Az Apple-lel törné fel az FBI a San Bernardinó-i mobilt

ios 9 apple logo
Vágólapra másolva!
Az FBI még mindig nem tudja feltörni a San Bernardinó-i terroristák iPhone-ját. Egy szövetségi bíró ezért a középutat választotta: arra utasította az Apple-t, hogy kapcsolja ki a telefonba épített biztonsági rendszert, ami minden adatot megsemmisít tíz sikertelen próbálkozás után. Ezután maguk próbálnák ki az összes lehetséges jelszót.
Vágólapra másolva!

Egy bíró arra utasította az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak a San Bernardinó-i terrorista telefonjának feltörésében. Az FBI nemrég közölte, hogy az egyik támadó iPhone 5c okostelefonját még mindig nem tudták feltörni az erős titkosítás miatt, és azóta sem jártak sikerrel.

Az utasítás szerint az Apple-nek olyan technológiát kell biztosítania a szövetségi nyomozóknak, amivel kikapcsolható a telefonba épített biztonsági rendszer. Ennek lényege, hogy ha a felhasználó tízszer is elrontja a jelszót,

akkor minden adat azonnal törlődik a telefonról.

Kemény dió feltörni Forrás: AFP/DPA

Az FBI azt szeretné, hogy az Apple egy szoftveres frissítéssel megszüntetné számukra a számlálót, ezután elkezdhetnének dolgozni a titkosítás feltörésén. Ehhez a "brute force" módszert használnák, másnéven a teljes kipróbálás módszerét.

Ilyenkor a lehetséges összes kulcsot kipróbálják.

Egyszóval az Apple-nek biztosítani kéne a kormánynak egy hátsóajtót, ami ellen régóta küzd. Az FBI ugyanakkor biztos abban, hogy a módszerrel maguk is feltudják törni majd a jelszót, mivel az emberek általában gyenge kombinációkat adnak meg.

Kulcsfontosságú lenne

Syed Rizwan Farook és felesége, Tashfeen Malik összesen 14 emberrel végzett a kaliforniai terrortámadás során tavaly decemberben. A rendőrökkel szembeni tűzharc során életüket vesztették, két héttel a támadás után el is temették őket. Mint kiderült, a pár női tagja az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének tett hűségesküt.

Az információkat azért lenne fontos megszerezni, mert így kiderülhetne, hogy Farook és Malik kikkel osztották meg tervüket,

és hogy hol tartózkodtak ezek az ismerősök az incidens előtt és után.

Az FBI nem mer többet próbálkozni a telefon feltörésével, mert fél, hogy minden információt elveszíthet.

Öt napot kaptak

Az Apple öt napot kapott arra, hogy ellenkezzen, amennyiben úgy érzi, hogy a kérés kivitelezhetetlen.

A hír hallatára újra fellángolt a hatóságok és a techvállalatok közti vita a titkosításról.

– tette fel a kérdést James Corney FBI-igazgató.

Tim Cook többször is markánsan kifejtette, hogy miért nem akar engedni hátsó ajtókat a kormány számára. A Szilícium-völgy ugyanazon érvvel védi a maga igazát: ha lehetőséget biztosítanak a hatóságoknak, hogy a titkosítás ellenére is hozzáférjenek az okostelefonok tartalmához, azzal a hackereknek is hátrahagynak egy hátsó kaput. Ezzel pedig a mobilok biztonsága radikálisan csökken, bárki könnyedén kémkedhet majd a felhasználók után.