Újabb iPhone-t akar feltörni az FBI

iPhone 5c, okostelefon, Apple
Vágólapra másolva!
A San Bernardinó-i terrorista telefonjának feltörése után újabb iPhone-hoz szeretne hozzáférni az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda. Most a minnesotai, tömeges késelés elkövetője után nyomoznak.
Vágólapra másolva!

Újabb vita alakulhat ki lezárt telefon kapcsán az Apple és az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda közt. Egy FBI-ügynök megerősítette, hogy a szövetségiek megoldást keresnek arra, hogy legálisan hozzáférhessenek Dahir Adan terrorista telefonján tárolt adatokhoz, amelyek közt kulcsfontosságú információk is lehetnek a nyomozás szempontjából.

Adant azzal vádolják, hogy ő követte el a minnesotai bevásárlóközpontban történt tömeges késelést, a támadás során tíz embert szúrt meg. Tettét az Iszlám Állam vállalta magára.

A szövetségiek eddig 780 gigabájtnyi adatot szedtek össze átvizsgálásra több számítógépről és más elektronikai eszközökről, de a férfi iPhone-készülékéhez nem tudnak hozzáférni. Hogy pontosan milyen modellt használt a terrorista, a nyilatkozó ügynök nem pontosította.

Az operációs rendszer típusa kulcsfontosságú ez ügyben, lévén az iOS 8-ban vezették be azokat a biztonsági funkciókat, amelyeknek köszönhetően még a gyártó sem tud hozzáférni a telefonon tárolt adatokhoz.

A San Bernardinó-i terrorista iPhone 5c-t használt, a minnesotai gyilkos telefonjának pontos típusát még nem árulták el Forrás: AFP/DPA

Az ügy kísértetiesen hasonlít a februárban kezdődött huzavonára, amikor a szövetségiek a San Bernardinó-i terrorista, Rizwan Farook iPhone 5c-jét akarták feltörni. A minnesotai eset ismét aktuálissá teheti a jogi vitát, melynek tárgya, hogy a gyártók kötelezhetők-e gyanúsítottak készülékeinek feloldására.

A San Bernardinó-i ügy

Egy szövetségi bíró februárban arra utasította az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak a San Bernardinó-i terrorista telefonjának feltörésében.

Az FBI bírósági végzést adott ki, amelyben arra kötelezték azt Apple-t, hogy készítsen módosított operációs rendszert, amivel meg tudják kerülni a korlátozást. A gyártó ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a módosított szoftver rosszakarók kezébe is kerülhet, és komoly veszélyt jelenthet a felhasználók magánszférájára és biztonságára.

Az FBI márciusban bejelentette, hogy sikerült feltörni a telefont, egy meg nem nevezett külső cégtől vásárolta a megoldást, de annak részleteit őt sem tudják. Még nem tiszta, hogy az FBI által akkor vásárolt megoldást

fel lehet-e használni a mostani ügynél.

Kérdéses az is, hogy a szövetségiek felvették-e már ez ügyben a kapcsolatot az Apple-lel. A gyártó nem kommentálta a hírt a Wirednek.