátott érintőképernyős Motorola Droid volt, két évvel az Android debütálása után. A Google-logó alatt megjelenő Nexust a tajvani HTC gyártja, amely eddig elsősorban Windows Mobile-os készülékeket kínált.