Lefújja a Google az összelegózható telefont

project ara
Céljainkhoz megfelelően lehet összerakni
Vágólapra másolva!
A Google anyacége, az Alphabet felfüggeszti a Project Ara nevű moduláris telefon kutatásait. A forradalmi készülék jövőre jelent volna meg, különálló modulokból lehetett volna összerakni az egész készüléket.
Vágólapra másolva!

A Google egy ideje már dolgozott az Ara névre keresztelt okostelefonon, ami az első valóban moduláris készülék lehetett volna. Májusban még azt ígérte a cég, hogy jövőre már megjelenhet, ám két cégközeli névtelen forrás szerint a keresőcég anyavállalata, az Alphabet lefújja a projektet, és nem ad további erőforrást a kutatásra.

Az Arával egy olyan "összelegózható" telefont szerettek volna fejleszteni, amit a felhasználók állíthattak volna össze különféle modulokból. Külön egységként csatlakozott volna rá az akkumulátor, a kamera, a hangszórók és más egységek is.

A Google Project Ara moduláris telefonjának a koncepciója Forrás: Origo

A Google szóvivője nem kommentálta a hírt. Ez mégis erős váltásnak tűnhet, hiszen a keresőóriás a májusi fejlesztői konferencián azt sugallta, hogy hamarosan valósággá válhat az ötlet. Ősztől ígérték a fejlesztői eszközök startolását, de a friss információk alapján ehelyett visszalépést jelenthet be hivatalosan az Alphabet.

A moduláris okostelefonokkal egyrészt hosszabb ideig meg lehetne őrizni egy eszközt, másrészt az elektronikai hulladék mennyiségét is csökkenthetné a megoldás. A felhasználók pedig teljesen személyre szabhatnák, mit szeretnének a mobilba, céljaiktól függően. A rugalmasság hozománya viszont a modulok folyamatos fejlesztése, ami költségessé teheti a készüléket.

Bob O'Donell, a TECHnalysis Research kutatója szerint

Maga az Ara viszont nem biztos hogy elkaszált ötlet, a Reuters szerint akár egy partner is továbbviheti, licencelheti a koncepciót.