Jöhet a Linuxokba is a kötelező frissítés?

linux mint
Linux Mint 20.1 Ulyssa (Cinnamon felülettel)
Vágólapra másolva!
Nagy a baj az egyik legnépszerűbb disztribúció fejlesztői szerint.
Vágólapra másolva!

A Windows 10 egyik legnagyobb felháborodást kiváltott sajátossága, hogy a Microsoft nem engedi benne a Windows Update teljes kikapcsolását, legfeljebb elhalasztani lehet a sérülékenységeket javító patchek, továbbá az új főverziók telepítését. Akinek ez nem tetszene, az a saját szakállára, mások által készített segédprogramokkal letilthatja a frissítőszolgáltatást.

Linux Mint 20.1 Ulyssa (Cinnamon felülettel) Forrás: Linux Mint

A Microsoft magyarázata az volt a helyzetre, hogy a felhasználók jókora tábora veszélynek teszi ki magát a javítások telepítésének letiltásával, most pedig tökéletesen ugyanezzel álltak elő a népszerű Linux Mint fejlesztői. A Microsofttól eltérően ők nem gyűjtenek adatokat a felhasználókról, így még azt sem tudják pontosan, hogy hányan használják a disztribúciójukat, azonban a számukra elérhető adatok, továbbá a más forrásokból származó információk rossz képet festenek.

Az ezzel kapcsolatos blogbejegyzés alapján nem kizárt, hogy a Linux Mintet használók akár 30%-a még a 2019 áprilisa óta biztonsági javításokat sem kapó 17-es főverzión van, míg a Yahootól szerzett adatok alapján a Firefox 85 kiadásakor csak a felhasználók harmada frissített rá egy héten belül.

A fejlesztők szerint a nem naprakész Linux Mintet használók veszélynek teszik ki magukat, és a probléma mérete alapján úgy döntöttek, hogy a rendszer frissítéskezelője a jövőben gyakrabban noszogathatja a felhasználókat az elérhető frissítések telepítésére, egyes esetekben pedig nem kizárt, hogy megpróbálja majd rájuk erőszakolni azokat.

Ettől függetlenül a fejlesztők konfigurálhatóvá kívánják tenni a frissítések telepítését, ki lehet majd kapcsolni a nemkívánatos értesítéseket és az automatikus installációt.

Az ötlet inkább az, hogy a kevésbé technikai irányultságú felhasználókat rávegyék a fontos frissítések telepítésére, hiszen jó eséllyel ők azok, akik figyelmen kívül hagyják azokat, nélkülük is működőképesnek ítélik meg a számítógépüket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!