Hackerek bénították meg a hamisítás elleni testület honlapját

ophent, hackertámadás, hamisitasellen.hu
Vágólapra másolva!
Az Anonymous hacktivista csoport egyik magyar Facebook-oldalán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapja elleni támadást hirdettek meg péntek este tíz órára. Az ACTA egyezmény aláírását kihirdető állami szervezet honlapjának elérhetősége ebben az időpontban kiszámíthatatlanná vált.
Vágólapra másolva!

Az Anonymous Operation Hungary facebookos rajongói oldalán publikálták egy külföldi szolgáltató oldalán lévő honlap linkjét, amely szerint február 10-én, pénteken este tíz órakor túlterheléses támadást szerveznek a www.hamisitasellen.hu honlap ellen, amelynek elérhetősége instabillá vált az időpontban, az [origo] tesztjei során csak sokadik próbálkozásra töltődött be a honlap, amely mintegy két órán át volt csaknem teljesen elérhetetlen, éjfélkor azonban gond nélkül betöltődött a tartalma. A szervezet irodája előtt szombatra tüntetést szervezett az ACTA-egyezmény ellen tiltakozó Occupy Budapest csoport.

Ez a szájt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hivatalos honlapja, amelyen elsőként jelentették be azt, hogy hazánk japán nagykövete aláírta az ACTA (magyarul Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás) nevű nemzetközi, termékhamisítás elleni egyezményt, amely a fizikailag létező termékek mellett az internetes jogsértések kérdését is szabályozná.

Forrás: [origo]
Kétnyelvű leírás készült a támadáshoz

Bár az ACTA aláírásáról nem a HENT döntött, a szervezet honlapján hirdették ki az egyezmény előzetes szakmai egyeztetés nélküli aláírásának tényét, emellett ez az állami testület foglalkozik az egyezmény által szabályozott területekkel, ezért válhatott a hackerek célpontjává.

Külföldi aktivisták is részt vehetnek a támadásban

Az Anonymous által linkelt honlap egy magyar felhasználóé, de külföldi szerveren érhető el. Az oldalon magyar és angol nyelven azt írják le, hogy 2012 február 10-én este tíz órára túlterheléses támadást hirdettek a www.hamisitasellen.hu honlap ellen. A támadáshoz való csatlakozáshoz egy ingyenes, eredetileg hálózati tesztelés céljára készült segédprogram beállításának módját is ismertetik, amely a felhasználó gépéről adatcsomagokkal bombázhat bármilyen oldalt.

Nemes Dániel, a biztonsági szoftverekkel foglalkozó Biztributor cég ügyvezetője szerint a túlterheléses támadás manapság elterjedt, az Anonymous több országban is elérhetetlenné tett ezzel a módszerrel kormányzati honlapokat többek közt az ACTA támogatása miatt is. Az, hogy egy oldal megbénításához hány számítógépről kell támadást indítani, jelentősen függ a honlapot futtató szerver kapacitásaitól: egyszerűbb oldalakat akár párszázan is megbéníthatnak, komolyabb szájtok leterheléséhez vírusfertőzéssel távirányíthatóvá tett számítógépek tízezrei szükségesek. A hacktivista csoport péntek éjjel a CIA honlapját is sikeresen elérhetetlenné tette sajtóhírek szerint.

A "hackertörvény" ellen vétenek a résztvevők

Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó szakértő szerint a felhívásban ismertetetthez hasonló jellegű támadás résztvevője számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményt követhet el, és ha tevékenységével valamilyen közműnek számító internetes szolgáltatást is megzavar, az minősített esetként több éves szabadságvesztéssel büntethető.

Bár az ACTA-t hazánk már aláírta, az nem lépett életbe, mert erről a magyar országgyűlésnek és az Európai Bizottságnak is szavaznia kell. A HENT szervezet cáfolja, hogy az ACTA életbe lépése bármilyen hatást gyakorolna a hazai internethasználókra vagy a generikus gyógyszerek hazai elérhetőségeire.

Az [origo]-nak korábban nyilatkozott a HENT titkára, aki szerint a hazai szellemi tulajdont védő törvények szigorúbbak az ACTA-ban foglaltaknál, bár az egyezmény tartalmaz a hazai gyakorlatnál szigorúbb ajánlásokat, ezek nem kötelező érvényűek. Az ACTA eredetileg feltűnés nélkülire szánt bevezetését nemzetközi botrányok övezik, amelyek nyomán a héten több szomszédos ország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Németország is visszahátrált az egyezményben foglaltak saját jogrendjébe illesztésétől.