Politizáló hackerek zaklatják a cégeket

ophent, hackertámadás, hamisitasellen.hu
Vágólapra másolva!
Az internetes támadásokat indító aktivisták éve volt a tavalyi. A Verizon amerikai telekommunikációs cég éves biztonsági összefoglalója szerint a hacktivisták több gondot okoztak a biztonsági szakembereknek, mint a pénzre vagy eladható adatokra utazó kiberbűnözők - adta hírül a BBC online kiadása.
Vágólapra másolva!

A 2011-es év hackertámadásainak többsége mögött politikai motiváció volt a Verizon amerikai telekommunikációs cég szerint. Olyan csoportok követték el ezeket az akciókat, akik a petíciók összeállítása vagy a transzparensekkel való felvonulás helyett hatékonyabb módszereket kerestek a nekik nem tetsző ügyek elleni demonstrálásra. Eszközeik gyakran megegyeznek a kiberbűnözőkével, ám céljaik eltérőek. Tavaly még csak a támadások 58 százaléka mögött álltak hacktivisták - a szót a hacker és az aktivista szavakból szerelték össze - de várhatóan nőni fog a számítógépes tiltakozás népszerűsége.

Komolyabbá váltak a támadások

"A hacktivizmus jelensége már létezik egy ideje, de eddig többnyire weboldalak átírását jelentette. 2011-ben azonban a cégektől való nagy volumenű adatlopássá alakult át" - mondta a BBC-nek Wade Baker, a Verizon biztonsági kutatója.


Hazánkban is felbukkantak a politizáló hackerek, megtámadták a HENT oldalát

A hacktivista támadások többségéért a lazán szervezett Anonymous csoport, illetve a hozzá közel álló Antisec és Lulzsec csoportok voltak felelősek. A nagy cégek és állami intézmények honlapjainak elérhetetlenné tétele mellett adatok garmadát lopták el és tették elérhetővé. Célpontjaik listája a szír kormánytól a Stratfor privát biztonsági cégig tart. Wade Baker szerint a hacktivisták ellen rendkívül nehéz védekezni, mert a támadásaik egyediek, mindig az aktuális célpont ellen dolgozzák ki a módszereket.

A politizáló hackerek nem csak a nyugati vállalatokat és intézményeket támadták meg. Magyarországon is történtek olyan kiberbiztonsági incidensek, amiket tiltakozásból indítottak. Az Alkotmánybíróság honlapjának feltörése és az ott található alkotmány átírása, vagy épp a Hamisításelleni Nemzeti Testülte honlapja elleni túlterheléses támadás jó példák arra, hogy az elégedetlen magyar felhasználók is hajlandóak hacker eszközökhöz nyúlni.

A kiberbűnözők sem aludtak

A jelentésben 855 kiberbiztonsági incidenst vizsgált a Verizon, amelyek során 174 millió rekordnyi felhasználói adatot loptak el a tettesek. Az adatlopásoknak csupán a 35 százalékáért voltak felelősek kiberbűnözői csoportok a Verizon jelentése szerint. Ezek a csoportok az adatok nyilvánosságra hozása helyett jellemzően az adatbázis eladásával vagy további bűntettekre való felhasználására törekednek.

Baker szerint a kiberbűnözők megmaradtak komoly veszélynek. Folyamatosan bombázzák a nagy cégek oldalát, keresik, hogy hol jutnatnak be a rendszerbe. "A betörés felfedezésében pedig nem jeleskedik senki" - mondta Baker.