Videokölcsönzőt indít a Facebookon a Warner

Vágólapra másolva!
Az amerikai nézők csütörtöktől kölcsönözhetnek filmeket a közösségi oldalon, elsőként A sötét lovag kerül be az online választékba.
Vágólapra másolva!

A Warner filmjeit 3 dolláros áron lehet majd kikölcsönözni a Facebookon 48 órára, a fizetéshez pedig a közösségi oldal saját fizetési rendszerét, a Facebook Creditset lehet használni. A filmstúdió reményei szerint a szájton könnyebben elérhetik majd a rajongóikat, mint a hagyományos webes streaming-szolgáltatásokkal, és a filmeket néző felhasználók maguk népszerűsítik majd a szolgáltatást ismerőseik körében.

A Warner facebookos tékája ezért is indul a legnépszerűbb filmjével, Christopher Nolan A sötét lovag-jával, amelynek több mint hárommillió rajongója van a Facebookon. A filmstúdiók, csakúgy, mint más hirdetők, a filmeket beharangozó kampányaikhoz előszeretettel használják a közösségi oldalt, de ott eddig maximum előzeteseket tettek elérhetővé.

A Netflix már a bejelentést is megérezte

A ComScore adatai szerint a közösségi oldal, amely világszerte már több mint 600 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, a második leglátogatottabb szájt az USA-ban. Az online videokölcsönzés is jó üzlet: az amerikaiak tavaly 385 millió dollárt költöttek erre, 38 százalékkal többet, mint 2009-ben - írja a Los Angeles Times. A számok persze még mindig elmaradnak a hagyományos DVD- és Blu-ray-piac 16,3 milliárd dolláros forgalmától, de az kitartóan csökkenőben van, miközben az online növekszik.

A piac felosztásáért pedig egy sor amerikai szolgáltató szállt versenybe már eddig is. A legnépszerűbb online videotéka, a netes DVD-kölcsönzőként indult Netflix részvényeinek értéke rögtön 6 százalékkal csökkent a Warner bejelentését követően. Az azonban még nem dőlt el, hogy melyik üzleti modell lesz majd a sikeres: a filmenkénti kölcsönzés vagy a havidíjas, korlátlan hozzáférést biztosító rendszer, amivel a Netflix dolgozik.

A videokölcsönzővel a Facebook is jól jár, hiszen minden eladásból 30 százalékos hasznot hoz neki a saját fizetési rendszere, és a közösségi oldal ugyanígy le tudja majd fölözni a Warner esetleges követőinek forgalmát is.