Jelentősen visszaeshet a világ chipgyártása a földrengés miatt

Vágólapra másolva!
A memóriagyártókat érintheti leginkább, hogy a világ szilíciumostya-termelésének 25 százalékát adó két nagy üzem termelése leállt a földrengés miatt Japánban.
Vágólapra másolva!

A Shin-Etsu Chemical Co. és a MEMC Electronic Materials Inc. március 17-én bizonytalan időre leállította a termelést egy-egy üzemében a Bloomberg hírügynökség szerint. A leállás komolyan érintheti a világ félvezetőgyártását, mivel az érintett üzemek 20, illetve 5 százalékát adták a világ szilciumostya-termelésének, ami a chipgyártás fő alapanyaga. A Shin-Etsu 300 milliméteres ostyáit elsősorban a memóriagyártásban (DRAM, illetve flashmemóriák) használják, így az üzem leállítása fennakadást okozhat a világ legnagyobb memóriagyártója, a Samsung termelésében.

A gyártást nem a március 11-i, 9-es erősségű rengés zavarta meg, hanem az azóta sorozatosan bekövetkezett utórengések - írja az Information Week hetilap online kiadása. A gyártók ezek miatt döntöttek úgy, hogy átvizsgálják az üzemeket. A Shin-Etsu bejelentette, hogy a termelést a leállás ideje alatt máshová helyezi át a feltehetően megrongálódott sirakavai üzeméből, de arról egyelőre egyik cég sem mondott biztosat, hogy mikorra tudják pótolni a kiesett gyártókapacitást.

Az IHS iSuppli amerikai piackutató szerint a szilíciumostya-termelésben bekövetkezett kiesésnek komoly következményei lehetnek a világ félvezető-termelésére. A bizonytalanság miatt a két gyártó részvényeinek tőzsdei árfolyama is megugrott. Hétfőn a világ nyomtatott áramköri laptermelésének 70 százalékáért felelős két gyártó, a Mitsubishi Gas Chemical Company Inc. és a Hitachi Kasei Polymer Co. Ltd is leállította a termelést az üzemeiben a rengések miatt, de ők azt is bejelentették, hogy várhatóan két hét múlva teljes kapacitással újraindulnak - számolt be róla az IHS az Information Week szerint.