Nyolcvanöt évet is kaphat az észt hacker

Vágólapra másolva!
Észrevétlenül károsítottak meg több millió amerikai internetezőt észt hackerek, akiknek az Egyesült Államokban kell bíróság elé állniuk. Egyikükre nyolcvanöt éves szabadságvesztés is várhat.
Vágólapra másolva!

Több millió ember megkárosításával vádolják azt az észt hackert, akit hazája pénteken adott ki az Egyült Államoknak - közölte Pritt Bharara, New York déli körzetének ügyésze. Anton Ivanovot tegnap este szállították az Egyesült Államokbaés ismertették vele az ellene felhozott vádakat.

Ivanov egy orosz és öt észt tettestársaival egy bonyolult rendszert dolgozott ki, amivel száz országban négymillió számítógépet fertőztek meg. Az áldozatok gépeire olyan programot telepítettek, ami a felhasználókat keresés során olyan honlapokra irányította, amely meglátogatásával a kiberbűnözők bankszámlája gyarapodott. A hackerek - hogy ne tűnjön fel a megkárosítottaknak - olyan programot is telepítettek a szóban forgó gépekre, ami blokkolta, hogy a víruskereső észre vegye a kéretlen alkalmazásaikat.

A magánszemélyek megkárosításán kívül amerikai nem kormányzati szervek gépparkjait is megferzőtzék az áldoldalra irányító programmal, amivel 2007 és 2011 között 14 millió dollárt kerestek. A huszonhét éves Ivanov és társai nyomára kétévnyi nyomozás után bukkant az FBI, ezután az észt hatóságok őrizetbe vették a számítógépes bűnözőket. Ivanovra Amerikában akár nyolcvanöt éves szabadságvesztés is várhat.