Különcök és hibrid szörnyek: ezek 2016 legjobb mobiljai

mwc2016 gali1
A visitor takes a photo of the new LG G5 model of South Korean multinational conglomerate corporation LG after its presentation on the eve of the official start of the Mobile World Congress in Barcelona on February 21, 2016. The world's biggest mobile fair, Mobile World Congress, helds from February 22 to February 25. / AFP / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Ha épp telefonvásárláson gondolkodik, várjon még egy keveset. A Mobil Világkongresszuson rengeteg új mobil mutatkozott be, ezek sorra bekerülnek a boltok polcaira, lenyomva a meglévő modellek árát. 
Vágólapra másolva!

A Mobil Világkongresszuson (MWC) ismét új okostelefonok mutatkoztak be, így összeszedtük, hogy szerintünk – a teljes igénye nélkül – melyek voltak a legjobb készülékek.

9. HTC Desire 530, 630, 825

A tajvani cég belépőszintű, pénztárcabarát és divatos készülékeket mutatott be, amelyekkel főleg a fiatalokat célozzák. Háromféle méret és felszereltség, de mindegyik szerény belsőt takar.

> Bővebben a telefon(ok)ról <

8. Sony Xperia X, XA, X Performance

A Sony nem tudott igazán megújulni az utóbbi években, külsőre elég hasonló, négyszögletes telefonjaik egyenméretűek. Főleg a kamerára gyúrt rá a japán cég, de ez édeskevés a visszatéréshez.

> Bővebben a telefon(ok)ról <

Az új Xperiát fotózzák egy iPhone-nal Forrás: Origo

7. Lenovo Vibe K5 és K5 Plus

Két olcsó, de ahhoz képes korrekt felszereltségű telefonnal jelentkezett a Lenovo. Bár a cég megbízható készülékeiről híres, a frissítésekkel – úgy tűnik – hadilábon áll: Android 5.1-et tettek rá a mobiljaikra, pedig a 6.0 már október óta elérhető.

> Bővebben a telefon(ok)ról <

6. Akyumen Hawk Prime és Dimension

A világ legkisebb projektorát, de egyik legvaskosabb okostelefonját mutatta be az Akyumen. A kaliforniaiak szórakoztatási és oktatatási célokra szánják a két mobilt, és a táblagépeiket is.

> Bővebben a telefon(ok)ról <

A falra vetíti a képet a mobil Forrás: Origo

5. Caterpillar S60

Igazi hőkamerás szörnyet mutatott be a strapabíró telefonjairól híres Caterpillar. Az S60 megkapta a Flir hőkamerát a sima hátlapi optika mellé. Remek üzemidőt kapott a készülék, és a masszív kialakítás is megmaradt: ütésálló és vízálló a mobil.

> Bővebben a telefon(ok)ról <

4. Alcatel Idol 4 és 4S

A már kínai TCL kezében lévő Alcatel OneTouch mobilok az Y generációt célozták meg. A specifikáció ugyan előre kiszivárgott, így az MWC-n már nem volt nagy meglepetés, azért az, hogy a telefon csomagolása egy virtuális sisak, sokakat elbűvölt. Kár, hogy pocsék, pixeles képet ad a szerkezet.

> Bővebben a telefon(ok)ról <

VR-élménnyel érkezik az Alcatel Idol 4 – kár hogy olyan a sisak, mint egy pár ezres kínai változat Forrás: Origo

3. HP Elite x3

A Microsoftnak nem sikerült, de partnerük, a HP kiadott egy bivalyerős, Windows 10-es mobilt, ami szintén alkalmas a Continuum funkció használatára. Azaz az okostelefon számítógéppé alakul: billentyűzetet, egeret és kijelzőt csatlakoztathatunk hozzá. A kérdés az árazás, és hogy ki meri androidos helyett windowsos mobil mellett letenni a voksát.

> Bővebben a telefon(ok)ról <

2. LG G5

Ezt a telefont találta a mobilkongresszust szervező GSMA az idei legjobb, MWC-n bemutatott telefonnak, az újságírók, látogatók nem értettek egyet ezzel a véleménnyel.

Az LG G4 és G5 egymás mellett Forrás: Origo

A G4 prémium külsejét egy műanyagnak ható fémház váltotta. És bár kompakt a kialakítás, az akkumulátor egy gombnyomásra kicsúsztatható alul. Kapunk hozzá egy csomó kiegészítőt, az LG Friends szett részeként: VR-kamerát, töltőt, hangszórókat.

Az akkumulátor a G4-eséhez képest kisebb, az Always on mód viszont gondoskodik róla, hogy ha csak az órára, töltöttségi szintre vagy értesítésre vagyunk kíváncsiak, ne az egész kijelzőt kelljen bekapcsolni.

