Újabb típusú támadás ellen fog védelmet kínálni a Chrome

Vágólapra másolva!
Nem engedi majd, hogy a webhelyek engedély nélkül lekéréseket küldjenek a helyi hálózatra csatlakoztatott eszközök felé.
Vágólapra másolva!

Az interneten keresztüli támadások oroszlánrésze során a rosszindulatú webhelyek jellemzően kényes adatok megadására vagy kártevők telepítésére próbálják meg rávenni a számítógépezőket és a mobilozókat, ritkább esetben a böngészőjükben lévő sebezhetőségeket próbálják kihasználni.

google chromebook chrome laptop notebook számítógép internetezés böngészés
Fotó: Brooke Cagle / Unsplash

Ezekkel sajnos nincs vége a potenciális támadási vektoroknak, emiatt a Chrome fejlesztői egy új védelmi vonalon dolgoznak, amely engedélyhez fogja kötni a helyi hálózatra csatlakoztatott eszközök felé küldött lekéréseket. Elsősorban routerekre, nyomtatókra, esetleg a böngészésre használt számítógépen futó webszerverre kell gondolni.

Olyan belső hálózati IP-címről megszólítható hardverekről (például a 192.168.x.x tartományból elérhető eszközökről) és szolgáltatásokról (a helyi webszerver klasszikusan a 127.0.0.1) van szó, amelyekről azt feltételezik a felhasználók, hogy a böngészőben betöltött webhelyek nem tudnak feléjük utasításokat tartalmazó lekéréseket küldeni.

A biztonsági fejlesztés elsősorban a javítatlan sebezhetőségeikről hírhedt routerek elleni támadások blokkolására lehet hasznos, potenciálisan a Chrome számítógépes változatának 123-as vagy 124-es főverziójától válhat elérhetővé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!