Jönnek az 1 terabájtos mobilok

samsung 1tb eufs nand memóriachip
Így néz ki a Samsung mobilokba szánt, 1 terabájtos adattároló lapkája
Vágólapra másolva!
Már tömeggyártásban van a Samsung memóriachipje.
Vágólapra másolva!

A csúcskategóriás okostelefonok idei egyik legnagyobb újítása a háttértár terén lesz. A Samsung tömeggyártásba küldte, és persze elérhetővé tette a mobilgyártók számára az eddigi legnagyobb kapacitású, 1 terabájt helyet kínáló NAND memórialapkáját. A termék várhatóan a Samsung Galaxy S10 csúcsváltozatában válhat elsőként elérhetővé a piacon.

Így néz ki a Samsung mobilokba szánt, 1 terabájtos adattároló lapkája Forrás: Samsung

Az új memóriachip jelentős áttörést jelent, egészen hihetetlen, hogy egy 1,1 × 1,3 centiméter alapterületű lapkában ennyi adat tárolható. A termék természetesen 3D-s felépítésű, összesen 16 egymásra halmozott rétegben találhatóak benne az adattároló cellák.

A kapacitásbeli növekedés nem ment a sebesség rovására, sőt, még fejlődött is ezen a téren az 512 GB-os elődjéhez képest. A tájékoztatás szerint 1000 MB/s szekvenciális olvasási és 260 MB/s szekvenciális írási sebességre képes az 1 terabájtos lapka. Persze a mobilok hétköznapi használata során ennél jóval fontosabbak a véletlenszerű olvasási és írási sebességek, ezen a téren 58 ezer és 50 ezer IOPS-ra képes.

Kontextusként a laptopokba és asztali gépekbe szánt, modern és népszerű Crucial MX500 szilárdtest-meghajtó SATA csatolófelületű változata papíron 560 és 510 MB/s szekvenciális olvasási és írási sebességekkel rendelkezik, a véletlenszerű olvasási és írási tempói pedig 95 ezer és 90 ezer IOPS.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!