> Bővebben a telefon(ok)ról <

1. Samsung S7 és S7 Edge

A dél-koreaiak meghallgatták a felhasználók óhajait, és mindent pótoltak, javítottak, ami nem tetszett az előző csúcsmobilokban. Visszakapta a vízállóságot, és meglepő módon a microSD-bővíthetőséget is, amikor egyre többen a felhőtárhely kiegészítésre térnek át.

A külsőt megörökölte az S7 elődjétől, a hátlapon viszont sikerült faragni, hogy ne álljon ki annyira a kamera. Az új Samsung telefont az LG-hez hasonló Always on display technológiával szerelték fel a spórolás jegyében.

A nagyobb akkumulátor a FastCharge által gyorsan feltöltődik, a hibrid kártyafoglalat által pedig akár dual SIM-es is lehet a mobil. Az Edge oldalról behúzható menüje a szoftveres frissítés által dupla akkora is lehet.

> Bővebben a telefon(ok)ról <

Szavazzon!

Melyik telefonra teszi a voksát?

Az Apple különcködik

Azt azért érdemes fejben tartani, hogy az Apple külön eseményen mutatja be legújabb készülékeit – idén a március 21-ei héten – így sem a Las Vegas-i CES kütyüshow-n, sem pedig a barcelonai mobilkongresszuson nem képviseltetik magukat. A „Think Different”, azaz gondolkozz másként mottó alapján

mindig külön időpontban és helyszínen jelentik be a fejlesztéseiket.

Bár több tízezer-százezer ember megy el ezekre az expókra, az Apple saját show-t csinál, ahol csak a cégre és csak a készülékeire figyel a világ. Nem veszik el egy bejelentés a Samsung, Sony, Huawei, Microsoft bemutatóinak sorában. Egy új iPhone és a róla készült képek és videók nem kerülnek be egy három-négy napos hírdömping közé.

Az Apple szereti, ha csak rá koncentrálnak, ha bejelentést tesz Forrás: AFP/Josep Lago

Ahogy arra sincsenek rákényszerítve, hogy mindenképp be kelljen valamit mutatniuk. Ha minden év elején Las Vegasban, majd rögtön azután február végén-március elején Barcelonában prezentálniuk kell, és nincs mit, bizony az is hír, de negatív.

Ahogy idén a Microsoft is inkább csak a Windows 10-et futtató új tabletekkel, hibrid laptopokkal vett részt elsősorban az MWC-n, saját nagy bejelentésük nem volt.

Az Alcatel és a Huawei is windowsos hibrid gépet mutatott be Forrás: Origo

A harmadik indok amiért nem vesznek részt ezeken az expókon, hogy ott bizony egyre több a közép- és alsókategóriás telefon. Az Apple pedig – főleg a magyarországi és európai árakat elnézve – prémium kategóriás, drága készülékeket mutat be és ad el. A mobilkongresszuson show-t tartani olyan lenne, mintha egyetlen eseményen mutatkoznának be egy francia divatház egyedi ruhái, illetve a H&M tömegcikkei és más konfekcióruhák.

Teljesen más a célközönség.

Az időzítés viszont jelképes: épphogy lecseng majd az MWC körüli őrület, amikor jönnek az Apple termékek: új iPadet, kisebb, de okosabb iPhone-t és új Apple Watch-szíjakat vizionálnak a bennfentesek.

Törnek fel a kínaiak

Nemcsak az Apple, de a jelenlegi toplistán szereplő, többségükben kínai cégek sem képviseltették eddig magukat ezeken az expókon. Az iPhone-klónjairól elhíresült Xiaomi idén már az MWC-n mutatta be legújabb készülékét, de a kevésbé befutott vállalatok

kimaradnak a látványos promózásból, de erre talán nincs is szükségük.

A Xiaomi és az Oppo is jelen volt már Barcelonában Forrás: Xiaomi

A top 5-ös listáról csupán a Samsung és a Huawei tudta növelni bevételeit 2015 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg

az Apple-nek az első visszaeséssel kell szembenéznie.

Éves viszonylatban a Huawei teljesített a legjobban, több mint százmillió okostelefont adtak el globálisan. A kínai cég célja, hogy piacvezető legyen, nem elégszik meg a harmadik hellyel, el akarja happolni a trónt az Apple és Samsung elől.

Az egyértelműen jól látszik, hogy a megfizethető árú androidos mobilok és a prémium kategóriás csúcstelefonok tartják mozgásban a piacot. Az állóvizet 2016 végén a Nokia bolygathatja még meg, ha tényleg visszatér a saját mobiljaival.