Boldog születésnapot World Wide Web!

Vágólapra másolva!
A tudományos kutatócsoportok munkáját megkönnyítő szoftvernek indult, de végül az egész életünket átformálta a web. Huszonkét éve indult el az első oldal.
Vágólapra másolva!

1991. augusztus 6-án a Tim Berners-Lee, a CERN egyik informatikusa történelmi jelentőségű levelet küldött az alt.hypertext levelezőlistára. Az üzenetben összefoglalta a World Wide Web (röviden WWW) projekten végzett munkáját. Nagy gondossággal írta le, hogy a linkekből és dokumentumokból álló rendszer megkönnyíti az információk megosztását, kereshető, és emiatt a tudományos munkát segíti.

Így nézett ki egy komoly weboldal 1992-ben Forrás: CERN

Levele végén Berners-Lee felhívta a figyelmet az info.cern.ch internetcímen elérhető oldalra , amely a világ első weboldala volt. Az oldal elindításával nem csak a CERN egyik fejlesztése lépett ki a nyilvánosság elé, hanem az akkor már évek óta létező internet változott meg alapjaiban. Az első kísérleti böngésző után hamarosan elkezdtek érkezni a felhasználóbarátabb programok, a mai Mozilla Firefox egyik elődjének számító Netscape Navigator, illetve a Microsoft mai napig fejlesztett Internet Explorere.

Ezen a folyosón született meg a World Wide Web Forrás: Szedlák Ádám - Origo

Most, huszonkét évvel később pedig már arról beszélünk, hogy a web lassan megöli a számítógépeket. Ha az asztali PC-k és laptopok sorsa ennyire nem is lesz sanyarú, az biztos, hogy sok, korábban programokat igénylő feladatot már a böngészőben is el lehet végezni. Tudunk szöveget szerkeszteni, levelezni, naptárat nézni, videózni anélkül, hogy a browseren kívül bármi mást el kellene indítani.

Elveszett az első weboldal

A world wide web fejlődésére jellemző az a részlet is, hogy a legelső weboldal hosszú időre elveszett. A CERN informatikusai egy 1992-es, már átírt verziót tudtak előkaparni valamelyik archívumból, jelenleg pedig egy kicsit régebbi, már 1991-ből származó verzió tekinthető meg. A floppylemezekről és CD-kről előkerülő mentések rendszeresen felkerülnek a projekt blogjára. A gyűjtögetésben a CERN-ben dolgozó magyar tudósok is részt vesznek, a legfrissebb blogbejegyzések egyikében Jurcsó Péternek köszönnek meg egy CD-lemeznyi 1999-ből származó régi dokumentumot.