Megjelent az Ubuntu 17.10

2017.10.19. 16:06

Nem csak Windowsból érkezett új kiadás a héten.

Sűrű hét az operációs rendszerek piacán: kedd este megjelent a Windows 10 Fall Creators Update, most csütörtökön pedig elérhetővé vált az Ubuntu 17.10 is. A mindig népszerű Linux-disztribúció legújabb verziója hosszú évek óta az első jelentős újdonságokat hozó Ubuntu, hiszen a Canonical által kikukázott Unity helyett egy testre szabott GNOME 3 grafikus felületet kínál a felhasználók számára. Ezen felül az X.Org kijelzőszerver helyett már a sokkal modernebb Waylandet használja, már amennyiben ezt támogatja a grafikus illesztőprogram.

Unity helyett GNOME 3 grafikus felületet használ az Ubuntu 17.10Forrás: OMGUbuntu

A régi felhasználók kiszolgálása érdekében a Canonial munkatársai megpróbálták minél inkább Unity-szerűvé tenni az Ubuntu 17.10 kezelőfelületét, ám inkább csak első pillantásra hasonlít rá, így a híreket nem követő felhasználók is nagyon gyorsan rá fognak jönni, hogy az eddigitől jelentősen eltérő technológiát kaptak a disztribúciófrissítés telepítése után.

További érdekesség, hogy az Ubuntu 17.10 számítógépes használatra szánt változata mostantól kezdve csak 64 bites változatban érhető el, bár a szerverekre szánt változatból továbbra is van 32 bites.

Az Ubuntu 17.10 telepítőkészlete innen tölthető le: az ISO-képfájlt közvetlenül beszerezni kívánóknak az ubuntu-17.10-desktop-amd64.iso fájlt kell letölteniük, míg akik torrenten keresztül szednék le a rendszert, azoknak az ubuntu-17.10-desktop-amd64.iso.torrent állományt kell választaniuk.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!