Nem lopja többé a Chrome adatait a Microsoft Edge

microsoft edge laptop notebook böngésző böngészés internet internetezés vásárlás shopping
Fotó: Microsoft Edge / Unsplash
Vágólapra másolva!
A vállalat szerint egy bug miatt aktiválódott a folyamatos importálás.
Vágólapra másolva!

Hosszas története van a Microsoft Edge agresszív erőltetésének, így kevesen lepődtek meg a böngésző körül kipattant legutóbbi botrányon. Ennek során január végén olyan beszámolók érkeztek, hogy egyes felhasználóknál automatikusan betöltődött a Windows elindítása után az Edge, ráadásul megtalálható volt benne a Google Chrome összes adata, a könyvjelzők és a belépési adatok mellett még a megnyitott böngészőfüleket is behúzta magába.

microsoft edge
Tévesen aktiválódott egyeseknél az Edge folyamatos adatimportálási funkciója
Fotó: Origo

A Microsoft bő két héten át hallgatott az ügyben, azonban az Edge-hez a napokban kiadott 121.0.2277.128-as frissítésben megoldotta a problémát. A javítás kiadási megjegyzéseiből fény derült a kevesek által ismert tényre, hogy az Edge rendelkezik egy opcionális funkcióval, amely a böngésző minden egyes indításakor beimportálja az összes adatot a Chrome-ból. Ez gyárilag ki van kapcsolva, azonban egy bug miatt egyes felhasználóknál magától aktiválódott, kiváltva az „adatlopási” botrányt.

A funkciót igény esetén bárki aktiválhatja, az Edge főmenüjében a Beállítások opcióra kell kattintani, majd ott a „Profilbeállítások” → „Böngészőadatok Importálása” felületre kell lépni. Itt az „Adatok importálása a Google Chrome-ból” részben található egy „Böngészési adatok importálása minden egyes böngészőindításkor” almenü, a beállítások szerkesztése gombjára kattintva kapcsolgatható a botrányt kavart jelenséget okozott opció.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!